Tις δυνατότητες της καλλιέργειας σόγιας στην Ελλάδα ερευνούν Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και USDA

Η σόγια αποτελεί ένα σημαντικό προϊόν, κυρίως για την κτηνοτροφία και ειδικά για τα ζώα κρεοπαραγωγής. Στη συντριπτική της πλειονότητα εισάγεται από τρίτες χώρες, με αποτέλεσμα οι μικρές καλλιεργούμενες εκτάσεις στη χώρα μας να προορίζονται κυρίως για την παραγωγή σογιέλαιου με κατεύθυνση στην ενέργεια.

Οι περισσότερες καλλιέργειες εντοπίζονται στη βόρεια Ελλάδα, όμως παραμένουν σταθερές τελευταία χρόνια. Δίνοντας τη δική του εξήγηση για την εξέλιξη της σόγιας στη χώρα μας, ο Θέμης Καλπακίδης, παραγωγός από τους Φίλιππους Καβάλας, κάνει λόγο για μία καλλιέργεια με ιδιαίτερες τεχνικές και εκπλήξεις.

«Μπορεί να σου δώσει από 200 μέχρι και 700 κιλά το στρέμμα, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, σε συνδυασμό με τις καλλιεργητικές φροντίδες και τι θα κάνει ο παραγωγός».

Σε σύγκριση με το κόστος παραγωγής άλλων καλλιεργειών της περιοχής του, μας είπε ότι η σόγια είναι φτηνότερη, λόγω των μειωμένων εισροών. «Δεν απαιτεί μεγάλες ποσότητες αζώτου, καθώς δεσμεύει ατμοσφαιρικό άζωτο στα φυμάτια των ριζών, με αποτέλεσμα να βοήθα και στη γονιμότητα των εδαφών».

Σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών ο κ. Καλπακίδης είπε ότι «δεν είναι μεγάλες οι διακυμάνσεις, σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, αλλά και σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην αγορά. Πέρυσι ξεκινήσαμε με βάση τα 40 λεπτά το κιλό και φτάσαμε στα 51 λεπτά. Φέτος συζητάμε για πάνω από 50 λεπτά σε ενδεικτικές τιμές. Μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί».

Κλείνοντας, ο κ. Καλπακίδης επισήμανε τις πολλαπλές δυνατότητες του φυτού, που ενδείκνυται και για κτηνοτροφική χρήση, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, αλλά και για ανθρώπινη. «Στον τομέα της διατροφής του ανθρώπου, η σόγια μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο.

Εμείς παράγουμε ως χώρα μη γενετικά τροποποιημένη σόγια, με αποτέλεσμα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλούς τομείς της αγροδιατροφής, αλλά απαιτεί άλλους σχεδιασμούς μεταξύ των παραγωγών, των ερευνητών και της πολιτείας κ.λπ.», καταλήγει.

Στρατηγική συνεργασία επιλογής ποικιλιών

Μία νέα εξέλιξη στον τομέα έρευνας της σόγιας παρουσίασε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με δήλωση στην «ΥΧ» του Νίκου Κορρέ, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Γεωπονίας του πανεπιστημίου, η σόγια είναι ένα παρεξηγημένο φυτό και αξίζει να έχει μία ευκαιρία ακόμα στη χώρα μας. «Το πανεπιστήμιό μας ξεκίνα συνεργασία με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) για την πιλοτική έρευνα επιλεγμένων ποικιλιών σπόρων σόγιας, που θα συμβάλει στη μελλοντική διερεύνησή της στις κλιματολογικές συνθήκες της πατρίδας μας.

Οι σπόροι που θα δοκιμαστούν είναι μη γενετικά τροποποιημένοι, με στόχο πάντα την παραγωγή προϊόντος υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη. Πιστεύουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα, τα οποία θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση για όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς».