ΔΟΜ: Οι περισσότεροι θάνατοι μεταναστών στη Μεσόγειο το α’ εξάμηνο του 2016

ΔΟΜ: Οι περισσότεροι θάνατοι μεταναστών στη Μεσόγειο το 2016

Τους πρώτους έξι μήνες του 2016 καταγράφηκαν οι περισσότεροι θάνατοι μεταναστών που προσπάθησαν να περάσουν στην Ευρώπη διαπλέοντας τη Μεσόγειο σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Από τον Ιανουάριο ως τον Ιούνιο καταγράφηκαν 2.899 θάνατοι στη θάλασσα, ανέφερε ο ΔΟΜ, ένας αριθμός αυξημένος κατά σχεδόν 50% συγκρινόμενος με την αντίστοιχη περίοδο του 2015, όταν 1.838 μετανάστες χάθηκαν ή πνίγηκαν στη θάλασσα. Το 2014, στα μέσα της χρονιάς είχαν καταγραφεί 743 θάνατοι.

Καταγράφηκαν «σχεδόν 3.000 άνθρωποι νεκροί, κάτι που πραγματικά είναι εξαιρετικά ανησυχητικό», τόνισε ο Τζόελ Μίλμαν, εκπρόσωπος του ΔΟΜ, σε δηλώσεις του στο Thomson Reuters Foundation. «Η Ευρώπη κάνει αξιοπρόσεκτη δουλειά, έχει σώσει χιλιάδες ζωές μόνο φέτος. Αλλά το ότι σχεδόν 3.000 άνθρωποι είναι νεκροί σημαίνει ότι δεν κάνει όλα όσα χρειάζεται να γίνουν», πρόσθεσε ο Μίλμαν.

Το στέλεχος του ΔΟΜ τόνισε ότι δεν περιμένει οι αφίξεις μεταναστών να μειωθούν, καθώς η έλλειψη ασφάλειας στη Συρία, στη Λιβύη και σε άλλες χώρες όπου μαίνονται πόλεμοι δημιουργεί μια κατάσταση που είναι απίθανο να βελτιωθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Τους πρώτους έξι μήνες του 2016 συνολικά 225.665 άνθρωποι έφθασαν στην Ιταλία, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ισπανία δια θαλάσσης. Η θαλάσσια οδός της κεντρικής Μεσογείου, προς την Ιταλία, ήταν αυτή όπου καταγράφηκαν οι περισσότεροι θάνατοι—σχεδόν 2.500 νεκροί. Την αντίστοιχη χρονική στιγμή του 2015, ο αριθμός των αφίξεων μεταναστών διά θαλάσσης μόλις είχε ξεπεράσει τις 146.000, σύμφωνα με τον ΔΟΜ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