Δυναμικές εξωστρέφειας από τη ΔΕΘ-HELEXPO και τη λέσχη «ΦΙΛΑΙΟΣ»

DETROP BOUTIQUE 2022

Με στόχο την ανάδειξη των καλύτερων και καινοτόμων ντελικατέσεν προϊόντων και τροφίμων πραγματοποιήθηκε στις 2-4 Απριλίου η 30ή Διεθνής Έκθεση Τροφίμων και Ποτών Detrop Boutique 2022, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-HELEXPO.

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της έκθεσης, στο επίκεντρο βρέθηκαν η ελιά και το ελαιόλαδο με την ολοκλήρωση των δύο διαγωνισμών «Table Olives Trophy» και «Οlive Oil Tropy», όπου προέκυψαν σημαντικές ειδήσεις σε ό,τι αφορά την ενημέρωση, την καινοτομία και την εξωστρέφεια των προϊόντων της ελιάς και ελαιολάδου. Ταυτόχρονα, σημαντικό ήταν και το γεγονός της συγκρότησης του ελαιοκομικού τομέα, αποτέλεσμα της συνεργασίας της HELEXPO με τη Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου και Ελιάς «ΦΙΛΑΙΟΣ».

«Στόχος η κατάκτηση των διεθνών αγορών»

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Σταύρος Καλαφάτης, υποστηρίζοντας την πρωτοβουλία της HELEXPO και τον ρόλο της εξωστρέφειας, με στόχο, όπως είπε, «να κατακτηθούν οι διεθνείς αγορές ιδιαίτερα από τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας, η οποία διαθέτει και το συγκριτικό πλεονέκτημα».

Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, Tάσος Τζήκας, ο οποίος ανακοίνωσε την Ολυμπιάδα ελιάς και ελαιολάδου, προκειμένου τα ελληνικά προϊόντα να αναδειχθούν στις παγκόσμιες αγορές, «με τελικό προορισμό και στόχο το τραπέζι του καταναλωτή σε όλο τον κόσμο».

Για την ανάγκη της εξωστρέφειας και την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων στα προϊόντα της ελιάς μίλησε ο πρόεδρος της λέσχης «ΦΙΛΑΙΟΣ», Γρηγόρης Αντωνιάδης, τονίζοντας ότι «για να οδηγηθούμε στις διεθνείς αγορές μέσα από την πολυπόθητη εξωστρέφεια, θα πρέπει να ισχυροποιήσουμε σύγχρονα cluster στον τομέα της ελαιοκομίας».

Σε ένα σύγχρονο όχημα που θα οδηγήσει την ελιά και το ελαιόλαδο μέσα από μία αναπτυξιακή πρωτοβουλία και προοπτική αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΓΕΣΕΒΕ, Γιώργος Καββαθάς. Επίσης, επισήμανε τον ρόλο της πολιτείας των θεσμών, αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε «να αποδώσουν τα μέγιστα μέσα από αυτές τις πρωτοβουλίες, με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικής αλυσίδας».

Στη συνέχεια, ο Δρ. Αλέξανδρος Παπαχατζής, καθηγητής Δενδροκομίας στο Τμήμα Γεωπονίας και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, παρουσίασε ολοκληρωμένες προτάσεις διαχείρισης σχολαζουσών γαιών με καλλιέργεια ελιάς, που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να αξιοποιηθούν.

Μέσα από το παράδειγμα της δράσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και σε συνεργασία με την εταιρεία διαχείρισης ελαιοδέντρων CROZANA, κάνοντας χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας και του ανθρώπινου δυναμικού, παρέχεται η δυνατότητα για την αξιοποίηση αυτών των εκτάσεων προς όφελος όλων, ιδιοκτητών, εργαζομένων, διαχειριστών κ.ά., δίνοντας με αυτόν τον τρόπο προστιθέμενη αξία.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Τερτιβανίδης, γεωπόνος, αναφέρθηκε στον οργανοληπτικό έλεγχο και στην ποιότητα της επιτραπέζιας ελιάς, «ώστε μέσα από αυτές τις διαδικασίες να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που απαιτούν η αγορά, αλλά και οι κανονισμοί». Στην αειφορία και στην καινοτομία στον αγροτικό τομέα αναφέρθηκε ο Άγγελος Μοχλούλης, Μanaging Partner and Founder του Κέντρου Υπηρεσιών Βιώσιμης Επιχειρηματικής Ανάπτυξης ΚΥΒΕΑ, κάνοντας λόγο για μία «ενάρετη γεωργία, με σημείο αναφοράς τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την οικονομία, μέσα από τη βιώσιμη ανάπτυξη, έτσι όπως αυτή καθορίζεται από τους 17 στόχους του ΟΗΕ».

