Αυτό το άρθρο είναι 7 μηνών

Πανώλη των αιγοπροβάτων – 35 κρούσματα και σε νέες περιοχές – Στοχευμένη ιχνηλάτηση σε 76 εκτροφές

02/08/2024
panoli-ton-aigoprovaton-35-krousmata-kai-se-nees-perioches-stochevmeni-ichnilatisi-se-76-ektrofes-328698
02-08-2024

Στα 35 έφτασαν τα κρούσματα της πανώλης - Στοχευμένη ιχνηλάτηση σε 76 εκτροφές αιγοπροβάτων - Κρούσματα σε νέες περιοχές

ΓΡΑΦΕΙ: Θεοδωροπούλου Πόπη

 

Σε 35 ανέρχονται τα κρούσματα πανώλης σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Μετά τη Θεσσαλία, την Κόρινθο, την Αττική και την Κρήτη, νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν χτες Πέμπτη 1/8 αργά το βράδυ σε Ηλεία, Βόνιτσα, Καρδίτσα, Κομοτηνή και Ροδόπη.

«Τα κρούσματα που επιβεβαιώνονται τις τελευταίες ημέρες είναι αποτέλεσμα της συντονισμένης και στοχευμένης ιχνηλάτησης που κάνουμε σε 76 εκτροφές σε 11 Περιφέρειες της χώρας» ανέφερε στο ypaithros.gr o Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, χτες Πέμπτη 1/8, δόθηκαν οι απαιτούμενες οδηγίες σε σύσκεψη που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ σήμερα θα ακολουθήσουν αντίστοιχες συντονιστικές ενέργειες στις Περιφέρειες όπου έχουν επιβεβαιωθεί νέα κρούσματα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΑΑΤ, τα ζώα που έχουν θανατωθεί έως τώρα ανέρχονται σε 13.000, ενώ – όπως έγινε γνωστό από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και τον υπουργό Κώστα Τσιάρα κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, παρατείνονται για μια ακόμα εβδομάδα τα περιοριστικά μέτρα μεταφοράς και σφαγής ζώων, ενώ σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη μπαίνουν στη «μάχη» κατά της νόσου δύο ακόμη κτηνιατρικά εργαστήρια.

 

Διαβάστε στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί σήμερα το αναλυτικό ρεπορτάζ με όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

02-08-2024

Δ. Κουρέτας: Αισιοδοξία ότι στα τέλη του μήνα η Θεσσαλία θα βγει από την επιτήρηση

ΓΡΑΦΕΙ: ypaithros.gr

Ενημέρωση για επιχείρηση που αφορά τον περιορισμό και εξάλειψη της πανώλης στα μηρυκαστικά, πραγματοποίησε χθες, Πέμπτη 1/8 ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας κατά την συνεδρίαση του περιφερειακού Συμβουλίου. Ο κ. Κουρέτας σημείωσε ότι «ολοκληρώθηκε η ιχνηλάτηση για την πανώλη», και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι στα τέλη του μήνα η Θεσσαλία θα βγει από την επιτήρηση.

«Τελειώσαμε σήμερα την επιτήρηση, ήταν ένα τεράστιο το έργο με την συμμετοχή πολλών κτηνίατρων και υπαλλήλων, χωρίς αυτούς δεν θα τα καταφέρναμε. Όλα έγιναν σε χρόνο ρεκόρ, 15 μέρες. Οι εστίες είναι επτά. 400.000 αιγοπρόβατα περιλαμβάνονται σε αυτές και 1483 εκμεταλλεύσεις. Βρέθηκαν 33 φάρμες θετικές και θανατώθηκαν περίπου 9.000 ζώα και αναμένεται να φτάσουν τα 11.000 με 12.000 ζώα», είπε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας περιγράφοντας την επιχείρηση για την αντιμετώπιση της νόσου.

Παράλληλα σημείωσε ότι με απόφαση της Περιφέρειας θεσσαλίας πάρθηκε απόφαση να κλείσουν τα σφαγεία, αλλά και απαγορεύτηκε η έξοδος των ζώων από κάθε μαντρί και την τροφοδοσία με ζωοτροφές σε κάθε ζώνη.

«Ο ΕΦΕΤ κάνει ελέγχους σε τυροκομεία και αν χρειαστεί θα επιβάλει αυστηρά πρόστιμα. Πάντως το τυρί που παράγεται είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές. Το σύστημα λειτούργησε πολύ γρήγορα σε μια αποτελεσματική επιχείρηση που ήταν η μεγαλύτερη στη χώρα σε αυτόν τον τομέα. Από αύριο θα γίνει ξανά μαζική ιχνηλάτηση σε περιοχές που ελέγχθηκαν ήδη. Τέλος Αυγούστου θα βγει η Θεσσαλία από την επιτήρηση, αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κουρέτας.

 

01-08-2024

Πληροφορίες για ένα ακόμη κρούσμα

ΓΡΑΦΕΙ: Θεοδωροπούλου Πόπη

Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, ολοκληρώνεται η ιχνηλάτηση σε 11 περιφέρειες της επικράτειας, ενώ, όπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη τύπου, αναμένεται σήμερα ή το αργότερο μέχρι αύριο, Παρασκευή 2 Αυγούστου, η ανακοίνωση ενός ακόμη κρούσματος (πληροφορίες μιλούν για νέα περιοχή).

01-08-2024

Ενημέρωση για την πανώλη: Τα τελευταία στοιχεία από το ΥΠΑΑΤ - Εκκρεμούν έλεγχοι σε 208 εκτροφές

Σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στις ζώνες επιτήρησης και προστασίας, σε όλη την επικράτεια, βρίσκονται 1.991 εκτροφές και ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί στις 1.723, ενώ εκκρεμούν οι έλεγχοι σε ακόμη 208 εκτροφές.

Συνολικά, στις ζώνες επιτήρησης βρίσκονται 506.285 αιγοπρόβατα. Από αυτά, έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε 467.535 ζώα.

Στη χώρα μας έχουν θανατωθεί μέχρι στιγμής 13.000 ζώα από ένα ζωικό κεφάλαιο που φτάνει τα 15.000.000.

01-08-2024

Ενημέρωση για την πανώλη στο ΥΠΑΑΤ: Αναλυτικά οι δηλώσεις Κ. Τσιάρα

Σε ενημέρωση για την εξέλιξη της νόσου της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών προχώρησε σήμερα το πρωί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, ανακοινώνοντας τις κυβερνητικές ενέργειες για την αντιμετώπισή της. «Η κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό των κτηνοτρόφων που έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά από την εξάπλωση της πανώλης», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω προς κάθε κατεύθυνση για άλλη μια φορά ότι η πανώλη είναι μια ίωση, η οποία αφορά αποκλειστικά στα αιγοπρόβατα. Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και προφανώς δεν δημιουργεί κανένα απολύτως πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να ξεκαθαρίσουμε από την πρώτη στιγμή. Από εκεί και πέρα ξέρουμε ότι υπήρξε ένας αρχικός εντοπισμός στις 11 Ιουλίου στην περιοχή της Καλαμπάκας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.

Μετά από μια βδομάδα υπήρξαν κρούσματα στην περιοχή της Ελασσόνας, στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και βεβαίως υπήρξε μια κλιμάκωση καταγραφής κρουσμάτων σε διαφορετικές περιφέρειες της χώρας», συνέχισε ο υπουργός, ενώ επεσήμανε πως όλη η προσπάθεια που έγινε από την πρώτη στιγμή ήταν για να εφαρμοστεί η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία και βεβαίως να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός από την ελληνική πλευρά προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω μετάδοση της νόσου. Συνεχίζοντας, ο κ. Τσιάρας εξήγησε ότι τα μέτρα που λήφθηκαν αφορούσαν τον περιορισμό των δύο ζωνών, των ζωνών των τριών και δέκα χιλιομέτρων, προστασίας και επιτήρησης αντίστοιχα, προκειμένου να περιοριστεί η όποια μετάδοση θα μπορούσε να έχει η συγκεκριμένη λοίμωξη σε συγκεκριμένο χώρο, και ταυτόχρονα λήφθηκαν και μέτρα σε σχέση με την μετακίνηση των ζώων, «μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να απαγορεύσουμε από την προηγούμενη εβδομάδα τη μετακίνηση των ζώων, ακριβώς γιατί είναι ο τέλειος τρόπος μέσα από τον οποίο γίνεται η διασπορά της νόσου», είπε.

Φωτό: Δημήτρης Γιαννουλάκης

Άμεση η αντίδραση της Πολιτείας

«Το γεγονός ότι καταφέραμε μέχρι σήμερα να εντοπίσουμε μέσα από τη δική μας ιχνηλάτηση, επαναλαμβάνω, μέσα από την ιχνηλάτηση που ακολούθησαν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να εντοπίσουμε κρούσματα σε διαφορετικές περιφέρειες, δείχνει τον τρόπο, τον επαρκή τρόπο με τον οποίο λειτούργησε συνολικά η ελληνική Πολιτεία απέναντι σε αυτό το ζήτημα», δήλωσε ο ΥπΑΑΤ.

«Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής Πολιτείας που έγινε μια τόσο μεγάλη επιχείρηση με τη συμβολή όλων των φορέων και βεβαίως όλων των απαραίτητων επιστημόνων από την πλευρά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Με την συμβολή 100+ κτηνιάτρων και του υπουργείου αλλά και όλων των οργανισμών του Υπουργείου καταφέραμε να οργανώσουμε όλα αυτά τα κλιμάκια ελέγχου προκειμένου στην πραγματικότητα να κλείσουμε όσο γινόταν πιο γρήγορα τον κύκλο, ειδικά στην Θεσσαλία που παραιτήθηκε ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων σε διαφορετικές περιοχές και που έπρεπε με πολύ συγκεκριμένο τρόπο να δράσουμε ώστε να μην υπάρχει επέκταση της νόσου», είπε επίσης ο υπουργός, για να συνεχίσει: «Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι το γεγονός ότι όσο πιο γρήγορα θα περιορίσουμε τη μετάδοση της νόσου, τόσο πιο γρήγορα θα περιορίσουμε και τις σημαντικές οικονομικές συνέπειες που προκύπτουν από την εξάπλωση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών των αιγοπροβάτων στη χώρα μας».

Παράλληλα, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσιάρας ανακοίνωσε ότι τα μέτρα περιορισμού, μεταφοράς, μετακίνησης και σφαγής ζώων θα επεκταθούν για μία ακόμη εβδομάδα: «Αυτό νομίζω θα είναι ένα πραγματικά σημαντικό βήμα, μιας και η μετακίνηση των ζώων είναι αυτή που πλέον δημιουργούσε τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη διασπορά της νόσου».

Φωτό: Δημήτρης Γιαννουλάκης

Επιστολή στην ΕΕ, επιτροπή εμπειρογνωμόνων 

«Αποστέλλω επιστολή στους ομολόγους υπουργούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να προτεραιοποιήσουν την ατζέντα στο θέμα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και να αναζητήσουμε από κοινού τρόπους αντιμετώπισης της συγκεκριμένης νόσου. Και βεβαίως να συζητήσουμε ακόμα και τα θέματα που αφορούν στις οικονομικές συνέπειες για τους κτηνοτρόφους που έχουν υποστεί αυτή τη ζημιά», ανακοίνωσε ο υπουργός, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι θέλει να ανακοινώσει ότι το ένα κτηνιατρικό εργαστήριο για τις πραγματικές διαπιστώσεις μέσω της PCR για το αν υπάρχει όντως κρούσμα, πλέον επεκτείνεται σε άλλα δύο, ένα στη Λάρισα και ένα στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να υπάρξει πολύ ταχύτερη καταγραφή και εντοπισμός των κρουσμάτων.

