Δρ. Κυρ. Ποζρικίδης, Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΘ-HELEXPO: Προτεραιότητα το πέρασμα σε μια νέα εποχή για την εκθεσιακή βιομηχανία

Οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στο γερμανικό περίπτερο προέρχονται από τους σημαντικότερους κλάδους της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.
05/09/2024
5' διάβασμα
dr-kyr-pozrikidis-diefthynon-symvoulos-deth-helexpo-proteraiotita-to-perasma-se-mia-nea-epochi-gia-tin-ekthesiaki-viomichania-331204

Η ανάπτυξη της σύγχρονης εκθεσιακής δραστηριότητας καλείται να ανταποκριθεί στις προκλήσεις μιας μεταβαλλόμενης οικονομίας, αλλά και των πολυεπίπεδων κοινωνικών εξελίξεων. Η ΔΕΘ-HELEXPO έχει ως προτεραιότητα το πέρασμα σε μια νέα εποχή για την εκθεσιακή βιομηχανία με περισσότερο ανθρώπινο πρόσημο.

Η εκθεσιακή βιομηχανία βρίσκεται σε μια καμπή που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια σταθερή αναπτυξιακή πορεία. Η υβριδική εκθεσιακή δραστηριότητα δεν αντικατέστησε τις διά ζώσης εκθέσεις, που παραμένουν ένα κορυφαίο εργαλείο μάρκετινγκ, δικτύωσης και επιχειρηματικής συνεργασίας. Οι εκθέσεις στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης οφείλουν να ενσωματώσουν τεχνολογίες και πρακτικές, που θα τις κρατήσουν μέσα στο «παιχνίδι» της οικονομίας και των διεθνών εμπορικών επαφών.

Η συνεισφορά της ΔΕΘ-HELEXPO στην ελληνική οικονομία συνεχίζεται αδιάλειπτα σε όλη τη διάρκεια της μακράς ιστορίας της. Μέσα από καταξιωμένους θεσμούς, όπως αυτός της Τιμώμενης Χώρας, αλλά και με τη διοργάνωση στοχευμένων επιχειρηματικών επαφών με εταιρείες από το εξωτερικό. Αναφέρω ενδεικτικά ότι, κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, οι hosted buyers (προσκεκλημένοι εμπορικοί επισκέπτες), που φιλοξενήσαμε στις εκθέσεις μας, ανήλθαν συνολικά σε 7.565 (χωρίς τα στοιχεία του 2023) και προήλθαν από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, από κράτη της Ασίας, της Αφρικής και της Αμερικής.

Η ΔΕΘ δεν βγήκε ποτέ εκτός μόδας, γιατί δημιουργεί μόδα και διαμορφώνει τάσεις και εξελίξεις, οι οποίες προδιαγράφουν κορυφαία ζητήματα της ανάπτυξης της Ελλάδας και των σχέσεών της με τον υπόλοιπο κόσμο

Έντονα διεθνής υπήρξε διαχρονικά και ο χαρακτήρας των κλαδικών εκθέσεων, με τους εκθέτες να προέρχονται από όλο τον κόσμο. Δεν σταματήσαμε όμως εκεί. Ο θεσμός της Τιμώμενης Χώρας στη ΔΕΘ, που επανήλθε το 2016 μετά από χρόνια απουσίας, άνοιξε τον δρόμο για μια έμπρακτη σύσφιγξη των οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων με την εκάστοτε χώρα. Την αρχή έκανε η Ρωσία και ακολούθησαν η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ινδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και, πέρυσι, η Βουλγαρία.

Μάλιστα, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ ως Τιμώμενης Χώρας βάλαμε ένα «λιθαράκι» στον δρόμο για τον ερχομό μεγάλων αμερικανικών επενδύσεων στη Θεσσαλονίκη. Να μην ξεχάσουμε, επίσης, τη μεγάλη συμμετοχή της Γερμανίας ως Τιμώμενης Χώρας στη φετινή 88η ΔΕΘ, καθώς στο περίπτερό της θα στεγαστούν 120 επιχειρήσεις και φορείς από όλο το φάσμα της οικονομίας, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.

Με καθολική κάλυψη και των 6.000 τ.μ. του περιπτέρου 13 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, η Γερμανία υπό το brand «Μade in Germany» και με σύνθημα «Ηallo Ελλάδα» θα παρουσιάσει ένα περίπτερο προδιαγραφών Παγκόσμιας Έκθεσης (EXPO). Οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στο γερμανικό περίπτερο προέρχονται από τους σημαντικότερους κλάδους της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως βιομηχανία, μεταποίηση, υψηλή τεχνολογία, ενέργεια, μεταφορές-logistics, χρηματοπιστωτικός τομέας κ.ά.

Είναι προφανές πως όλες αυτές οι πρωτοβουλίες δημιουργούν τον διάδρομο, προκειμένου να «τροχοδρομεί» η ελληνική οικονομία και να διαμορφώνει συνεργασίες και συμμαχίες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η ΔΕΘ-HELEXPO, τόσο με τη Γενική Διεθνή Έκθεση του Σεπτεμβρίου, όσο και με τις κλαδικές της εκθέσεις, συνέβαλε και εξακολουθεί να συμβάλλει στην πρόοδο του τόπου και της Θεσσαλονίκης, όχι μόνο προωθώντας την εξωστρέφεια της τοπικής οικονομίας, αλλά και την καλλιέργεια ενός νέου ανοιχτού πολιτισμού συνεργασίας, συνύπαρξης και συνδημιουργίας, κυρίως με τους λαούς της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Το επόμενο μεγάλο μας στοίχημα είναι η ανάπλαση του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης, ένα έργο που θα δημιουργήσει το πιο σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο στην Ευρώπη και, σε συνδυασμό με μία mega-ανάπλαση, θα δώσει στους Θεσσαλονικείς ένα υψηλού επιπέδου πάρκο αστικού πρασίνου, αποτελώντας την υποδομή-εφαλτήριο για νέα εκθεσιακά γεγονότα. Η ΔΕΘ δεν βγήκε ποτέ εκτός μόδας, γιατί δημιουργεί μόδα και διαμορφώνει τάσεις και εξελίξεις, οι οποίες προδιαγράφουν κορυφαία ζητήματα της ανάπτυξης της Ελλάδας και των σχέσεών της με τον υπόλοιπο κόσμο.

Κανείς δεν φανταζόταν στις 3 Οκτωβρίου του 1926, όταν και πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά τα εορταστικά εγκαίνια της 1ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, πως θα υλοποιούνταν μια τέτοια πορεία και θα φτάναμε μέχρι σήμερα. Η ΔΕΘ συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς της επιχειρηματικότητας, του πολιτισμού και των πολιτικών εξελίξεων, με διοργανώσεις που άφησαν και αφήνουν σε εκατομμύρια ανθρώπους ανεξίτηλες αναμνήσεις, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της μακράς ιστορίας της.

ΓΡΑΦΕΙ: