Δυτική Ελλάδα: Έγκαιρη πρόγνωση πλημμυρών με τεχνητή νοημοσύνη στον Δήμο Πύργου

Ενα καινοτόμο εργαλείο πρόγνωσης πλημμυρών αποκτά ο Δήμος Πύργου, με τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης, ενισχύοντας την πρόληψη και την αποτελεσματικότητα της πολιτικής προστασίας. Μέσα από την εφαρμογή ενός σύγχρονου συστήματος πρόγνωσης, θα υπάρχει η δυνατότητα έγκαιρης πρόβλεψης πλημμυρικών φαινομένων στις εκβολές του ποταμού Αλφειού έως και επτά ημέρες νωρίτερα.
Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Εργαστήριο Λιμενικών Έργων της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, τον Δήμο Πύργου και χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο. Έχει ολοκληρωθεί κατά 80% και πρόκειται για το πρώτο σύστημα που θα εγκατασταθεί στην Ελλάδα, καθιστώντας τον Πύργο πρωτοπόρο σε επίπεδο πρόγνωσης, σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή θέτει νέους κανόνες διαχείρισης των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Την παρουσίαση του ερευνητικού προγράμματος «Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή με την ανάπτυξη συστήματος έγκαιρης πρόγνωσης παράκτιας πλημμύρας, σε εκβολές υδατορέματος, με εφαρμογή στην παράκτια ζώνη του Δήμου Πύργου, στις εκβολές εκατέρωθεν του Αλφειού» πραγματοποίησε πρόσφατα, στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο, η επιστημονική ομάδα που έχει αναλάβει την εκπόνησή του.
Επικεφαλής της ομάδας είναι η καθηγήτρια Λιμενικών Έργων του ΕΜΠ και διευθύντρια του Εργαστηρίου, Βίκυ Τσουκαλά, ενώ συμμετέχουν, επίσης, ο επίκουρος καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, Μιχάλης Χονδρός, ο ερευνητικός συνεργάτης Δρ Ανδρέας Παπαδημητρίου και ο διδάκτωρ πολιτικός μηχανικός Αναστάσιος Μεταλληνός. Η παρουσίαση επικεντρώθηκε στα πορίσματα των ερευνών που διεξάγονται το τελευταίο ενάμισι έτος, με την ομάδα να έχει ήδη πραγματοποιήσει τοποβυθομετρικές μετρήσεις στην περιοχή, να έχει αναλύσει μετεωρολογικά δεδομένα από διεθνείς βάσεις και να έχει καταγράψει αναλυτικά τον ρου του ποταμού. Παράλληλα, σε υπολογιστικά μοντέλα «φορτώνονται» διαφορετικά σενάρια, ώστε να εκτιμάται με ακρίβεια το εύρος της πλημμυρικής κατάκλισης υπό διάφορες συνθήκες.
Η διαδικασία
Το καινοτόμο σύστημα, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία από την επόμενη χειμερινή περίοδο, θα μπορεί να επεξεργάζεται καιρικά δεδομένα και να προβλέπει πλημμυρικά φαινόμενα έως και επτά ημέρες νωρίτερα, προσφέροντας κρίσιμο χρόνο για την προετοιμασία και την προστασία των κατοίκων της παράκτιας ζώνης του Αλφειού.
Η κα Τσουκαλά ανέλυσε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πλημμυρών στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι πρόκειται κυρίως για συνδυαστικά φαινόμενα, δηλαδή πλημμύρες που προκαλούνται είτε από αυξημένη ροή του ποταμού είτε από θαλάσσιες καταιγίδες. Όπως εξήγησε, η επιστημονική ομάδα αναπτύσσει μαθηματικά μοντέλα για την περιγραφή και την κατανόηση αυτών των φαινομένων, πάνω στα οποία «χτίζεται» το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που θα αξιοποιεί δεδομένα από την ΕΜΥ για προβλέψεις με χρονικό ορίζοντα έως επτά ημερών.
Η εφαρμογή του συστήματος θα γίνει στο Δημαρχείο Πύργου, όπου η πολιτική προστασία θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τις προβλεπόμενες επιπτώσεις και, εφόσον απαιτείται, να ενεργοποιεί έγκαιρα μηχανισμούς ενημέρωσης και απομάκρυνσης πολιτών.
«Ο Δήμος Πύργου γίνεται ο πρώτος κοινωνός αυτής της καινοτόμου έρευνας, που –τηρουμένων των τοπικών συνθηκών– μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές», σημείωσε η κα Τσουκαλά, προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο σύστημα δεν αποτελεί πανάκεια, αλλά μια δομημένη αφετηρία για τη χάραξη στρατηγικού σχεδίου. «Θα ορίσουμε ζώνες; Θα προχωρήσουμε σε επιπλέον αντιπλημμυρικά έργα; Θα γίνει ανάπλαση στην κοίτη του Αλφειού; Όλα αυτά είναι ερωτήματα που ανοίγουν με βάση το νέο εργαλείο», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί πλήρως έως τον Σεπτέμβριο, οπότε και θα παρουσιαστεί επίσημα σε ειδική ενημερωτική ημερίδα.