Δράμα: «Διψάει» η πατάτα Νευροκοπίου

Η φύτευση της πατάτας στο λεκανοπέδιο Νευροκοπίου συνάντησε καθυστερήσεις λόγω των βροχοπτώσεων που προηγήθηκαν, αλλά κινείται μέσα σε λογικά χρονικά περιθώρια και έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 90%. Ο γεωπόνος της ΔΑΟΚ Δράμας, Κωνσταντίνος Σίμογλου, εκτιμά ότι μέσα στον Μάιο θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι φυτεύσεις. Οι πατατοπαραγωγοί προβληματίζονται λόγω των σοβαρών ζητημάτων άρδευσης που αντιμετωπίζουν, γεγονός που, σύμφωνα με τον κ. Σίμογλου, οφείλεται στις δύο δύσκολες χρονιές, που προηγήθηκαν, εξαιτίας των ελάχιστων αποθεμάτων νερού στην τεχνητή λίμνη Λευκογείων.
«Πέρυσι φύτεψαν όσοι είχαν πρόσβαση σε γεωτρήσεις, γεγονός που συνεχίζει να προβληματίζει. Η αρδευτική κάλυψη της πατάτας θα γίνει και φέτος από γεωτρήσεις», εκτιμά, αιτιολογώντας ότι «το ποσό της βροχόπτωσης από το φθινόπωρο μέχρι τώρα είναι ελλειμματικό και δεν αναπληρώνει σε καμία περίπτωση τις περσινές απώλειες».
Κυβικά με το κουπόνι
Συμφωνεί και επαυξάνει για τις σοβαρές ελλείψεις ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Πατατοπαραγωγών Νευροκοπίου, Απόστολος Βέσμελης, αναφέροντας ότι οι βροχοπτώσεις ενίσχυσαν τα αποθέματα του φράγματος Λευκογείων, αλλά δεν καλύπτουν τις αρδευτικές ανάγκες. «Χρειαζόμαστε 6-7 εκ. κυβικά μέτρα νερό ετησίως. Πέρυσι, είχαμε 1,8 εκ. και φέτος περίπου 2,5 εκ. κυβικά μέτρα νερό.
Παίρνουμε τα κυβικά με το κουπόνι, γιατί το νερό δεν φτάνει για όλους. Πέρυσι, πήραμε το 25% του νερού συγκριτικά με πρόπερσι και φέτος το 35%». Οι υπόλοιπες ανάγκες θα καλυφθούν, όπως είπε και ο κ. Σίμογλου με γεωτρήσεις. Ο ίδιος εξηγεί ότι έχει χωράφι που μένει τέσσερα χρόνια ακαλλιέργητο, ενώ κάποιο άλλο που είναι αρδευόμενο το καλλιεργεί για τρίτη συνεχή χρονιά.
«Οι περισσότερες γεωτρήσεις είναι μικρές, έγιναν και ορισμένες πομόνες, αλλά τα έξοδα είναι υπέρογκα, απαιτούνται περίπου 50.000 ευρώ για να γίνει μια μεγάλη γεώτρηση». Όσο το κοστολόγιο ανεβαίνει, τόσο τα στρέμματα θα μειώνονται. Πέρυσι, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις μειώθηκαν σε ποσοστό 30%-35% συγκριτικά με πρόπερσι και κυμάνθηκαν στα 15.000-16.000 στρέμματα. Ο κ. Βέσμελης σημειώνει ότι οι εκτάσεις φέτος παραμένουν σταθερές.
Ο ίδιος τονίζει ότι πριν από χρόνια έγινε μελέτη για ένα αντιπλημμυρικό έργο στο Καρβουνόρεμα, που θα έδινε λύση στην άρδευση, αλλά δεν προχώρησε παρότι το διεκδικούν. «Εκείνα τα βουνά έχουν πολύ νερό και το φράγμα θα έχει χωρητικότητα 2-3 εκ. κυβικά μέτρα νερό, αλλά θα γεμίζει κάθε χρόνο και θα διασφαλίζει την επάρκεια αρδευτικού νερού», εξηγεί.
Δυστυχώς, οι παραγωγοί βλέπουν τις διακρίσεις της ΠΓΕ πατάτας τους μόνο σε διαγωνισμούς (πρώτη θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό Taste Atlas Awards 23/24), αλλά όχι στην τσέπη τους. Κλείνοντας, ο κ. Βέσμελης τονίζει με νόημα ότι οι παραγωγοί χρειάζονται έργα και όχι επιδοτήσεις.