Αυτό το άρθρο είναι 8 μηνών

Δράσεις για περιβάλλον και κλίμα από την «Πρωτοβουλία ’21»

19/07/2024
4' διάβασμα
draseis-gia-perivallon-kai-klima-apo-tin-protovoulia-21-326376

Είναι το νερό της Εύβοιας στις περιοχές που κάηκαν το 2021 πόσιμο; Ποιες είναι οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή στην παράκτια ζώνη; Η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει τη διατροφή μας και αν ναι, πώς; Σε αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα θα απαντήσουν τα ερευνητικά προγράμματα και συνέδρια που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο των δράσεων, τις οποίες θα οργανώσουν και θα χρηματοδοτήσουν τα μέλη της «Πρωτοβουλίας ’21».

Πρόκειται για μια σύμπραξη των σημαντικότερων κοινωφελών ιδρυμάτων της χώρας και της Εθνικής Τράπεζας, η οποία συγκροτήθηκε το 2028, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, με στόχο τη διοργάνωση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος σε συνεργασία με επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς.

Όπως δήλωσε ο συντονιστής της «Πρωτοβουλίας ’21» και σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Ιωάννης Μάνος, σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις δράσεις που σχεδιάζονται ή υλοποιούνται, «η “Πρωτοβουλία ’21”, σε συνεργασία με πανεπιστημιακούς, εκπαιδευτικούς, ερευνητικούς και πολιτιστικούς φορείς και ομάδες από όλη τη χώρα, στηρίζει μια σειρά δράσεων που αφορούν την εκπαίδευση, την κλιματική αλλαγή και την υγεία, την ατμοσφαιρική ρύπανση, τη θάλασσα, την επισιτιστική ανασφάλεια, την οικονομία, τις φυσικές καταστροφές, το δίκαιο και την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Οι δράσεις αυτές αφορούν την κοινωνία των πολιτών και τους νέους και στόχος είναι να έχουν έναν πρακτικό χαρακτήρα, αλλά και να φέρουν ένα αποτέλεσμα».

Ενίσχυση των συνεργασιών σε πολλαπλά επίπεδα

Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης προϋποθέτει συνεργασίες σε διακρατικό, αλλά και σε επιστημονικό επίπεδο, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την ανάληψη δράσεων. Τον συγκεκριμένο σκόπελο, μεταξύ άλλων, προσπαθεί να ξεπεράσει η «Πρωτοβουλία ’21». «Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε από την ευαισθητοποίηση στη δράση. Από τη μελέτη στο πεδίο. Από τον προβληματισμό στην πρόληψη και την ενσυναίσθηση», σημείωσε ο κ. Μάνος.

«Η συνεργασία δεν είναι το δυνατόν σημείο των Ελλήνων», πρόσθεσε χαριτολογώντας ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός στη δική του ομιλία στη συνέντευξη Τύπου, για να συμπληρώσει, όμως, ότι «η “Πρωτοβουλία ’21” κατάφερε να οδηγήσει σε συνεργασίες». Ο κ. Ζερεφός παρουσίασε σε αδρές γραμμές το πρόγραμμα στη Δήλο, του οποίου είναι επιστημονικός υπεύθυνος. Η συγκεκριμένη δράση αφορά τη μέτρηση της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής στο νησί και ειδικότερα στα μνημεία του, με όργανα τα οποία θα εγκατασταθούν εκεί, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι συνέπειες όσο αυτό είναι δυνατόν.

Σχέδιο πάνω σε 19 άξονες

Το παραπάνω έργο, υπό τον τίτλο «Ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον και στα μνημεία της Δήλου», είναι μία από τις συνολικά 19 δράσεις και συνέδρια που εκπονούνται και οργανώνονται. Μεταξύ άλλων, αναμένεται να δημιουργηθεί παρατηρητήριο στις θεματικές «Κλιματική αλλαγή και υγεία» από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, «Χαρακτηρισμός πόσιμων υδάτων Βόρειας Εύβοιας σε περιοχές όπου σημειώθηκε η πυρκαγιά το 2021 και οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία» και «Εγκατάσταση πανελλήνιου δικτύου αισθητήρων για τη μέτρηση αιωρούμενων σωματιδίων».

Αναλυτικά, στην «Πρωτοβουλία ’21» συμμετέχουν: Η Εθνική Τράπεζα, το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, το Ίδρυμα Ευγενίδου, το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Λαμπράκη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, το Ίδρυμα Γιάννης Λάτσης, το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντης, το Ίδρυμα Αθηνάς Μαρτίνου, το Κοινωφελές Ίδρυμα Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος – Βιοχάλκο, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, το Ίδρυμα Μαρίας Τσάκος και το Ίδρυμα Ωνάση.

Μεταξύ άλλων, αναμένεται να δημιουργηθεί παρατηρητήριο στις θεματικές «Κλιματική αλλαγή και υγεία» από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, «Χαρακτηρισμός πόσιμων υδάτων Βόρειας Εύβοιας σε περιοχές όπου σημειώθηκε η πυρκαγιά το 2021 και οι επιπτώσεις στη δημόσια Υγεία» και «Εγκατάσταση πανελλήνιου δικτύου αισθητήρων για τη μέτρηση αιωρούμενων σωματιδίων»