Δράμα: Μπύρα από πατάτα από το ΕΠΑΛ Νευροκοπίου

27/04/2025
4' διάβασμα
drama-byra-apo-patata-apo-to-epal-nevrokopiou-351683

Το 3ο Φεστιβάλ Πατάτας, που έγινε στις 9 Απριλίου στο Νευροκόπι, επεφύλασσε ευχάριστες εκπλήξεις, μέσα από τα σχέδια που υλοποίησαν εκπαιδευτικοί και μαθητές του ΓΕΛ και του ΕΠΑΛ, με πρώτη ύλη τη διάσημη πατάτα, δείχνοντας δρόμους για να αποκτήσει υπεραξία το εκλεκτό προϊόν. Ανάμεσα στις προτάσεις που παρουσιάστηκαν ήταν η μπύρα PATALKOOL και πλαστικά μαχαιροπίρουνα από άμυλο πατάτας. Αν και νεοδιόριστος στο ΕΠΑΛ Νευροκοπίου, ο Ναουσαίος γεωπόνος Βασίλης Γκιόρσος, που διδάσκει στην κατεύθυνση της Γεωπονίας, γνώριζε την ΠΓΕ Πατάτα Κάτω Νευροκοπίου, καθώς και το φεστιβάλ που υλοποιεί το Γενικό Λύκειο Νευροκοπίου σε συνεργασία με τον Δήμο Νευροκοπίου.

Ο διευθυντής του σχολείου πρότεινε στους γεωπόνους εκπαιδευτικούς να σχεδιάσουν κάποια δράση για τη γιορτή και εκείνοι προχώρησαν σε σχεδιασμό μαζί με τους μαθητές. «Ο συνάδελφος ανέδειξε τις ιδιαιτερότητες και τις συνθήκες καλλιέργειας των ποικιλιών κι εγώ συζήτησα με τα παιδιά. Στο ΓΕΛ, είχαν παρασκευάσει βότκα από πατάτα και σκέφτηκα την μπύρα από πατάτα, που φτιάχνουν σε Πολωνία και Γερμανία, κυρίως ερασιτεχνικά», επισημαίνει. Ο ίδιος διαπίστωσε ότι δεν απαιτείται ιδιαίτερος εξοπλισμός και έτσι ξεκίνησαν την υλοποίηση. Σε ορισμένα θέματα, όπως για παράδειγμα στις ετικέτες, κατέφυγαν στην τεχνητή νοημοσύνη. Βέβαια, δεν έλειψαν και οι πατέντες. Στο καπάκι του δοχείου, που γίνεται η ζύμωση, χρειάζεται μια νεροπαγίδα για να επιτρέπει την έξοδο του διοξειδίου του άνθρακα, αλλά να μην αφήνει να εισέρχονται βακτήρια από τον εξωτερικό ατμοσφαιρικό αέρα.

Συζητώντας με τον συνάδελφό του στο ΓΕΛ, που παρασκεύασε τη βότκα, ο κ. Γκιόρσος έμαθε ότι χρειάζεται να κλείσει το δοχείο της ζύμωσης με ένα γάντι νιτριλίου και να ανοίξει μια πολύ μικρή τρύπα με καρφίτσα, για την έξοδο του αέρα.

Παρότι η μπύρα έγινε σε ερασιτεχνική βάση έχει τις προδιαγραφές και την περιεκτικότητα σε αλκοόλ μιας κανονικής μπύρας. «Η πρωτογενής ζύμωση έγινε με ελάχιστη ζάχαρη, το άμυλο της πατάτας και τη μαγιά που προσθέσαμε. Μετά από 5-7 μέρες που ολοκληρώθηκε κάναμε τη δευτερογενή, η οποία διαρκεί από μία έως δύο εβδομάδες. Εκεί προσθέτουμε ζάχαρη, η οποία όσο αυξάνεται ανεβαίνει και το ποσοστό αλκοόλ», περιγράφει ο ίδιος. Η συνταγή της πατατομπύρας διαμορφώθηκε με βάση διαφορετικές συνταγές. Περιέχει τοπική πατάτα Νευροκοπίου, λυκίσκο και μαγιά συνδυάζοντας την παράδοση με την καινοτομία. Οι καθηγητές του ΕΠΑΛ παρασκεύασαν έξι μπουκάλια μπύρας των 200 ml, τα οποία πρόσφεραν στους ενήλικες καλεσμένους. «Η μπύρα ήταν καλή, άφριζε στο ποτήρι, πίκριζε λίγο περισσότερο. Είναι στην κατηγορία Pils και αυτό εξαρτάται από την ποικιλία του λυκίσκου και τον χρόνο βρασμού του, που αυξάνει την πικράδα», εξηγεί ο κ. Γκιόρσος.

Πλαστικό από άμυλο πατάτας

Οι μαθητές έμειναν ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα και συμμετείχαν στην όλη διαδικασία, γιατί βρήκαν ενδιαφέρον το πείραμα, από την παρασκευή μέχρι την εμφιάλωση της πατατομπύρας. Επιπλέον, έφτιαξαν πλαστικό από άμυλο πατάτας.

«Ως γνωστόν, χρησιμοποιούν άμυλο καλαμποκιού για να φτιάξουν σακούλες συσκευασίας για ορισμένα σούπερ μάρκετ. Εμείς απομονώσαμε άμυλο από την πατάτα και φτιάξαμε με συγκεκριμένη διαδικασία πλαστικό, το οποίο δεν είναι μόνο βιοδιασπώμενο, αλλά και βρώσιμο. Έχει, επίσης, εφαρμογές σε πλαστικά ποτήρια, πιρούνια, κουτάλια και καλαμάκια. Μπορεί κάποιος να πιει το ποτό του και να φάει το καλαμάκι!», περιγράφει ο κ. Γκιόρσος και προσθέτει ότι φέτος τα έφτιαξαν χωρίς καλούπι, αλλά την επόμενη χρονιά θα χρησιμοποιήσουν, για καλύτερα αποτελέσματα.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: