Ανησυχώντας για τη ρωσική επιρροή στην Αφρική, η Γαλλία σκοπεύει να αυξήσει τη συνεργασία και τη στήριξη των χωρών της Δυτικής Αφρικής στον τομέα των τροφίμων, σύμφωνα με δηλώσεις του πρoέδρου της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια της τετραήμερης επίσκεψής του στην ήπειρο.

Ο Μακρόν προγραμμάτισε μια περιοδεία στο Καμερούν, το Μπενίν και τη Γουινέα-Μπισάου, ως απάντηση στη ρωσική διπλωματική επίθεση που εξαπολύεται από αφρικανικού εδάφους. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, έτυχε ιδιαίτερα θερμής υποδοχής στη Δημοκρατία του Κονγκό και στην Ουγκάντα.

«Μας κατηγορούν κάποιοι που λένε ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις [κατά της Ρωσίας] είναι η αιτία της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, μεταξύ άλλων και στην Αφρική. Αυτό είναι εντελώς ψευδές», δήλωσε ο Μακρόν από το Καμερούν, συμπληρώνοντας: «Τα τρόφιμα, όπως και η ενέργεια, έχουν γίνει ρωσικά όπλα πολέμου. Πρέπει να βοηθήσουμε την αφρικανική ήπειρο να παράγει περισσότερα για τον εαυτό της».

Πολλές αφρικανικές χώρες, οι οποίες εισάγουν ρωσικά σιτηρά και ενέργεια, ενώ αγοράζουν επίσης ουκρανικά σιτηρά και επωφελούνται από τις δυτικές ροές βοήθειας και τους εμπορικούς δεσμούς, απέφυγαν να πάρουν ξεκάθαρη θέση στον πόλεμο.

Συνολικά, δεκαεπτά αφρικανικά έθνη (Αλγερία, Αγκόλα, Μπουρούντι, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Κονγκό, Ισημερινή Γουινέα, Μάλι, Μοζαμβίκη, Ναμίμπια, Σενεγάλη, Νότια Αφρική, Νότιο Σουδάν, Μαδαγασκάρη, Σουδάν, Τανζανία, Ουγκάντα, Ζιμπάμπουε) απείχαν από την ψηφοφορία του Μαρτίου για το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών που καταδικάζει τη ρωσική εισβολή, το οποίο υποστηρίζεται από 141 εκ των 193 χωρών.

Στη Γιαουντέ του Καμερούν, ο Μακρόν δήλωσε ότι η Γαλλία θα παράσχει στήριξη στον τομέα της επισιτιστικής ασφάλειας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. «Καμία οικονομική ανάπτυξη δεν είναι δυνατή χωρίς ειρήνη και ασφάλεια», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η Γαλλία θα παραμείνει «αποφασιστικά προσηλωμένη στην ασφάλεια της ηπείρου, προς υποστήριξη και κατόπιν αιτήματος των Αφρικανών εταίρων μας».

www.euractiv.com