«Επίσης, θα συγκροτηθεί μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία θα εξετάσει και την επιδημιολογική πορεία της νόσου, αλλά θα εντοπίσει εάν υπήρξαν παραλείψεις, αν υπήρξαν ζητήματα, ακόμη και αν υπήρξαν έκνομες πράξεις κατά τη διάρκεια της εξάπλωσης και παρατήρησης καταγραφής της νόσου», είπε ο υπουργός.

Επιπλέον, ο κ. Τσιάρας ξεκαθάρισε ότι «είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίσαμε μια ζωονόσο σε αυτή την έκταση και με τόσο μεγάλα προβλήματα. Όμως πρέπει να πω ότι είναι και η πρώτη φορά που επιδεινώθηκαν τόσο άμεσα, τόσο ακαριαία αντανακλαστικά και τόσο μεγάλη αποτελεσματικότητα από την πλευρά των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

Φωτό: Δημήτρης Γιαννουλάκης

Δίπλα στους κτηνοτρόφους

Τέλος, υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό των κτηνοτρόφων που έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά από την εξάπλωση της πανώλης. Το έχουμε αποδείξει και σε άλλες περιπτώσεις. To έχουμε καταφέρει μετά από μεγάλες θεομηνίες που μπορούσαν να αφορούν είτε την κλιματική αλλαγή είτε διάφορα άλλα φαινόμενα, να σταθούμε δίπλα στο πλευρό των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, να τους στηρίξουμε και να τους δώσουμε τη δυνατότητα να δουν το δικό τους αύριο με ελπίδα και αισιοδοξία. Το ίδιο θα γίνει και εδώ, με την ολοκλήρωση της καταγραφής της όποιας ζημιάς στο ζωικό κεφάλαιο και με το κλείσιμο της διάδοσης της νόσου, uα βρεθούμε σε θέση προκειμένου να κάνουμε αποτίμηση και βεβαίως να στηρίξουμε τον κτηνοτροφικό κόσμο της χώρας, ειδικά σε μια δύσκολη στιγμή που το έχει ανάγκη».

01-08-2024

Συνολική καταγραφή για να προσδιοριστούν οι αποζημιώσεις - Έχει ολοκληρωθεί η ιχνηλάτηση

ΓΡΑΦΕΙ: Θεοδωροπούλου Πόπη

«Για να προσδιοριστούν τα μέτρα στήριξης, δηλαδή οι αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων, θα πρέπει να γίνει συνολική καταγραφή της ζημιάς. Θα στηρίξουμε τους κτηνοτρόφους με κάθε τρόπο», δήλωσε ο υπουργός.

Παράλληλα, ο ΓΓ του υπουργείου, Γιώργος Στρατάκος, ενημέρωσε ότι η ιχνηλάτηση ολοκληρώθηκε και έχει μείνει μόνο μικρός αριθμός μονάδων που μένει να επισκεφθούν τα ειδικά κλιμάκια. 

01-08-2024

Σταμάτησαν οι εισαγωγές από Ρουμανία - Πρέπει να προστατεύσουμε το ζωικό κεφάλαιο και τη φέτα

ΓΡΑΦΕΙ: Θεοδωροπούλου Πόπη

«Έχουν σταματήσει οι εισαγωγές ζώων από τη Ρουμανία», είπε ο κ. Τσιάρας, υπογραμμίζοντας την ίδια στιγμή ότι ο περιορισμός της νόσου αποτελεί τον στόχο του ΥΠΑΑΤ και ότι το μεγάλο στοίχημα είναι να προστατεύσουμε το ζωικό κεφάλαιο και τη φέτα.

Παράλληλα, ο ΥπΑΑΤ επεσήμανε ότι λάβαμε εύσημα από την ΕΕ για την έγκαιρη λήψη μέτρων και τον άριστο συντονισμό των κτηνιατρικών υπηρεσιών, 

01-08-2024

Θα ανοίξουμε συζήτηση στην ΕΕ για τις οικονομικές συνέπειες της πανώλης

ΓΡΑΦΕΙ: Θεοδωροπούλου Πόπη

Στη συνέντευξη Τύπου στην οποία συμμετέχουν οι υφυπουργοί, ο Γ.Γ. Γιώργος Στρατάκος και στελέχη φορέων, όπως ο ΕΦΕΤ και ο ΕΛΓΟ-Δήμητρα, ο υπουργός τόνισε ότι σκοπεύει να στείλει επιστολή στους ομολόγους του στην ΕΕ για να μπει στην ατζέντα των συζητήσεων το θέμα της αντιμετώπισης της νόσου και, φυσικά, οι οικονομικές συνέπειες.

 

01-08-2024

Κ. Τσιάρας στη Συνέντευξη Τύπου: Συνεχίζονται τα αυστηρά μέτρα - Το ΥΠΑΑΤ δίπλα στους κτηνοτρόφους

ΓΡΑΦΕΙ: Θεοδωροπούλου Πόπη

Ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου στο ΥΠΑΑΤ. Ο υπουργός Κώστας Τσιάρας αναφέρει:

  • Θα επεκταθούν για άλλη μία εβδομάδα τα μέτρα περιορισμού για την πανώλη αιγοπροβάτων.
  • Οι θανατώσεις ζώων έχουν φτάσει τις 13.000.
  • Στην Ελλάδα έχουμε 15 εκ. αιγοπρόβατα και έχουν θανατωθεί 13.000. Στη Ρουμανία που έχει 12 εκ. ζώα έχουν θανατωθεί 213.000 μέχρι στιγμής.
  • Θα ενεργοποιηθούν άλλα 2 εργαστήρια, στη Λάρισα και στη Θεσσαλονίκη για τον έλεγχο των κρουσμάτων.
  • Θα συσταθεί επιτροπή εμπειρογνωμώνων.
  • Το ΥΠΑΑΤ θα βρίσκεται δίπλα στους κτηνοτρόφους,
01-08-2024

Σε λίγο συνέντευξη Τύπου στο ΥΠΑΑΤ για την εξέλιξη της πανώλης μικρών μηρυκαστικών

ΓΡΑΦΕΙ: ypaithros.gr

Στις 11.00 αναμένεται να ξεκινήσει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνέντευξη Τύπου που θα δώσει ο υπουργός Κώστας Τσιάρας στο σύνολο του δημοσιογραφικού κόσμου. Θέμα της, η πανώλη των αιγοπροβάτων που μαστίζει τη χώρα και που, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, προήλθε από τη Ρουμανία όπου έχουν έως αυτή τη στιγμή θανατωθεί περισσότερα από 200.000 ζώα. 

Η συνάδελφος Πόπη Θεοδωροπούλου βρίσκεται στο Υπουργείο και θα μας ενημερώνει σχετικά.

01-08-2024

Ηράκλειο: Επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα κρούσματα πανώλης μικρών μηρυκαστικών

ΓΡΑΦΕΙ: ypaithros.gr

Επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά η προσβολή από πανώλη μικρών μηρυκαστικών δύο εκτροφών οι οποίες και εισήγαγαν ζώα από το εξωτερικό και ήταν υπό επιτήρηση από την κτηνιατρική υπηρεσία της περιφέρειας Κρήτης, αναφέρεται σε έκτακτη ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης.

«Έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες και ακολουθείται το πρωτόκολλο που ορίζει η νομοθεσία σε ανάλογες περιπτώσεις. Παρακαλούνται όλοι οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης και όσοι εμπλέκονται στις δραστηριότητες της αιγοπροβατοτροφίας να προσαρμόζονται στα μέτρα που έχει ανακοινώσει το υπουργείο. Επίσης, όλοι οι κτηνοτρόφοι της περιοχής των Αστερουσίων, στο Ηράκλειο, παρακαλούνται να περιορίσουν τα ζώα τους και σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος να ενημερώσουν την κτηνιατρική υπηρεσία. Από την Περιφέρεια δίδεται εντολή πως απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων και επιπλέον των βοοειδών που συσταυλίζονται με αιγοπρόβατα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Περιφέρειας.

31-07-2024

Δήλωση του Νίκου Χαρδαλιά, σχετικά με την εμφάνιση κρούσματος πανώλης των αιγοπροβάτων στην Αττική (βίντεο)

ΓΡΑΦΕΙ: ypaithros.gr

 

Δηλώσεις έκανε πριν λίγη ώρα ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, σχετικά με την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών που πλήττει τη χώρα και που έκανε την εμφάνιση της και στην Αττική:

«Συντονισμένα και μεθοδικά, σε άμεση συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και τους κτηνοτρόφους μας, ο μηχανισμός της Περιφέρειας Αττικής βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την πανώλη των αιγοπροβάτων.

Οι υγειονομικές μας υπηρεσίες είχαν προβεί στην εφαρμογή όλων των προληπτικών μέτρων που ορίζουν τα ευρωπαϊκά πρωτόκολλα, ήδη πριν από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος. Το σύνολο των κτηνιάτρων και των εξειδικευμένων υπαλλήλων μας, καθώς και οι αρμόδιοι Αντιπεριφερειάρχες μας βρίσκονται συνεχώς το πεδίο, διεξάγοντας εξονυχιστικούς ελέγχους στις κτηνοτροφικές μονάδες όλης της Αττικής.

Θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες ότι κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να μην φτάσει στον καταναλωτή προϊόν που δεν θα πληροί μέχρι κεραίας όλες τις υγειονομικές προδιαγραφές. Με την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει από τη διαχείριση πολύ πιο σύνθετων υγειονομικών κρίσεων, είμαι αισιόδοξος ότι και σε αυτή τη μάχη με τον χρόνο για την ανάσχεση της νόσου, θα τα καταφέρουμε», υπογράμμισε.

Ακολουθεί το σχετικό βίντεο:

31-07-2024

Κώστας Τσιάρας: Η Ελλάδα πανευρωπαϊκό μοντέλο στην αντιμετώπιση της πανώλης - 14.000 ζώα έχουν θανατωθεί - Ξεπερνούν τις 200.000 οι θανατώσεις στη Ρουμανία

ΓΡΑΦΕΙ: ypaithros.gr 

Τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, δηλαδή, Περιφερειών, κτηνιάτρων και κτηνιατρικών υπηρεσιών και κτηνοτρόφων, αλλά και μια πιο υπεύθυνη στάση από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, ζήτησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας για τον περιορισμό και την εκρίζωση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, σε συνέντευξή του στο Σπύρο Μάλλη, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100,3.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην πολύ καλή δουλειά που γίνεται μέχρι σήμερα και η οποία οδήγησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χαρακτηρίσει την Ελλάδα ως χώρα-πρότυπο για τις υπόλοιπες χώρες στη διαδικασία αντιμετώπισης της νόσου. Μάλιστα, όπως σημείωσε «αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι στην Ελλάδα, η οποία από την πρώτη στιγμή, με αυστηρότητα ακολούθησε τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για την αντιμετώπιση της νόσου, έχουν μέχρι στιγμής θανατωθεί περί τα 14.000 ζώα, ενώ στη Ρουμανία, η οποία δήλωσε κρούσματα 10 ημέρες μετά τη χώρα μας, οι θανατώσεις ζώων ξεπερνούν τις 200.000».

Ενδεικτικό της σωστής δουλειάς που γίνεται, χαρακτήρισε ο κ. Τσιάρας το γεγονός ότι στα κρούσματα της Φαλάνης, του Μεσσινού και του Ασπροπύργου, οι υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ οδηγήθηκαν με βάση την ιχνηλάτηση που γίνεται και τους προληπτικούς ελέγχους, πριν την απαγόρευση δηλαδή των μετακινήσεων.

Ο ΥπΑΑΤ χαρακτήρισε το ζήτημα σοβαρό καθώς, όπως τόνισε, δεν αφορά μόνο την κτηνοτροφική παραγωγή αλλά την ελληνική οικονομία. Εξήρε τη στάση των περιφερειαρχών όπου έχουν εκδηλωθεί κρούσματα, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προσφορά των 110 κτηνιάτρων που εν μέσω θέρους, έχοντας πολλοί εξ αυτών διακόψει τις άδειές τους, επιτελούν ένα δύσκολο έργο.

Σε ό,τι αφορά στην προέλευση της νόσου, σημείωσε ότι απαιτείται υπευθυνότητα και σοβαρότητα και συνέστησε να αναμένουμε τα αποτελέσματα της επίσημης επιδημιολογικής έρευνας.

Σε ό,τι αφορά την αντίδραση της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσιάρας δήλωσε ότι ανέμενε περισσότερη υπευθυνότητα από την Αξιωματική Αντιπολίτευση: «Εγώ προσωπικά θα περίμενα μεγαλύτερη υπευθυνότητα από την αξιωματική αντιπολίτευση. Έχοντας η ίδια μια κυβερνητική θητεία θα περίμενα να καταλαβαίνει  ποια είναι η πραγματικότητα, ποιες είναι οι δυνατότητες και τι μπορεί να γίνει. Αν μπορούσε να το καταλάβει και να λειτουργήσει έξω από τη λογική της μικροκομματικής προσέγγισης το μόνο που θα μπορούσε να κάνει είναι να συγχαρεί την ελληνική κυβέρνηση τόσο για την αντιμετώπιση της πανώλης όσο και για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου».

31-07-2024

Χρ. Κέλλας: Από τη Ρουμανία η πανώλη στα αιγοπρόβατα - Απαγόρευση για εξαγωγή αμνοεριφίων από τη γείτονα χώρα προς την Ελλάδα

ΓΡΑΦΕΙ: ypaithros.gr 

Στο θέμα της εμφάνισης της πανώλης σε αιγοπρόβατα, την πορεία της νόσου και τα μέτρα που λαμβάνονται, αλλά και τις αποζημιώσεις τις οποίες ζητούν οι κτηνοτρόφοι, αναφέρθηκε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές» με τη Μαρία Γεωργίου, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστος Κέλλας.

Όπως δήλωσε: «Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για τον τρόπο προέλευσης και τη χώρα προέλευσης της νόσου στη χώρα μας. Από χθες το απόγευμα έχουμε και μια απαγόρευση της Ρουμανίας για εξαγωγή αμνοεριφίων προς την Ελλάδα, γνωστοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ρουμανία από μόνη της έλαβε μέτρα Συνεχίζεται λοιπόν, η επιδημιολογική έρευνα. Έχει παρέμβει ο εισαγγελέας. Εν πάση περιπτώσει, φαίνεται ότι από εκεί ήρθαν. Εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε και συνεχίζουμε να το κάνουμε με εντατικό τρόπο, ώστε να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη νόσο».

Ερωτηθείς έπειτα, για το τι ακριβώς αναμένεται να γίνει με τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι χάνουν τα κοπάδια του και έχουν την αγωνία της αποζημίωσης, ο κ. Κέλλας υποστήριξε ότι «έχουν απόλυτο δίκιο. Οι κτηνοτρόφοι βεβαίως και έχουν την αγωνία τους πέραν του ψυχικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν. Διότι, να ξέρετε ότι οι κτηνοτρόφοι είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένοι με τα ζώα τους. Έχουν ιδιαίτερη σχέση πέραν της οικονομικής. Από κει και πέρα προβλέπεται αποζημίωση για τα αιγοπρόβατα μέχρι 125 ευρώ για το κάθε ζώο. Αυτή τη στιγμή όμως, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αποζημιώσεις, δεδομένου ότι το κράτος θα σταθεί δίπλα στους κτηνοτρόφους μας, διότι η κτηνοτροφία μας αποτελεί σημαντικό παράγοντα της οικονομίας μας και πυλώνα της οικονομίας του κράτους, αλλά και για τις εξαγωγές που γίνονται στα διάφορα προϊόντα του γάλακτος. Το χαρακτηριστικότερο από όλα και πιο γνωστό τη φέτα. Θέλουμε πρώτα να περιορίσουμε τη νόσο και να την εκριζώσουμε, ώστε να είμαστε σε θέση μετά να μιλήσουμε για τις αποζημιώσεις, αφού ξέρουμε το ύψος της ζημιάς, την έκταση, τον αριθμό των αιγοπροβάτων που έχουν θανατωθεί κ.λπ.».

Τέλος, αναφορικά με το πότε προβλέπεται ότι θα έχουμε εκρίζωση της νόσου, ο κ. Χρήστος Κέλλας εξήγησε ότι προς το παρόν είναι δύσκολο να πει. «Ίσως μέχρι τέλος της εβδομάδος να έχουμε μια καλύτερη εικόνα, αλλά θα μπορούμε να μιλάμε με σχετική ασφάλεια ότι έχουμε περιορίσει ή έχει σταματήσει η νόσος στην Ελλάδα όταν περάσουν 30 μέρες από το τελευταίο κρούσμα. Δηλαδή κάθε φορά που διαπιστώνουμε ένα θετικό κρούσμα πηγαίνουμε 30 μέρες πίσω. Με άλλα λόγια, θέλω να πω ότι 30 μέρες μετά το κάθε θετικό κρούσμα, εάν δεν εμφανιστεί άλλο, λέμε ότι εκεί δεν υπάρχει. Πρέπει λοιπόν, μετά από κάθε κρούσμα 30 μέρες. Όπως σας είπα, δεν μας ανησυχεί τόσο το γεγονός ότι υπάρχουν θετικά κρούσματα σε διπλανές περιοχές όπου έχουμε ήδη θετικό κρούσμα. Δηλαδή όταν εμφανιστεί στην ζώνη προστασίας είναι λίγο πολύ αναμενόμενο. Μας ανησυχεί όμως όταν βρίσκουμε κρούσμα από τα Τρίκαλα στην Κόρινθο και από την Κόρινθο στον Ασπρόπυργο, στη Δυτική Αττική».

