Δύσκολη η χρονιά για το ρόδι, επιμένουν όμως οι παραγωγοί

Σε δύο εβδομάδες περίπου πραγματοποιείται η ολοκλήρωση της συλλογής όψιμων ποικιλιών ροδιάς. Η μέχρι τώρα εικόνα δεν είναι και η καλύτερη, λόγω του παγετού της περσινής περιόδου. Με τη συλλογή της ποικιλίας Wonderful θα περατωθεί και αυτή η διαδικασία, αφήνοντας όμως ένα αρνητικό αποτύπωμα από την τιμή του προϊόντος, το οποίο δείχνει να κινείται στα περσινά επίπεδα.

Αν στο κάδρο αυτό προστεθεί το αυξημένο κόστος παραγωγής, έτσι όπως διαμορφώθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, καθώς και αυτό της συντήρησης για το επόμενο διάστημα, η εικόνα που διαγράφεται είναι αποκαρδιωτική.

Ο Γρηγόρης Αργυρίου, πρόεδρος του ΑΣΟΠ Αγίου Αθανασίου Δράμας.

Προσπαθώντας να δώσει τη δική του διάσταση, ο Γρηγόρης Αργυρίου, πρόεδρος του ΑΣΟΠ Αγίου Αθανασίου Δράμας, κάνει λόγο για μείωση της παραγωγής πάνω από 30%.

Στα αρνητικά αυτής της εξέλιξης προσθέτει και την ποιοτική υποβάθμιση στο προϊόν, για την πρώτη κατηγορία, η οποία φέτος δεν ξεπερνά το 30% του συνόλου των ροδιών, «όταν σε μία καλή χρονιά μπορεί να φτάσει και στο 50%», αναφέρει.

Η κατηγοριοποίηση έχει σχέση και με την τιμή, η οποία παραμένει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, λέει ο ίδιος, επομένως «αυτή την περίοδο, για την α΄κατηγορία ο παραγωγός παίρνει 50 λεπτά το κιλό και για τις υπόλοιπες περίπου 20 λεπτά».

Περιγράφοντας την εικόνα της αγοράς, κάνει λόγο για ενδιαφέρον από τις βαλκανικές χώρες, αλλά με πιέσεις που δέχονται από την Τουρκία και το Ιράκ. «Οι πωλήσεις ροδιών στα σούπερ μάρκετ της Ευρώπης έχουν πέσει πάνω από 40%, δημιουργώντας αναταράξεις στην αλυσίδα παραγωγής», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το βιολογικό κάνει τη διαφορά

Μπορεί για τον κ. Αργυρίου η φετινή χρονιά να είναι δύσκολη, όμως υπάρχει προοπτική για το προϊόν και ιδιαίτερα για το βιολογικά παραγόμενο. «Έχουμε εντάξει πάνω από 1.000 στρέμματα στη βιολογική γεωργία και θα τα ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο και με την ένταξη μελών από το νέο πρόγραμμα», όπως εκτιμά.

Επίσης, σημείωσε ότι, μέσω του Μέτρου 16 και του προγράμματος «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ», προχωρούν στην αξιοποίηση των υποπροϊόντων τους, όπως είναι το κουκούτσι για την παραγωγή λαδιού, αλλά και οι φλούδες, για την παραγωγή πολυφαινόλης.

«Μην ξεχνάμε πως ο ΑΣΟΠ υλοποίησε στην πράξη προ 17 ετών αυτό που όλοι θεωρητικά ευαγγελίζονται, την αναδιάρθρωση καλλιεργειών. Αυτό νομίζω λέει πολλά και για το ποιόν του συνεταιρισμού, αλλά και για τη φιλοσοφία του», καταλήγει.

Προβλήματα που χρειάζονται λύσεις

«Για να εκμεταλλευτούμε πλήρως τις προοπτικές του ροδιού, πρέπει πρώτα να απεμπολήσουμε τις χρόνιες παθογένειες όχι μόνο της συγκεκριμένης καλλιέργειας, αλλά και του πρωτογενούς τομέα γενικότερα.

