Στους δρόμους οι αμυγδαλοπαραγωγοί σε Αγιά – Όσσα και Ελασσόνα

Συλλαλητήρια με τρακτέρ στην Αγιά, την Όσσα και την Ελασσόνα διοργάνωσαν σήμερα οι αμυγδαλοπαραγωγοί των περιοχών διεκδικώντας την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος τους.

Βασικό αίτημα των κινητοποιήσεων ήταν να ενταχθούν στο πρόγραμμα De Minimis και οι αμυγδοκαλλιεργητές στον νομό Λάρισας αλλά και οι υπόλοιπες αμυγδαλοπαραγωγικές περιοχές. Οι αντιδράσεις των αγροτών εστιάζονται στο γεγονός ότι σε τρία χωριά της Μαγνησίας ανακοινώθηκαν πρόσφατα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η καταβολή αποζημιώσεων πλέον των 500 χιλ. ευρώ στους αμυγδαλοπαραγωγούς μέσω του προγράμματος De Minimis.

Στους δρόμους οι αμυγδαλοπαραγωγοί σε Αγιά – Όσσα και Ελασσόνα – Ζήτησαν στήριξη του εισοδήματός τους

Μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας κ. Ρ. Μαρούδας έκανε λόγο για δύο μέτρα και δύο σταθμά στις αποζημιώσεις των αμυγδαλοπαραγωγών. “Εμείς δεν στρεφόμαστε κατά των αγροτών που πήραν τις αποζημιώσεις. Καλώς τις πήραν. Για τους υπόλοιπους αγρότες στις αμυγδαλοπαραγωγικές περιοχές, πρόκειται για καθαρό εμπαιγμό. Για τους παραπάνω λόγους απαιτούμε να δοθούν σε όλους τους παραγωγούς ενισχύσεις για να μπορέσουν να συνεχίσουν την αμυγδαλοκαλλιέργεια”.

Κλείνοντας ο κ. Μαρούδας υπενθύμισε, ότι πρόβλημα υπάρχει και με τα κεράσια, για τα οποία υπήρξαν διαβεβαιώσεις από την πλευρά των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων, ότι θα υπάρξει στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών, χωρίς ωστόσο να υπάρξει πρακτικό αντίκρισμα.

Στους δρόμους οι αμυγδαλοπαραγωγοί σε Αγιά – Όσσα και Ελασσόνα – Ζήτησαν στήριξη του εισοδήματός τους

Τέλος, με ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του συνδυασμού «Άλμα Προόδου» στο δήμο Τεμπών Ν. Πουτσιάκας σημειώνει μεταξύ άλλων τα εξής: “Μετά από τις συνεχείς καταστροφές, τα υπέρογκα κόστη παραγωγής και τις χαμηλές τιμές, μένουν και εκτός των ενισχύσεων De minimis, που δόθηκαν επιλεκτικά μόνο σε 3 χωριά της Μαγνησίας. Ο αγώνας των αμυγδαλοπαραγωγών πρέπει να στηριχθεί, χωρίς καμία περαιτέρω καθυστέρηση. Άμεσα καταβολή των ενισχύσεων και μέτρα στήριξης για τη μείωση του κόστους παραγωγής. Χωρίς παραγωγή στον πρωτογενή τομέα το μέλλον της Χώρας είναι αβέβαιο και θα οδεύσουμε προς την καταστροφή”.

Πηγή: ertnews.gr