Πηγή: ertnews

30-07-2024

22 κρούσματα σε Θεσσαλία, Κόρινθο και Αττική

ΓΡΑΦΕΙ: Θεοδωροπούλου Πόπη

Συνολικά 22 κρούσματα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα, Τρίτη 30/7 στη χώρα, όπως επιβεβαιώνουν στο ypaithros.gr στελέχη του ΥΠΑΑΤ.
Τα περισσότερα κρούσματα –20 στον αριθμό– έχουν επιβεβαιωθεί μετά από τους απαραίτητους εργαστηριακούς ελέγχους στη Θεσσαλία και τα υπόλοιπα δύο σε Κόρινθο και Αττική αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΥΠΑΑΤ, οι σφαγές των ζώων ξεπέρασαν τις 10.000 και αναμένονται περίπου άλλες 2.000 τις επόμενες μέρες.

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις για τα αιγοπρόβατα που θανατώνονται, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας τόνισε σε δηλώσεις του ότι σύμφωνα με την υπάρχουσα ΚΥΑ, η αποζημίωση ανέρχεται μέχρι 150 ευρώ ανά ζώο.

Επισημαίνεται ότι σε διαδοχικές τους δηλώσεις σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας, ο υφυπουργός Χρήστος Κέλλας και ο ΓΓ του ΥΠΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος επεσήμαναν πως συνεχίζεται η ιχνηλάτηση των ζώων, ενώ στόχος του υπουργείου και των κτηνιατρικών υπηρεσιών είναι ο περιορισμός εξάπλωσης της πανώλης και η εκρίζωση της ζωονόσου, που εδώ και 20 μέρες έχει θέσει σε συναγερμό όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

30-07-2024

Έλεγχοι για την πανώλη και σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

ΓΡΑΦΕΙ: ypaithros.gr

Έχουν ξεκινήσει οι επιτόπιες επισκέψεις των κτηνιάτρων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην ζώνη επιτήρησης για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών στην περιοχή Λυκουρίας της Π.Ε. Αχαΐας.

Χθες, Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024, πραγματοποιήθηκαν επιτόπιες επισκέψεις σε 18 εκτροφές αιγοπροβάτων της περιοχής, ελέγχθηκαν κλινικά 2796 ζώα και ελήφθησαν 47 αιμοδείγματα που θα αποσταλούν στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο Αναφοράς στην Αθήνα. Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι κλινικές διερευνήσεις βάση επιδημιολογικής διερεύνησης σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Από τα έως τώρα ευρήματα δεν έχει προκύψει κανένα κρούσμα στην Περιφέρεια.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκε έκτακτο κάλεσμα στο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαβρύτων των κτηνοτρόφων Καλαβρύτων από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Δήμο Καλαβρύτων σε συνεργασία με τον Συνεταιρισμό Καλαβρύτων όπου έγινε ενημέρωση των αγροτών 250 κτηνοτρόφων, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Φίλια, του Δημάρχου Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλου, του Διευθυντή την Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Δυτικής Ελλάδας κ Κώστα Μήλιου, του Διευθυντή του ΕΦΕΤ Δημήτρη Τσιμπούκη, στελεχών του Συνεταιρισμού Καλαβρύτων και Παραγωγών. Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή περισσότερων των 250 κτηνοτρόφων.

Οι έλεγχοι στην ζώνη επιτήρησης και οι κλινικές διερευνήσεις βάση επιδημιολογικής διερεύνησης σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

 

30-07-2024

Rapid test φέρνει από το εξωτερικό η Περιφέρεια Θεσσαλίας

ΓΡΑΦΕΙ: ypaithros.gr 

Σε παραγγελία μιας μεγάλης ποσότητας rapid test από το Λονδίνο προχώρησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο της μάχης που δίνει για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου από τη νόσο της πανώλης.

Μετά την πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα να χρηματοδοτήσει τη λαρισινή εταιρεία βιοτεχνολογίας “prognosis biotech” για τη δημιουργία ενός rapid test, το οποίο θα είναι διαθέσιμο σε περίπου 6 μήνες και θα προσφέρει πολλά στη μάχη που δίνει η Θεσσαλία για την προστασία του ζωικού της κεφαλαίου, κρίθηκε σκόπιμη η άμεση προμήθεια επαρκής ποσότητας rapid test από το εξωτερικό, τα οποία αναμένονται μέχρι τέλος της εβδομάδας στη Θεσσαλία, προκειμένου να ξεκινήσουν έγκαιρα οι έλεγχοι για την ανίχνευση της ζωονόσου.

Πηγή: ertnews.gr

30-07-2024

Τι ισχύει για την διακίνηση των ζωοτροφών στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης για την πανώλη

ΓΡΑΦΕΙ: Ρούστας Γιώργος

Η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανώλης των αιγοπροβάτων, ενημερώνει για την απόφαση, που έχει εκδώσει το ΥΠΑΑΤ, σχετικά με τα μέτρα διακίνησης των ζωοτροφών.

Οι επιχειρήσεις ζωοτροφών που βρίσκονται εκτός των ζωνών και διακινούν ζωοτροφές προς τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και τις επιχειρήσεις ζωοτροφών που βρίσκονται εντός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης, όπως αυτές ορίζονται με σχετικές αποφάσεις της αρμόδιας Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, εφαρμόζουν τα κάτωθι μέτρα:

Απολύμανση των μεταφορικών μέσων:
  • κατά την άφιξή τους στην εγκατάσταση προορισμού και κατά την έξοδό του από αυτή,
  • κατά την έξοδό τους από τη ζώνη προστασίας και/ή επιτήρησης.

Αντίστοιχα, οι επιχειρήσεις ζωοτροφών, που βρίσκονται εντός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης και διακινούν ζωοτροφές είτε εντός των ζωνών, είτε εκτός αυτών (σε εκτροφές όπου εκτρέφονται αποκλειστικά άλλα είδη ζώων πλην αιγοπροβάτων), σύμφωνα με το αρ. πρωτ. 672/218016/23.07.2024 έγγραφό του ΥΠΑΑΤ, εφαρμόζουν τα κάτωθι μέτρα κατά τη διακίνηση των ζωοτροφών:

Απολύμανση των μεταφορικών μέσων:
  • κατά την άφιξή τους στην εγκατάσταση προορισμού και κατά την έξοδό του από αυτή,
  • κατά την επιστροφή τους στην επιχείρηση ζωοτροφών και
  • κατά την έξοδό τους από τη ζώνη προστασίας και/ή επιτήρησης, για τις μετακινήσεις εκτός ζωνών.

Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις συνίσταται πριν τη διενέργεια της απολύμανσης το πλύσιμο των λάστιχων, εφόσον είναι εφικτό, για την απομάκρυνση τυχόν χώματος προκειμένου για την πλέον αποτελεσματική εφαρμογή της.

Επισημαίνεται ότι, σε κάθε περίπτωση είναι υποχρεωτική η χρήση φόρμας μιας χρήσης και ποδοναρίων από τους μεταφορείς/οδηγούς κατά την φόρτωση/εκφόρτωση καθώς και η επιτόπια απόρριψη και καταστροφή των υλικών αυτών με το πέρας των εργασιών φόρτωσης/εκφόρτωσης.

Πατήστε ΕΔΩ για τον σύνδεσμο θέασης των υφιστάμενων ζωνών προστασίας και επιτήρησης για την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

30-07-2024

Κ. Τσιάρας: «Η κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό των πληγέντων κτηνοτρόφων»

ΓΡΑΦΕΙ: ypaithros.gr 

«Πρέπει  να κλείσει το κεφάλαιο της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών για να εκτιμήσουμε το μέγεθος της ζημιάς στην κτηνοτροφία ώστε να υπάρξει η ανάλογη βοήθεια στους παραγωγούς», τόνισε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, διαβεβαιώνοντας παράλληλα τους πληγέντες κτηνοτρόφους ότι η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα τους.

«Αυτό που μπορώ να διαβεβαιώσω όλους αυτούς τους ανθρώπους του μόχθου που αγωνίζονται και βλέπουν το ζωικό τους κεφάλαιο να καταστρέφεται αυτή τη στιγμή, είναι ότι η κυβέρνηση, όπως έκανε σε όλες τις αντίστοιχες κρίσεις, θα βρεθεί στο πλευρό τους. Θα τους στηρίξει, θα τους ενισχύσει. Καμία εξίσωση δεν είναι εύκολη, Από κρατικούς πόρους έχουμε αντιμετωπίσει αδιανόητες κρίσεις τα τελευταία χρόνια, αλλά ταυτόχρονα έχει καταγραφεί και στη συνείδηση των πολιτών ότι δίπλα τους βρίσκεται μια Κυβέρνηση η οποία δείχνει άμεσα, ακαριαία αντανακλαστικά. Βρίσκεται μια Κυβέρνηση που τους στηρίζει και τους βοηθάει στην κρίσιμη στιγμή της ζωής τους.

Πρότυπο Εφαρμογής των μέτρων η Ελλάδα

Ο κ. Τσιάρας επισήμανε τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει το πρόβλημα της πανώλης στα μικρά μηρυκαστικά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι υπηρεσίες του οποίου σε αγαστή συνεργασία με τις Περιφέρειες και τις κτηνιατρικές τους υπηρεσίες, δημιουργούν ένα δίκτυ ασφαλείας απέναντι στον ιό και κάνουν ό,τι προβλέπεται και κάθε τι που είναι δυνατόν για τον περιορισμό και τελικά την εξάλειψη της νόσου. Ανέφερε, μάλιστα, ότι η αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού ήλεγξε την περασμένη Τετάρτη τον τρόπο εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Κανονισμού στη Θεσσαλία, την Παρασκευή παρουσίασε τον τρόπο εφαρμογής του Κανονισμού 687/2020 από τη χώρα μας, ως πρότυπο για ολόκληρη την Ευρώπη.  Και σημείωσε ως σημαντικό το γεγονός, για τη λήψη περαιτέρω αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε σχέση με τη στήριξη των αγροτών, ότι η ΕΕ δείχνει να κατανοεί ότι το πρόβλημα της πανώλης δεν αφορά μια χώρα αλλά, πρόκειται για ένα πρόβλημα με ευρωπαϊκές διαστάσεις, καθώς αφορά την απομείωση του ευρωπαϊκού ζωικού κεφαλαίου.

Συνεχείς προληπτικοί έλεγχοι

Ο Υπουργός χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι τόσο τα κρούσματα σε Φαλάνη και Μέσινο όσο και στον Ασπρόπυργο, εντοπίσθηκαν από την ιχνηλάτηση και τους προληπτικούς ελέγχους που κάνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε όλες τις περιοχές της χώρας που έχουν μεταφερθεί ζώα από της πληγείσες μονάδες της Θεσσαλίας.

Όσον αφορά τη χώρα προέλευσης της νόσου, ο κ. Τσιάρας είπε ότι επιβάλλεται να αναμένουμε τα αποτελέσματα του επιδημιολογικού ελέγχου. Σημείωσε δε, ότι με δεδομένο ότι ο χρόνος επώασης του ιού είναι 22 ημέρες, είναι πιθανόν να εισήχθησαν προσβεβλημένα ζώα χωρίς να έχει γίνει εντοπισμός της νόσου, καθώς τα ζώα πιστοποιήθηκαν ως υγιή.

