Δυτική Ελλάδα: Σε εξέλιξη η μεγαλύτερη κτηνιατρική επιχείρηση για την εκρίζωση της νόσου
Νέα, ευρείας έκτασης και κλίμακας, κτηνιατρική επιχείρηση για την πανώλη των αιγοπροβάτων, η οποία εκτιμάται ότι είναι μεγαλύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη της Θεσσαλίας, βρίσκεται σε εξέλιξη στη Δυτική Ελλάδα. Και στις τρεις περιφερειακές ενότητες, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, συνεχίζονται οι στοχευμένοι έλεγχοι, με βάση την επιδημιολογική επιτήρηση, οι οποίοι άλλωστε έχουν οδηγήσει στον γρήγορο εντοπισμό των κρουσμάτων. Ήδη, έχουν δημιουργηθεί δύο κέντρα επιχειρήσεων, με έδρα τον Πύργο και το Αγρίνιο, στα οποία επιχειρούν κτηνίατροι, αλλά και γεωτεχνικοί άλλων ειδικοτήτων, οι οποίοι συνεχώς καταφθάνουν από όλη την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του ΥΠΑΑΤ, στην κτηνιατρική αυτή επιχείρηση θα συμμετάσχουν από σήμερα, Παρασκευή 9 Αυγούστου, συνολικά 44 κλιμάκια. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στόχος είναι να ελεγχθούν άμεσα 2.504 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και 436.500 αιγοπρόβατα, που διαβιούν στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης, οι οποίες έχουν ήδη οριστεί, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Αυτήν τη στιγμή, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υπάρχουν πέντε εστίες, τρεις στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας (σε Αγρίνιο, Βόνιτσα και Αστακό) και δύο στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας (στο Βαρθολομιό και τη Νεμούτα). Επιδίωξη είναι να ολοκληρωθεί ο κλινικός έλεγχος όλων των ζώων που βρίσκονται στις ζώνες επιτήρησης το συντομότερο δυνατόν, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση της νόσου. Να σημειωθεί ότι και οι πέντε αυτές εστίες συνδέονται επιδημιολογικά με μολυσμένη εκτροφή από την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας.
Συνεχείς συσκέψεις και ενημερώσεις κτηνοτρόφων
Όπως είναι αναμενόμενο, τα κρούσματα που υπάρχουν στην Ηλεία και στην Αιτωλοακαρνανία έχουν θέσει την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης, με τις έκτακτες συσκέψεις να διαδέχονται η μία την άλλη, τόσο σε υπηρεσιακό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο ενημέρωσης των κτηνοτρόφων στις τοπικές κοινότητες.
Σε μία από αυτές τις συσκέψεις, την περασμένη Τετάρτη, συμμετείχε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστος Κέλλας, και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Γιώργος Στρατάκος, καθώς και εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, της Διεύθυνσης Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, της ΔΑΟΚ και εκπρόσωποι του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο υφυπουργός τόνισε πως οι κτηνίατροι συμμετέχουν σε έναν σκληρό αγώνα, δημιουργώντας δύο ζώνες, αυτήν της προστασίας των 3 χλμ. και της επιτήρησης των 10 χλμ., τελειώνοντας, μάλιστα, με την πρώτη και προχωρώντας στον κλινικό έλεγχο των ζώων στη δεύτερη.
Γρήγορες αποζημιώσεις
Αναφερόμενος στις αποζημιώσεις, ο κ. Κέλλας τόνισε πως προβλέπονται ήδη από την υπάρχουσα υπουργική απόφαση, όμως περιμένουν πρώτα να ολοκληρωθεί ο κύκλος της ζημιάς, να περιοριστεί η νόσος και σε δεύτερο χρόνο είναι δεδομένο πως η κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό των κτηνοτρόφων.
Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης με προσωπικό που θα βοηθήσει να αντεπεξέλθουν στην κατάσταση αυτή, ενώ έθεσε το ζήτημα των γρήγορων και υψηλών αποζημιώσεων. «Είπαμε στον υπουργό πως μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών και αφού μπορέσουμε να βγούμε από αυτόν τον κυκεώνα, να υπάρξουν γρήγορες και υψηλές αποζημιώσεις για να μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι μας να ορθοποδήσουν το ταχύτερο δυνατό, διότι πραγματικά αυτό που γίνεται τώρα είναι σοκ για εκείνους. Πρέπει, όμως, να καταλάβουμε ότι χωρίς τα αυστηρά αυτά μέτρα, δεν θα μπορέσει να εκριζωθεί το πρόβλημα από εκεί που ξεκίνησε. Θερμή παράκληση και στους κτηνοτρόφους να έχουν υπομονή. Ξέρουμε ότι είναι πολύ δύσκολες καταστάσεις, όμως πρέπει να τις ξεπεράσουμε για να ελπίζουμε ότι η κτηνοτροφία θα επανέλθει σε κανονικά επίπεδα», υπογράμμισε.
«Θέλουμε το κακό να σταματήσει εδώ»
Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανδρέας Φίλιας, έκανε λόγο για το σχέδιο που ακολουθεί η περιφέρεια, για τα πρωτόκολλα, καθώς και για τις θανατώσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής.
«Αυτήν τη στιγμή, βρίσκονται πάνω από 20 κτηνίατροι από όλη την Ελλάδα και φτάνουν άλλοι τόσοι. Μαζί με το δικό μας προσωπικό, μιλάμε για περίπου 40 κλιμάκια. Πρέπει να ολοκληρωθούν γρήγορα οι έλεγχοι, ώστε να είμαστε σίγουροι σε μικρό χρονικό διάστημα ότι δεν έχουμε εξάπλωση της νόσου. Μέχρι στιγμής, έχουν θανατωθεί περίπου 700 ζώα σε όλη την περιφέρεια και θέλουμε το κακό να σταματήσει εδώ».
Ευαισθητοποίηση των επιχειρήσεων ζωοτροφών
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων Νομού Ηλείας, κρίνονται απαραίτητες η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των επιχειρήσεων ζωοτροφών της περιφέρειάς μας για τη λήψη μέτρων προφύλαξης και η αναγκαιότητα παρακολούθησης της ιχνηλασιμότητας ζωοτροφών προέλευσης Ρουμανίας.
Συγκεκριμένα, όλες οι επιχειρήσεις ζωοτροφών θα πρέπει να αποστέλλουν ενημέρωση για τη διακίνηση ζωοτροφών φυτικής προέλευσης χώρας προέλευσης Ρουμανίας, εντός δύο ημερών από την τέλεσή της. Επισημαίνεται ιδιαίτερα η ανάγκη λήψης αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας κατά τη διακίνηση των ζωοτροφών και κυρίως απολύμανση μεταφορικών μέσων, χρήση φόρμας μίας χρήσης και ποδοναρίων από τους μεταφορείς που θα αφήνονται για καταστροφή στην κτηνοτροφική εγκατάσταση.
Οι επιχειρήσεις παραγωγής ζωοτροφών και οι ενδιάμεσοι ζωοτροφών που προορίζονται για όλα τα είδη ζώων πλην των μικρών μηρυκαστικών και έχουν τις εγκαταστάσεις τους στις ζώνες προστασίας/επιτήρησης διακινούν τις εν λόγω ζωοτροφές και εκτός της ζώνης επιτήρησης με την προϋπόθεση ότι εφαρμόζουν αυστηρά τα ανωτέρω μέτρα βιοασφάλειας και ότι στις εκτροφές που παραδίνονται οι ζωοτροφές δεν διατηρούνται μικρά μηρυκαστικά. Ζωοτροφές που έχουν παραχθεί εκτός των ζωνών επιτήρησης μπορούν να διακινηθούν εντός των ζωνών επιτήρησης, εφόσον κατά τη διακίνησή τους εφαρμόζονται αυστηρά όλα τα μέτρα βιοασφάλειας.