ΔΣΒ: Στον «αέρα» η ΚΥΑ την ερχόμενη εβδομάδα – Μέχρι αύριο Παρασκευή 24/5 οι παρατηρήσεις των Π.Ε. προς το ΥΠΑΑΤ

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να βγει στον «αέρα» από τα συναρμόδια υπουργεία η ΚΥΑ για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης (ΔΣΒ), όπως γνωστοποίησε σήμερα από την Πάτρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυνενάκης, στο πλαίσιο των εργασιών του θεματικού συνεδρίου που διοργανώνεται με πρωτοβουλία της ΕΝ.Π.Ε. με θέμα «Οι Περιφέρειες μπροστά στις προκλήσεις: Θεσμική Θωράκιση – Αγροτική Ανάπτυξη».

Όπως επίσης γνωστοποίησε ο ΥπΑΑΤ, μέχρι αύριο Παρασκευή 24/5 οι Περιφέρειες θα πρέπει να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους, προκειμένου μέχρι το τέλος του έτους να βγουν οι 13 διαγωνισμοί των ΔΣΒ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, από τις 13 Περιφέρειες της χώρας και ύστερα από επιστολή που έστειλε σε όλους τους Περιφερειάρχες και από τη συζήτηση που έγινε μαζί τους, προκύπτει ότι εννέα περιφέρειες θα ξεκινήσουν τη διαδικασία, ενώ τέσσερις δήλωσαν αδυναμία να αναλάβουν την υλοποίησή τους.

«Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξασφάλισε πόρους 19,5 εκατ. για το κόστος της διαδικασίας εκπόνησης και υλοποίησης των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης», τόνισε από το βήμα του συνεδρίου ο κ. Αυγενάκης.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η υπόθεση των ΔΣΒ βρίσκεται στη φάση υλοποίησης και την επόμενη εβδομάδα υπογράφεται ΚΥΑ (με ΥΠΕΝ και ΥΠΕΘΟ), που επισημοποιεί την ανάληψη ευθύνης για την υλοποίηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης στις 4 Περιφέρειες (Θεσσαλίας, Κεντρική Μακεδονίας Ιονίων Νήσων και Βορείου Αιγαίου) που εξέφρασαν κώλυμα.

«Έχουμε μπει στην τελική ευθεία για τα θέματα των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης. Είναι ένα σημαντικό ζήτημα που έχει μια ιστορία περίπου 10 ετών. Με νέες πρωτοβουλίες που πήραμε σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και την ΕΝΠΕ, με επαναλαμβανόμενες συναντήσεις και συσκέψεις με τους Περιφερειάρχες μπαίνουμε στην τελική ευθεία έτσι ώστε πρώτον, να ολοκληρωθούν οι προδιαγραφές και οι παρατηρήσεις μέχρι αύριο (Παρασκευή 24.05.2024) ώστε την επόμενη εβδομάδα να εκδοθεί επιτέλους η ΚΥΑ που απαιτείται και να προχωρήσουμε ταχύτατα τις διαδικασίες προκειμένου έως το τέλος του χρόνου να έχουν βγει οι διαγωνισμοί. Είναι πολύ σημαντικό, γιατί μετά από τόση καθυστέρηση η Κοινότητα έχει εντοπίσει την έλλειψη πολιτικής πρωτοβουλίας για να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα και μας έχει χρεώσει με ένα πρόστιμο ύψους 450 εκατ. ευρώ. Δεν μας χρειάζεται αυτό το βάρος να μεταφερθεί στους Έλληνες αγρότες, διότι αυτό το ποσό θα αφαιρεθεί ουσιαστικά από τις άμεσες ενισχύσεις των Ελλήνων παραγωγών. Νομίζω ότι κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο να συμβεί. Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε ως υπεύθυνο κράτος μέλος νοικοκυρεμένοι και συνεπείς απέναντι στην Κοινότητα», υπογράμμισε ο ΥπΑΑΤ Λ. Αυγενάκης.