Δρ. Χρήστος Τσαντήλας: «Να ενημερωνόμαστε και να μην δαιμονοποιούμε τα νιτρικά»

Παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο «εγχειρίδιο Νιτρικών, επιπτώσεις στο περιβάλλον, τη γεωργία και την υγεία»

Ενθαρρύνουμε την κατανάλωση τροφών, οι οποίες είναι πλούσιες σε νιτρώδη όπως για παράδειγμα τα λαχανικά, τα οποία αποτελούν μέρος της μεσογειακής μας δίαιτας. Φυσικά τα πάντα θα πρέπει να γίνονται με μέτρο. Υπάρχουν κάποια όρια, όπως για παράδειγμα στο νερό, τα 50 mlg, τα οποία έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τα οποία δεν πρέπει να ξεπερνιούνται προκειμένου να μην έχουμε πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες. Απαιτούνται όμως νέες επιστημονικές μελέτες και η εκτίμηση είναι ότι αυτά τα όρια θα αυξηθούν».

Αυτό είναι το μήνυμα που εξέπεμψαν επιστήμονες, κατά τη διάρκεια παρουσίασης βιβλίου του Χρ. Τσαντήλα, με τίτλο «εγχειρίδιο Νιτρικών, επιπτώσεις στο περιβάλλον, τη γεωργία και την υγεία», που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο “Χατζηγιάννειο” Πνευματικό Κέντρο Λάρισας.     

Στη γενική εικόνα νιτρικών και έδαφος και στην ειδικότερη εικόνα γεωργικά εδάφη και νιτρικά, καθώς και στον χρόνο μετακίνησης μεταφοράς των νιτρικών από την επιφάνεια του εδάφους μέχρι τα υπόγεια νερά αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Δρ. Νικόλαος Μπαρμπαγιάννης, Καθηγητής Εδαφολογίας Α.Π.Θ.. Παρουσίασε ακόμη τις μεθόδους προσδιορισμού που μας ενδιαφέρουν, με ιδιαίτερη μνεία στη μελέτη μιας περίπτωσης εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στη Στερεά Ελλάδα, καθώς και την επίδραση των νιτρικών στους έμβυους οργανισμούς και στα φυσικά νερά.

Από την πλευρά τους οι Δρ. Ιωάννης Σκουλαρίγκης, Καθηγητής Καρδιολογίας, Π.Θ., Διευθυντής Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής ΠΓΝ Λάρισας και ο Δρ. Ανδρέας Ξανθόπουλος, Επιμελητής Καρδιολογίας Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής ΠΓΝ Λάρισας μίλησαν για την χρήση των νιτρωδών και των ιατρικών και για τις δράσεις οι οποίες έχουν στην ανθρώπινη υγεία τα νιτρώδη φάρμακα, τα οποία κατεξοχήν χρησιμοποιούνται στην καρδιολογία και σε άλλες ειδικότητες της Ιατρικής, Όπως αναφέρθηκε «η χρήση τους έχει ευεργετικές δράσεις, για παράδειγμα μειώνουν τον πόνο, βελτιώνουν την αιμάτωση του μυοκαρδίου, μειώνουν τις ανάγκες του μυοκαρδίου σε οξυγόνο, ενώ υπάρχουν και δράσεις οι οποίες σχετίζονται με την άμυνα του οργανισμού.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν επιδημιολογικές μελέτες οι οποίες έχουν συσχετίσει την χρήση των νιτρωδών και των νιτρικών με ανεπιθύμητες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα διάφοροι καρκίνους, η το λεγόμενο blue baby syndrome, ένα σύνδρομο το οποίο αφορά βρέφη ηλικίας μικρότερης των 6 μηνών και τα οποία εμφανίζουν έντονα σκούρο χρώμα αίματος, έντονη δύσπνοια μετά από κατανάλωση νιτρωδών, υπόταση, κ.α. Η κατανάλωση των νιτρωδών μπορεί να γίνει, είτε μέσω του νερού, είτε μέσω των διαφόρων λαχανικών, όπως είναι για παράδειγμα η ρόκα, το σπανάκι, το μαρούλι, λαχανικά τα οποία χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας διατροφή. Φαίνεται λοιπόν ότι τα θετικά αποτελέσματα από τη χορήγηση των νιτρωδών και νιτρικών είναι πολύ περισσότερα σε σχέση με τα αρνητικά.

Από την πλευρά του ο Δρ. Νικόλαος Δαναλάτος, Καθηγητής Γεωργίας Π.Θ., Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών υποστήριξε πως «ένα από τα σημαντικά μέρη του βιβλίου είναι ότι απομυθοποιεί κατά κάποιο τρόπο το ότι τα νιτρικά και το άζωτο είναι επιβλαβή για το περιβάλλον για την υγεία του ανθρώπου. Αν όλα γίνονται ορθολογικά, έτσι όπως πρέπει να γίνονται και με βάση τις αρχές της επιστήμης γεωπονίας, τότε όχι μόνο δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αλλά δεν γίνεται πολιτισμός. Σε σχέση με το θεσσαλικό έδαφος φαίνεται ότι έχουμε λιγότερα νιτρώδη, εξέλιξη όμως που δεν είναι συνειδητή επιλογή των παραγωγών, αλλά αναγκαστική, λόγω αύξησης της τιμής των λιπασμάτων.

Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση χαιρέτισαν ο πρώην ΥΠΑΑΤ, βουλευτής Βασίλης Κόκκαλης, ο εκπρόσωπος του ΕΛΓΟ Δήμητρα στη Λάρισα Δημήτρης Βλαχοστέργιος και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Ντίνος Γιαννακόπουλος. Φυσικά για το βιβλίο του μίλησε και ο συγγραφέας Χρ. Τσαντήλας.