Νέα δωρεάν πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης για θέματα και τεχνολογίες για την αγροτική παραγωγή

Δεξιότητες για αγρότες του μέλλοντος στην Ελλάδα

skiff-agrotes-app

Βασικά ζητήματα που πρόκειται να αποτελέσουν το επίκεντρο του αγροτικού τομέα το επόμενο διάστημα, όπως η ευφυής γεωργία, τα πληροφοριακά συστήματα, αλλά και οι γεωργικές αγορές, «μετατρέπονται» σε κατανοητές εκπαιδευτικές ενότητες για να δημιουργήσουν τους αγρότες του μέλλοντος. Εκείνους που πιστεύουν πως η γεωργία δεν βασίζεται, πλέον, στις εμπειρικές πρακτικές των προηγούμενων γενεών, αλλά σε καινοτόμα συστήματα που θα επιτρέψουν στον αγρότη να μεγιστοποιήσει τα οφέλη του.

Η πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης SKIFF είναι εκείνη που μπορεί να δώσει την ευκαιρία στους Έλληνες αγρότες να εκπαιδευτούν εξ αποστάσεως για όλα τα παραπάνω θέματα. Βασικό αντικείμενο είναι η εκπαίδευση αγροτών, επαγγελματιών του αγροδιατροφικού τομέα, αλλά και οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου σε θέματα και τεχνολογίες αιχμής γύρω από την αγροτική παραγωγή: 1. Βιολογική Γεωργία, 2. Βιο-οικονομία, 3. Πληροφοριακά Συστήματα στη Γεωργία, 4. Συστήματα Ακριβείας στη Γεωργία, 5. Διαχείριση Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων, 6. Γεωργικές Αγορές, 7. Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20.

«Η πλατφόρμα διατίθεται δωρεάν στον ιστότοπο future-farmer.eu. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να εγγραφεί, να παρακολουθήσει τα παραπάνω ψηφιακά μαθήματα, να επιλέξει ασκήσεις αυτοαξιολόγησης και, παράλληλα με την ηλεκτρονική συμπλήρωση ενός σύντομου ερωτηματολογίου, να λάβει με αυτοματοποιημένο τρόπο πιστοποιητικό επιτυχούς παρακολούθησης για τα επιλεγμένα μαθήματα», μας ενημερώνει ο Αντώνης Περδικάρης, προϊστάμενος στη Διεύθυνση Τμημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας του ΥΠΑΑΤ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανταπόκριση είναι μεγάλη, ωστόσο εκείνοι που παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι γεωπόνοι και γεωργικοί σύμβουλοι και λιγότερο οι αγρότες. Μέχρι στιγμής, έχουν πιστοποιηθεί 300 άτομα, ηλικίας 25-45 χρονών, ενώ ένα επιτυχημένο παράδειγμα συνεργασίας που προέκυψε μέσα από το πρόγραμμα είναι η σύσταση μιας ομάδας παραγωγών στη Φθιώτιδα για την καλλιέργεια του ρυζιού».

Εκτός από τα παραπάνω, ο Α. Περδικάρης τονίζει στην «Ύπαιθρο Χώρα» πως «στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου αναπτύχθηκε επιπλέον μια εφαρμογή για φορητές συσκευές (συμβατή με Android και IOS), που παρέχει δωρεάν προγνώσεις καιρού, γεωργικές ειδοποιήσεις και νέα. Τέλος, παρέχεται δωρεάν μια πλήρης πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου για κάθε ενδιαφερόμενο που επιθυμεί να διαφημίσει τα προϊόντα του ή να αναπτύξει το δικό του ηλεκτρονικό κατάστημα, σε λίγα απλά βήματα».

Η πλατφόρμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, Πρόγραμμα Erasmus+, και αναπτύσσεται από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων σε συνεργασία με φορείς από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Ολλανδία και τη Λιθουανία.