Τέλος, ο Νίκος Κρημνιανιώτης, υπεύθυνος συντονισμού του έργου Αristoil, μίλησε για τη διατροφική αξία του ελαιολάδου, αλλά και τις νέες προοπτικές που ανοίγονται στον τομέα αυτόν.

Απαραίτητη η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας

Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος και πριν από την απονομή των βραβείων παρουσιάστηκαν στο στρογγυλό τραπέζι από τον Κώστα Κελτίδη, πρόεδρο της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Κ. Μακεδονίας και πρώην ΥΠΑΑΤ, τον Δρ. Στάθη Αναστασόπουλο, αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου, τον Παρασκευά Παρασκευόπουλο, ειδικό συνεργάτη της ΔΕΘ-HELEXPO, και τον Γιώργο Οικονόμου, οικονομολόγο και μέλος της «ΦΙΛΑΙΟΣ», ολοκληρωμένες προτάσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας του ελαιοκομικού τομέα.

Σημαντικό, επίσης, ήταν το ενδιαφέρον για την ανάγκη συγκρότησης ενός forum μέσα από τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων, ξεκινώντας από τους ελαιοκομικούς συνεταιρισμούς, τα τοπικά επιμελητήρια, τις αγροδιατροφικές συμπράξεις, την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού κ.ά.

Ο στόχος αυτής της προσπάθειας θα πρέπει να εστιάζει σε μία δυναμική εξωστρέφειας μέσα από την προώθηση και την προβολή προϊόντων της ελιάς, με την πρωτοβουλία της «ΦΙΛΑΙΟΣ». Επίσης, οι συμμετέχοντες στη συζήτηση παρουσίασαν τις δυνατότητες, αλλά και τις αδυναμίες που υπάρχουν, ο καθένας από την πλευρά του δικού του χώρου. Τόνισαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των προϊόντων της ελιάς, αλλά και τα μειονεκτήματα που παρουσιάζει ο τομέας της ελιάς και του ελαιολάδου στη χώρα μας.

Προέκυψε η ανάγκη για τη δημιουργία μιας σύγχρονης δομής μέσα από τη λογική των συνεργειών, που θα αποτελέσει τη βάση για ένα νέο ξεκίνημα, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται με την κλιματική αλλαγή, καθώς και το οικονομικό και διεθνές περιβάλλον των αγορών, έτσι όπως αυτό μεταβάλλεται. Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο, θα μπορεί να είναι η παρουσία της HELEXPO μέσα από την πολύχρονη εμπειρία της σε θέματα προβολής των προϊόντων της χώρας μας.

Τέλος, μετά από τη διαδικασία της γευσιγνωσίας, πραγματοποιήθηκε η απονομή των βραβείων στους συμμετέχοντες. Ο έλεγχος των δειγμάτων έγινε από πανελίστες γευσιγνώστες, που είναι γνωστοί για την επαγγελματική τους συνέπεια και διάθεση, υπό την εποπτεία του Δρ. Γιώργου Ζακυνθινού, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Γιώργος Γεωργαντάς
«Αναγκαιότητα οι μεταρρυθμίσεις στον αγροτικό τομέα»

Τα εγκαίνια της Detrop Boutique 2022 πραγματοποιήθηκαν παρουσία του ΥΠΑΑΤ, Γιώργου Γεωργαντά, ο οποίος έκανε μια εκτενή αναφορά στον ρόλο της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, καθώς και στην επισιτιστική ασφάλεια της χώρας.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα προβλήματα της αγροτικής οικονομίας και στις δυνατότητες που υπάρχουν στον κλάδο αυτόν. Μίλησε για τα προϊόντα που πρέπει να στηριχθούν στη δύσκολη αυτήν περίοδο, επισημαίνοντας παράλληλα την πάταξη της αισχροκέρδειας, αλλά και την ορθή καταγραφή των αποθεμάτων σε αγροτικά προϊόντα, σύμφωνα με την ΚΥΑ.