Δράμα: Πρωιμότητα στον τρύγο, πτώση στην παραγωγή
Δεκαπέντε και πλέον μέρες πρωιμότητα χαρακτηρίζουν τον τρύγο στην οινοπαραγωγό Δράμα, όπως και σε όλη τη χώρα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, που βρίσκεται στην Αδριανή, ο τρύγος ξεκίνησε ήδη από τις 31 Ιουλίου.
Ο οινολόγος – διευθυντής παραγωγής του Κτήματος, Γιάννης Οξυζίδης, αναφέρει πως το ρεκόρ έναρξης ήταν μέχρι πρότινος η 1η Αυγούστου, το 2018, οπότε η πρωιμότητα οφειλόταν στην πολύ ζεστή άνοιξη που προηγήθηκε.
«Φέτος, είχαμε έναν πολύ μαλακό χειμώνα. Ο Ιούνιος ήταν πάρα πολύ ζεστός, όπως και ο Ιούλιος. Είμαστε σε μια διαρκή κατάσταση έντονης ζέστης», τονίζει. Προσθέτει, δε, ότι η χρονιά χαρακτηρίζεται και από χαμηλές αποδόσεις, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, ακόμη και στο Κτήμα, που έχουν ποτιστικά αμπέλια.
Η περσινή χρονιά ήταν όψιμη, χαρακτηρίστηκε από αφθονία, ενώ φέτος ο κ. Οξυζίδης εκτιμά πως θα έχουν μία σημαντική μείωση αποδόσεων, χωρίς να κάνει περαιτέρω πρόβλεψη. «Δεν έχουμε πάρει στατιστικό δείγμα, γιατί έχουμε κόψει σταφύλια μόνο από τις πιο πεδινές περιοχές, οι οποίες έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τη ζέστη. Ανεβαίνοντας σε μεγαλύτερα υψόμετρα και πιο δροσερές περιοχές, ελπίζουμε ότι η κατάσταση θα είναι καλύτερη», σημειώνει.
Στα πεδινά, καλλιεργούνται κυρίως ποικιλίες για ερυθρές και ροζέ οινοποιήσεις, ενώ ανεβαίνοντας έχουμε το μεγαλύτερο μέρος των λευκών και ορισμένες ερυθρές. Στο πρώτο δεκαήμερο του τρύγου κόπηκε το 20% των σταφυλιών. Ο ίδιος πιστεύει ότι ο τρύγος θα ολοκληρωθεί πριν τα τέλη Σεπτέμβρη.
Το θετικό του φετινού τρύγου είναι η εξαιρετική ποιότητα, ειδικά στα ερυθρά, με μαλακές, στρόγγυλες τανίνες
«Τα σταφύλια είναι κούφια»
Αναμενόμενη είναι η πρωιμότητα των 15 και πλέον ημερών, σύμφωνα με τον γεωπόνο – διευθυντή αμπελώνων του Κτήματος Παυλίδη, Γιάννη Χρόνη, καθώς «δεν είχαμε χειμώνα, τα “μάτια” δεν ξεκουράστηκαν σωστά». Ο ίδιος εξηγεί πως εξαιτίας των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών και της ανομβρίας έχουν μείωση παραγωγής μεταξύ 20% και 30%. «Είναι ο 15ος τρύγος που κάνω και για πρώτη φορά είδα γεμάτο τελάρο με ασύρτικα να ζυγίζει κάτω από 18 κιλά, ενώ κανονικά κυμαίνεται στα 20 με 22 κιλά. Αυτό σημαίνει ότι τα σταφύλια είναι κούφια. Επίσης, δεν έχουν πολύ μούστο».
Ο τρύγος ξεκίνησε την 1η Αυγούστου, ενώ παραδοσιακά άρχιζε κοντά στον Δεκαπενταύγουστο, με Sauvignon, και ακολούθησαν ορισμένα ερυθρά πέντε μέρες αργότερα. Ο κ. Χρόνης εκτιμά ότι ο τρύγος θα ολοκληρωθεί αρχές έως μέσα Σεπτέμβρη, πιθανότατα και για τις πολύ όψιμες ποικιλίες.
Το θετικό είναι η εξαιρετική ποιότητα, ειδικά στα ερυθρά, με μαλακές, στρόγγυλες τανίνες. «Στα λευκά είναι σχετικά πεσμένες οι οξύτητες, δικαιολογημένα λόγω και των υψηλών νυχτερινών θερμοκρασιών. Δεν είχαμε φέτος διαφορά θερμοκρασίας 15 βαθμών μεταξύ μέρας και νύχτας. Με 32 βαθμούς Κελσίου τη νύχτα, το αποτέλεσμα ήταν να κάψει κάποιες οξύτητες όπως το μηλικό οξύ του σταφυλιού», εξηγεί. Κλείνοντας, ο ίδιος σημειώνει ότι, παρότι έχουν ιδιόκτητους αμπελώνες, φέτος η τιμή παραγωγού στο σταφύλι ακολουθεί ανοδική πορεία.