Δραματικά υποστελεχωμένη σε γεωτεχνικούς η Ροδόπη και οι επιτελικές υπηρεσίες της ΠΑΜ-Θ

Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού σε πολλές ειδικότητες, μεταξύ των οποίων και σε γεωτεχνικούς, αντιμετωπίζει η περιφέρεια με 302 κενές οργανικές θέσεις, θέμα που συχνά θίγουν συμπολίτευση και αντιπολίτευση.

«Έχουμε θέσει το θέμα πολλές φορές σε συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου και τονίζω ότι θα θέλαμε 10 μηχανικούς σε κάθε νομό για να προχωρούν γρηγορότερα τα έργα, καθώς επίσης κτηνιάτρους, γεωπόνους, οικονομολόγους» δηλώνει στην «ΥΧ» ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος. Θυμίζει ότι οι προσλήψεις είχαν παγώσει τα προηγούμενα χρόνια λόγω της κρίσης, διακρίνοντας όμως ότι «ιεραρχούσαμε τους κτηνιάτρους ως πρώτη προτεραιότητα λόγω των ασθενειών».

Το προσωπικό των γεωτεχνικών υπηρεσιών στις πέντε περιφερειακές ενότητες κατανέμεται ως εξής: Δράμα 66, Καβάλα 50, Ξάνθη:57, Έβρος 58, Ορεστιάδα 36, Ροδόπη 24 και επιπλέον 10 άτομα προσωπικό διαθέτουν οι επιτελικές υπηρεσίες Κτηνιατρικής, Αγροτικής Οικονομίας, Πολιτική Γης (καθότι η Κομοτηνή είναι η έδρα της περιφέρειας).

Επομένως, σύμφωνα με στοιχεία που καταθέτει η εκτελεστική γραμματέας της ΠΑΜ-Θ, Ζωή Κοσμίδου, αποδεικνύεται πως η Ροδόπη είναι σοβαρά υποστελεχωμένη συγκριτικά με τις άλλες ΠΕ, καθώς και η γενική διεύθυνση που απαιτεί τουλάχιστον τα διπλάσια άτομα.

Η ίδια επισημαίνει ότι ο όγκος εργασίας που επωμίζονται οι εργαζόμενοι είναι μεγάλος. «Ειδικά στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας, λόγω των επιπλέον αρμοδιοτήτων όπως το ΠΑΑ, απαιτείται ενίσχυση από γεωτεχνικούς (γεωπόνους και κτηνιάτρους), ιδιαίτερα στη Ροδόπη και τις επιτελικές υπηρεσίες, όπου οι εργαζόμενοι με φιλότιμο και αγώνα προσπαθούν να αντεπεξέλθουν». Εξηγεί πως σε συγκεκριμένα έργα μπορούν να διαμορφωθούν ομάδες εργασίας με προσωπικό διαφορετικών ΠΕ, αλλά αυτό δεν αποτελεί λύση. Τονίζει πως «σε έναν αγροτικό νομό, είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία του γεωπόνου».

Αγρότες σε απόγνωση

Εστιάζοντας στην υποστελέχωση της Ροδόπης που αριθμεί περίπου 17.000 δηλώσεις καλλιέργειας, ο Νίκος Κουρκούτας, εκπρόσωπος βαμβακοπαραγωγών Θράκης στη ΔΟΒ, περιγράφει το πρόβλημα. «Η τραγική υποστελέχωση της ΔΑΟΚ αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα του αγροτικού κόσμου του νομού, που απαιτεί άμεση λύση, καθώς έχουν να γίνουν 15 χρόνια προσλήψεις την ίδια στιγμή που συνταξιοδοτούνται συνεχώς εργαζόμενοι.

Εργάζονται μόνο έξι γεωπόνοι, επομένως είναι αδιανόητο να υποστηρίξουν επιστημονικά τις καλλιέργειες και υπάρχει δυσχέρεια στη διεκπεραίωση καθημερινών υποθέσεων. Υπάρχουν συσσωρευμένες αιτήσεις αγροτών, κινδυνεύουν να χαθούν προθεσμίες και χρήματα από ευρωπαϊκά κυρίως προγράμματα όπως της νιτρορύπανσης.

Επιπλέον, ελλείψει στελεχιακού δυναμικού, είναι απαγορευτικό να γίνουν σοβαρά έργα υποδομής όπως ένας αναδασμός». Εάν δεν επιλυθεί το πρόβλημα, σημειώνει πως οι συνέπειες για τους παραγωγούς, αλλά και το σύνολο της οικονομίας της περιοχής θα είναι τραγικές.