Δορυφορικά δεδομένα αποκαλύπτουν την παράνομη χρήση γης στην Ουκρανία

Την παράνομη χρήση γεωργικής γης 40,3 εκατομμυρίων στρεμμάτων στην Ουκρανία αποκάλυψε η έρευνα που πραγματοποίησε η Υπηρεσία Γεωργικής Δορυφορικής Παρακολούθησης (EOS Crop Monitoring). Στην έκταση της μη καταχωρισμένης γεωργικής γης καλλιεργούνται προϊόντα που έχουν εκτιμώμενο κέρδος 3,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τη Noosphere Ventures, εταιρεία που δραστηριοποιείται στην τεχνολογία του Διαστήματος.

Η υπηρεσία αξιολόγησε τα ακριβή μεγέθη πεδίων, τα συνέκρινε με το επίσημο μητρώο και προσδιόρισε τις άλλες καλλιεργούμενες αλλά μη καταχωρισμένες εκτάσεις. Η υπηρεσία ανακάλυψε για παράδειγμα ότι 1,16 εκατ. στρέμματα ελαιοκράμβης στην περιοχή Kherson αντιστοιχούν σε 33% μεγαλύτερη καλλιεργούμενη έκταση από την επίσημη καταγραφή.

Σύμφωνα με την εταιρεία Noosphere Ventures, η υπηρεσία γεωργικής δορυφορικής παρακολούθησης μπορεί να παρέχει στοιχεία για τις γεωργικές εκτάσεις σε οποιαδήποτε χώρα, βοηθώντας στην εφαρμογή καλύτερων πρακτικών διαχείρισης των γαιών και των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Αποτέλεσμα είναι η παροχή προτάσεων και λύσεων για τις παγκόσμιες προκλήσεις στον αγροδιατροφικό τομέα, βοηθώντας τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις με ακριβή στοιχεία.