Έχουμε το πρόβλημα του μικρού και διάσπαρτου κλήρου στην Ελλάδα, που εξ ορισμού καθιστά μη βιώσιμη την ελληνική αγροτική εκμετάλλευση και το οποίο, σε συνδυασμό με την εκρηκτική αύξηση του κοστολογίου καλλιέργειας και μεταποίησης, μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από συγκρότηση και λειτουργία μεγάλων σύγχρονων συνεταιριστικών σχημάτων, στη λογική των αναγνωρισμένων Οργανώσεων Παραγωγής», τονίζει ο κ. Αργυρίου.

Ακόμη, όπως αναφέρει, «στη χώρα μας πρέπει να υπάρξει επιτέλους εθνική στρατηγική για τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, με έγκαιρη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων.

Ο διεθνής ανταγωνισμός επιβάλλει αυτήν τη λειτουργία, προκειμένου να υπάρξει οικονομία κλίμακας στον πρωτογενή τομέα, από την καλλιέργεια μέχρι τη μεταποίηση και διάθεση των προϊόντων αγροδιατροφής. Αυτό το μοντέλο προκρίνεται και επιχορηγείται από την ΕΕ με τα επιχειρησιακά προγράμματα και τις έκτακτες ενισχύσεις. Για παράδειγμα, οι παραγωγοί-μέλη του ΑΣΟΠ έλαβαν πρόσφατα έκτακτη εφάπαξ στήριξη από την ΕΕ, επειδή είναι μέλη στον ΑΣΟΠ, 72,40 ευρώ ανά στρέμμα», συμπληρώνει.

Αναφερόμενος στα εγχώρια ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ο πρόεδρος του ΑΣΟΠ Δράμας προτείνει «το ΥΠΑΑΤ να τρέξει τα προγράμματα του ΠΑΑ (αντιχαλαζική, δάσωση αγροδάσωση, σύμβουλοι, άρδευση, βιολογική γεωργία κ.λπ.) με ταχείς ρυθμούς και όχι αναβλητικότητα.

Παράλληλα, η πολιτεία πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα το πρόβλημα της μη χρηματοδότησης των μικρομεσαίων αγροτικών-συνεταιριστικών επιχειρήσεων, αλλά και να στηρίξει τον τομέα απέναντι στην έλλειψη εργατικών χεριών, η οποία, με ευθύνη και των αγροτών και σε συνδυασμό με τον γηρασμένο αγροτικό πληθυσμό, καθιστούν δυσοίωνα τα μελλούμενα στον πρωτογενή τομέα».

«Όλα τα παραπάνω αντιμετωπίζονται μόνο μέσα από οργάνωση και λειτουργία του πρωτογενούς τομέα με μεγάλες, άρα βιώσιμες, και επομένως ανταγωνιστικές Οργανώσεις Παραγωγών».

Χαμηλές οι αποδόσεις και στην Πελοπόννησο

Για μία μέτρια χρονιά κάνει λόγο και ο Ηλίας Γκάγκας, παραγωγός στη Δάφνη Γορτυνίας. Υποστηρίζει ότι η παραγωγή δεν έφτασε τα αναμενόμενα επίπεδα. «Οι μέσες αποδόσεις κυμάνθηκαν περίπου στα 1.200 με 1.300 κιλά το στρέμμα, τη στιγμή που μπορούν να φτάσουν ακόμη και τους δύο τόνους», τονίζει.

Αναφερόμενος σε οικονομικά ζητήματα, κάνει λόγο για σταθερές τιμές, ίδιες με τις περσινές, όμως επιμένει ότι πρόκειται για μία καλλιέργεια, η οποία σιγά-σιγά μπορεί να βρει τους βηματισμούς της, μέσα από ένα σύγχρονο μοντέλο οργάνωσης των παραγωγών.