Δράμα: «Τσουχτερό» το κόστος παραγωγής για την πατάτα Νευροκοπίου
Το νερό στο φράγμα των Λευκογείων λιγόστεψε σημαντικά, αναγκάζοντας τους πατατοπαραγωγούς στο λεκανοπέδιο Κάτω Νευροκοπίου να δώσουν αγώνα για να βγει καλλιεργητικά η χρονιά και να γίνουν τα απαραίτητα ποτίσματα, όπου αυτό ήταν εφικτό.
Για κυβικά με το κουπόνι από το φράγμα και νερό από μικρές γεωτρήσεις, από λάκκους και ποτάμια, όπως γινόταν στο παρελθόν όταν δεν υπήρχε το φράγμα, κάνει λόγο ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Πατατοπαραγωγών Νευροκοπίου, Απόστολος Βέσμελης. «Από το φράγμα, τα διαθέσιμα κυβικά ήταν στο 1/4 συγκριτικά με τις άλλες χρονιές. Κάθε χρόνο, θέλουμε 7 με 8 εκατ. κυβικά μέτρα νερού και το φράγμα φέτος είχε μόνο 2 εκατ.», περιγράφει.
Οι παραγωγοί είχαν 75% μείωση στο παρεχόμενο αρδευτικό νερό. Ταυτόχρονα, πλήρωσαν για το νερό, από τα 0,18 ευρώ, 0,30 ευρώ ανά κυβικό μέτρο. «Ποτίζαμε με τρακτέρ, τα οποία κινούνται με πετρέλαιο, οπότε το καλλιεργητικό κόστος τετραπλασιάστηκε!», υποστηρίζει ο ίδιος. Το φράγμα απλά λειτουργούσε υποστηρικτικά. Με απλά λόγια, ένας πατατοπαραγωγός των 100 στρεμμάτων, που ξόδευε 5.000 ευρώ για άρδευση, φέτος χρειάστηκε 20.000 ευρώ.
Ο κ. Βέσμελης εξηγεί ότι, παρότι είχαν αυξημένα έξοδα, οι παραγωγοί δεν μπόρεσαν να ποτίσουν σε τέτοιον βαθμό ώστε να καλύψουν τις ανάγκες της πατάτας σε νερό, ενώ η κατάσταση επιβαρύνθηκε από τον καύσωνα, «καθώς η πατάτα δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει τον κύκλο της, άρα θα έχει λιγότερα κιλά». Παρά τα προβλήματα, η ποιότητα θα είναι καλή. Εξάλλου, το προϊόν επιλέγεται πριν φτάσει στο ράφι. Δυστυχώς, όμως, η παραγωγή μετρά μειωμένα κιλά σε αποδόσεις.
Ξεκίνησε η συγκομιδή
Η συγκομιδή έχει ήδη ξεκινήσει στο Κάτω Νευροκόπι με τις πρώιμες ποικιλίες, που είναι αρδευόμενες, και, σύμφωνα με τον κ. Βέσμελη, μέσα σε μία εβδομάδα θα αρχίσουν όλοι σταδιακά τη συγκομιδή. Ο ίδιος εκτιμά ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Οκτωβρίου, εκτός αν οι πατατοπαραγωγοί βρεθούν αντιμέτωποι με βροχές, οι οποίες θα προκαλέσουν καθυστερήσεις. Η τιμή κυμαίνεται στα περσινά επίπεδα. Η πατάτα έχει ζήτηση, καθώς δεν υπάρχει επαρκές διαθέσιμο προϊόν, και διαμορφώνεται στα 50 λεπτά το κιλό για την α΄ ποιότητα. Το ερώτημα είναι κατά πόσο με αυτά τα 50 λεπτά οι καλλιεργητές βγάζουν τα έξοδά τους. Ο κ. Βέσμελης θα ήθελε να είναι αισιόδοξος και να δει την τιμή παραγωγού να ανεβαίνει, αλλά το αποδίδει στην προσφορά και τη ζήτηση. Αυτό που ζητούν, τώρα, οι παραγωγοί είναι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες για να προχωρήσει ομαλά η συγκομιδή.