Δύσκολη η χρονιά για το μανταρίνι της Άρτας

Σταθερή η παραγωγή στα νότια της χώρας

Ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες η συλλογή του μανταρινιού στις πρωιμότερες περιοχές της χώρας. Η παραγωγή είναι τελείως διαφορετική από περιοχή σε περιοχή, ως προς το θέμα των αποδόσεων και της ποιότητας. Μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στην Άρτα, όπου σε πολλά κτήματα οι μειώσεις αγγίζουν ακόμα και το 80%, ενώ σχετικά καλύτερη είναι η εικόνα στις νότιες περιοχές και κυρίως στην Πελοπόννησο, χωρίς όμως να λείπουν τα μικροπροβλήματα.

Συγκρατημένα αισιόδοξος δείχνει να είναι ο Νίκος Μπράβος, παραγωγός από τα Εξαμίλια Κορινθίας. «Η μέχρι τώρα εικόνα των καλλιεργειών στην περιοχή μας δείχνει να είναι καλή και οι αποδόσεις ανά δέντρο ξεπερνούν τα 100 κιλά. Το ξεκίνημα έγινε με τις πρώιμες ποικιλίες-κλώνους Kλημεντίνης, όπως επίσης και με την υπερπρώιμη Κλαουζελίνα». Αναφερόμενος στο θέμα της τιμής, ο κ. Μπράβος είπε ότι κυμαίνεται στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, δηλαδή στα 80 λεπτά το κιλό, αισιοδοξεί όμως ότι λόγω της μειωμένης παραγωγής αυτή η τιμή θα διατηρηθεί.

Εκείνο που τον προβληματίζει περισσότερο είναι το θέμα της άρδευσης. «Το τελευταίο διάστημα, που είχαμε έντονες βροχοπτώσεις σε όλη την Ελλάδα, στην περιοχή μας μέσα σε 10 μέρες δεν ξεπεράσαμε τα 40 χιλιοστά. Εκείνο που μας λείπει είναι οι αρδευτικές υποδομές, ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες των καλλιεργειών μας», καταλήγει ο ίδιος.

Πάνω από 50% η μείωση της παραγωγής στην Άρτα

Σημαντικά πλήγματα σε πολλές καλλιέργειες δέχθηκε φέτος από τους ανοιξιάτικους παγετούς ο Νομός Άρτας, με το μανταρίνι δυστυχώς να μην αποτελεί εξαίρεση. Ο Κλέαρχος Ευστρατίου, παραγωγός από τη Βίγλα, κάνει λόγο για καταστροφή σε χωράφια που μπορεί να φτάσει ακόμη και το 80%. «Το πρόβλημα προέκυψε πάνω στην ανθοφορία και ανάλογα με την περιοχή και το μικροκλίμα, θα έχουμε τα αντίστοιχα αποτελέσματα στις αποδόσεις».

Κάνοντας έναν μικρό απολογισμό της περασμένης χρονιάς, τονίζει ότι η περσινή παραγωγή ήταν μεγάλη και για τον λόγο αυτόν υπήρξε σημαντική μείωση των τιμών. «Ξεκινήσαμε από τα 30 λεπτά και καταλήξαμε στο τέλος της συλλογής στα 12». Για τον ίδιο, ανοιχτή πληγή παραμένει και το ζήτημα με τις εξαγωγές, οι οποίες περιορίζονται κυρίως στις βαλκανικές χώρες. «Πρέπει να ανοίξουμε δίαυλο επικοινωνίας και με άλλες αγορές, ώστε να δώσουμε προστιθέμενη αξία στο προϊόν μας», καταλήγει ο ίδιος.

Με τη μικροκαρπία αντιμέτωπη η Λακωνία

Μπορεί οι μανταρινιές της Λακωνίας να ξεπέρασαν τα προβλήματα των παγετώνων, όμως το πρόβλημα στις καλλιέργειες μειωμένης άρδευσης εστιάζεται στη μικροκαρπία.

Όπως μας ενημερώνει ο Τάσος Γκολέμης, από την Παλιοπαναγιά Σπάρτης, «η χρονιά δείχνει να είναι όψιμη και το βασικότερο από όλα είναι οι καρποί στα δέντρα να φτάσουν στα εμπορικά μεγέθη που θέλουμε, αλλιώς θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα», τονίζει.