Οι δυο ημερομηνίες κλειδιά για κορωνοπληρωμές – πότε αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ

Δύο είναι τα ημερολογιακά ορόσημα που θα φέρουν «ζεστό» χρήμα στους παραγωγούς. Αυτά διαμορφώνονται λόγω των ειδικών συνθηκών που προκύπτουν από την έλευση των Χριστουγέννων και των αργιών που συνοδεύουν τις γιορτές. Ας δούμε αναλυτικά τις πιθανές ημερομηνίες πληρωμής των καθεστώτων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Η σημαντική, επί του πιεστηρίου πληροφορία, είναι ότι με κατεπείγουσα νομοθετική ρύθμιση, ο υπουργός ΑΑΤ, Μάκης Βορίδης, προωθεί το ακατάσχετο των κορωνοενισχύσεων.

Πριν από τα Χριστούγεννα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», τα θερμοκηπιακά Κρήτης (ντομάτα, αγγούρι, μελιτζάνα), η ανοιξιάτικη πατάτα και το πρώιμο καρπούζι αναμένεται να πληρωθούν πριν από τα Χριστούγεννα και με πιθανότερη ημερομηνία την ερχόμενη Τρίτη 22/12. Την ίδια ημερομηνία αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα πληρωμή για τους παραγωγούς λαϊκών αγορών, μετά και το πέρας των ενστάσεών τους.

Μετά τα Χριστούγεννα

Το δεύτερο σκέλος του «πακέτου» ενισχύσεων περιλαμβάνει, κατ’ αρχήν, τους παραγωγούς της ελιάς Καλαμών, η πληρωμή των οποίων αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 28/12, την πρώτη δηλαδή εργάσιμη ημέρα μετά τα Χριστούγεννα.

Έως την ίδια ημέρα αναμένεται να έχει λάβει χώρα η μεγάλη πληρωμή για το ελαιόλαδο, περίπου 145.000 ελαιοπαραγωγών, με ενισχύσεις κοντά στα 127 εκατ. ευρώ. Τέλος, όπως είχε γράψει η «ΥΧ», υπάρχει ένα μικρό «πακέτο» κορωνονισχύσεων προς πληρωμή κατά το ίδιο διάστημα, που πλέον έλαβε την έγκριση του υπουργείου Οικονομικών. Αυτό αφορά ενισχύσεις de minimis, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για το βαμβάκι των παραγωγών από τη Ροδόπη, ένα μικρό κονδύλι για θερμοκήπια του Ηρακλείου Κρήτης και 850.000 ευρώ για φυτώρια καλλωπιστικών και οπωροφόρων.

ΕΛΓΑ
Έρχεται μεγάλη πληρωμή για «Ιανό» και υπόλοιπα 2020

Σε πάνω από 15 εκατ. ευρώ εκτιμά ο ΕΛΓΑ ότι θα ανέλθουν οι πληρωμές που θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου. Αυτές αφορούν, όπως είχε γράψει η «ΥΧ», την εκκαθάριση για τις ζημιές από τον «Ιανό» σε Φθιώτιδα και Τρίκαλα, ενώ αναμένεται να πληρωθούν και παραγωγοί στην Κεφαλονιά και στην Κόρινθο. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, από τον Οργανισμό θα δοθεί και ένα σχετικά μικρό κονδύλι για ζημιές από τον «Ιανό» στην Καρδίτσα. Τέλος, αναμένονται πληρωμές για εκκαθαρίσεις ζημιών του 2020 σε Κρήτη και Κοζάνη, σε όσες περιοχές υπάρχουν έτοιμα πορίσματα.