Δραματική η μείωση ψαριών στον Αργολικό κόλπο λόγω κλιματικής αλλαγής

15/07/2025
2' διάβασμα
dramatiki-i-meiosi-psarion-ston-argoliko-kolpo-logo-klimatikis-allagis-357750

Δραματική μείωση σε διάφορα είδη ψαριών παρουσιάζει ο Αργολικός κόλπος λόγω της αλλαγής των κλιματολογικών συνθηκών και, κυρίως, της αύξησης της θερμοκρασίας. Ο Ανδρέας Μπικάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Τολού και πρωτοπόρος στον αλιευτικό τουρισμό της Αργολίδας, δηλώνει ότι «η αγορά ζητά εμπόρευμα, αλλά τα ψάρια που υπάρχουν δεν είναι αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες της. Η θερμοκρασία της θάλασσας στον Αργολικό κόλπο έχει αυξηθεί κατά 2 βαθμούς Κελσίου λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αυτό σημαίνει ότι ενώ τα ψάρια γεννάνε, εντούτοις δεν παράγουν τελικά ψάρια, αφού δεν ανοίγουν τα αβγά λόγω της θερμοκρασίας που επικρατεί».

Αναφερόμενος στις απώλειες που έχουν καταγραφεί λόγω κλιματολογικών συνθηκών, ο ίδιος περιγράφει ότι «σε σχέση με την περασμένη χρονιά, τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η κουτσομούρα και ο μπακαλιάρος, που έχει μειωθεί στο 80%. Στα 150 δίχτυα, δεν βγάζουμε ούτε ένα κιλό μπακαλιάρο. Με την κουτσομούρα, δεν βγάζουμε ούτε 4 κομμάτια! Ευτυχώς, υπήρχε φαγκρί και όσοι είχαν κάνει τα κουμάντα τους, ισορρόπησαν κάπως την κατάσταση».

Σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των τιμών, ο ίδιος σημειώνει ότι «δεν έχει ανέβει ακόμα η τιμή σε αυτά τα ψάρια, αλλά θα αυξηθεί σύντομα, προκειμένου να είναι ανάλογη των συνθηκών. Φυσικά, υπάρχει και η πλευρά της ιχθυόσκαλας, που δίνει ψάρια ακόμα και στις λαϊκές, αλλά κανένας δεν γνωρίζει τη χώρα προέλευσής τους. Ειδικά για τον μπακαλιάρο, που υπάρχουν ομοιότητες, οι τιμές δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη αύξηση. Στην κουτσομούρα, η τιμή έχει φτάσει αυτήν τη στιγμή τα 25 ευρώ. Ο μπακαλιάρος κινείται στα 15-18 ευρώ».Τέλος, σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, ο κ. Μπικάκης επισημαίνει ότι «είναι αρκετοί αυτοί που εγκαταλείπουν την επαγγελματική αλιεία και συνεχίζουν ως ερασιτέχνες παράνομοι, με μαύρα χρήματα, όλη τη χρονιά».

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: