Δράσεις κυκλικής οικονομίας στη Δυτική Μακεδονία

Τα βιώσιμα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα βρέθηκαν στο επίκεντρο των δράσεων του Δήμου Κοζάνης και της Ανώνυμης Εταιρείας Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας (ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ), στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων και των δράσεων που πραγματοποιούνται σε όλη την Ευρώπη για την επαναχρησιμοποίηση των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε η δράση «Upcycle: Τα παλιά μου ρούχα δεν πετώ», όπου σε ρούχα παλιά, σκισμένα ή φθαρμένα, πάνινες τσάντες, αλλά και σε πολλά άλλα αντικείμενα δόθηκε μια νέα ζωή, αφού μετατράπηκαν σε χρηστικά προϊόντα, όπως χαλιά και καλάθια.

Όπως τονίζει ο διευθυντής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Διάδυμα, Κώστας Τσιόπτσιας, στόχος ήταν η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση των πολύτιμων πόρων, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους πραγματοποιούνται δράσεις που αφορούν την πρόληψη των αποβλήτων.

Επαναχρησιμοποίηση

Την ίδια ώρα, η Διάδυμα έχει προσθέσει στις δράσεις της τη λειτουργία των Κέντρων Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών (ΚΔΕΥ). «Είναι κέντρα συλλογής και διάθεσης υλικών, στα οποία ο κάθε πολίτης μπορεί είτε να παραδίδει αντικείμενα, που είναι σε καλή κατάσταση και δεν τα χρειάζεται πια, είτε να αποκτά δωρεάν κάποια άλλα μέσα από τους συγκεκριμένους χώρους.

Όλοι μέσα στα σπίτια μας έχουμε τέτοια αντικείμενα, που όμως έχουν ακόμη διάρκεια ζωής και εμείς τους δίνουμε μια δεύτερη ευκαιρία», εξηγεί ο κ. Τσιόπτσιας. Τα υλικά που συγκεντρώνονται προς επαναχρησιμοποίηση είναι από βιβλία και χαρτικά, είδη οικιακής χρήσης, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, έως έπιπλα, παιχνίδια και είδη για κατοικίδια ζώα.

«Σκοπός είναι στο μέλλον και σε αυτούς που παραδίδουν αντικείμενα να συγκεντρώνουν πόντους, οι οποίοι θα εξαργυρώνονται π.χ. με τη μορφή αγοράς πόντων πάρκινγκ, σε συνεργασία με δήμους της περιοχής», τονίζει ο κ. Τσιόπτσιας και καταλήγει πως σχεδόν το 50% των υλικών που εισέρχονται στα ΚΔΕΥ τα παίρνουν άλλοι πολίτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ΚΔΕΥ λειτουργούν σε Φλώρινα και Καστοριά, την ερχόμενη εβδομάδα εγκαινιάζεται των Γρεβενών, ενώ η εταιρεία βρίσκεται σε αναζήτηση χρηματοδότησης για την κατασκευή ανάλογων κέντρων σε Κοζάνη και Εορδαία.