Επανέλαβε ότι πρόκειται για μια νόσο που δεν προσβάλει τον άνθρωπο, αλλά συνέστησε να λαμβάνονται όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα, καθώς ο άνθρωπος μπορεί να τη μεταφέρει, χωρίς να νοσήσει. Τόνισε ότι το πρωτόκολλο των μέτρων που προβλέπει η ΕΕ εφαρμόζεται αυστηρά και η μάχη που δίνουν οι υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ και των Περιφερειών, τις οποίες δημόσια ευχαρίστησε για το έργο τους, είναι μάχη με τον χρόνο.  Όπως είπε, παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα έχουν θανατωθεί μέχρι σήμερα 9.000 ζώα, αν και αρχικώς υπολογιζόταν ότι οι απώλειες θα ήταν μεγαλύτερες, «δεν τέλειωσε αυτή η μάχη. Πρέπει να είμαστε πολύ σοβαροί, πολύ υπεύθυνοι, πολύ προσεκτικοί και βεβαίως, με τη συνδρομή και βοήθεια και των ιδίων των κτηνοτρόφων, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο ζήτημα, με τον πλέον άμεσο τρόπο, στον μικρότερο δυνατό χρόνο και με τη μεγαλύτερη ταχύτητα. Όσο πιο γρήγορα απαλλαγούμε από τον ιό της πανώλης, τόσο καλύτερα θα διασφαλίσουμε το μέλλον των κτηνοτρόφων και  του πρωτογενούς τομέα».

30-07-2024

Κρούσμα πανώλης και στην Αττική - Τα μέτρα της Περιφέρειας

ΓΡΑΦΕΙ: Αντωνοπούλου Βάνα

Σύμφωνα με δήλωση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστου Κελλα, σε γνωστό ιστότοπο, εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα πανώλης αιγοπροβάτων στην Αττική και συγκεκριμένα στον Ασπρόπυργο.

Το κρούσμα βρέθηκε ύστερα από ιχνηλάτηση, τακτική την οποία, όπως είχε αναφέρει αποκλειστικά στην ΥΧ και το ypaithros.gr ο Γ.Γ. του ΥΠΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος, έχουν εφαρμόσει ευρέως οι υπηρεσίες του υπουργείου για τον έλεγχο της νόσου και έχει αποφέρει σημαντικούς καρπούς.

Την ίδια στιγμή, τα αντανακλαστικά της Περιφέρειας Αττικής μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος ήταν άμεσα, με τον Περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά να έχει θέσει ήδη σε επιφυλακή όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Νίκος Χαρδαλιάς: «Σε απόλυτη επιφυλακή οι υπηρεσίες της Περιφέρειας – Μάχη με τον χρόνο για την εκρίζωση της νόσου»

Επί ποδός βρίσκονται και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής. Με απόφαση του Περιφερειάρχη Νίκου Χαρδαλιά, κατόπιν συνεννόησης με τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών, από την πρώτη στιγμή στην περιοχή έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής διεξάγουν συνεχείς και σχολαστικούς ελέγχους.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη για την επανεκτίμηση της κατάστασης και την αναβάθμιση των μέτρων προστασίας με στόχο την εκρίζωση της νόσου.

Όπως αποφασίστηκε, τα μέτρα επικεντρώνονται:

  • Στον άμεσο εντοπισμό τυχόν πρωτογενών κρουσμάτων
  • Στην άμεση θανάτωση, εντός 24 ωρών, των ζώων που νοσούν
  • Στον άμεσο έλεγχο με πολλές κινητές μονάδες και με στοχευμένα δείγματα.

Παράλληλα, η ζώνη προστασίας ορίζεται στα 3 χιλιόμετρα και η ζώνη επιτήρησης στα 10 χιλιόμετρα, ενώ έχει απαγορευτεί η μετακίνηση ζώντων ζώων για αναπαραγωγή, σφαγή και προς τους θερινούς βοσκότοπους, σε όλη την Αττική.

Επισημαίνεται ότι, αυτή τη στιγμή, στην Περιφέρεια έχουν ήδη συγκροτηθεί τρία Τοπικά Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων (ΤΚΕΝ), με όλους τους υπηρετούντες κτηνιάτρους της Περιφέρειας Αττικής να βρίσκονται επί ποδός.

Επιπροσθέτως, με τη συνεργασία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχουν επιστρατευτεί δύο επιπλέον εργαστήρια για την ταχύτερη επεξεργασία των δειγμάτων.

Κατόπιν εντολής του Περιφερειάρχη Αττικής, στην περιοχή βρίσκεται το σύνολο των αρμόδιων υπαλλήλων της Περιφέρειας, υπό την Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Δήμητρα Αγγελάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Κλεάνθη Βαρελά, για επιτόπιους ελέγχους και άμεση συνεργασία με του κτηνοτρόφους.

Σημειώνεται ότι εδώ και αρκετές ημέρες -πριν από την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος- το εξειδικευμένο προσωπικό των Τοπικών Κέντρων Ελέγχου Νοσημάτων της Περιφέρειας είχε θέσει σε καραντίνα δύο κτηνοτροφικές μονάδες που είχαν προμηθευτεί νομίμως ζώντα αμνοερίφια από τη Ρουμανία.

Μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος και υπό την υποψία πιθανών άλλων κρουσμάτων, μέχρι στιγμής έχουν γίνει 23 αποτεφρώσεις ζώων στη Δυτική Αττική, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρωτόκολλο, με την εν λόγω κτηνοτροφική μονάδα να έχει μπει σε καραντίνα.

Η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ζητά την άμεση συνεργασία των κτηνοτρόφων και των εμπόρων ζωοτροφών της Αττικής, τους οποίους καλεί να βρίσκονται σε απευθείας και συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, προκειμένου να δηλώνουν κάθε πιθανό κρούσμα. 

Για τους κτηνοτρόφους προβλέπονται όλες οι σχετικές αποζημιώσεις που ορίζει η κοινοτική οδηγία και η διαδικασία θα ακολουθηθεί και στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως συμβαίνει με όλα τα λοιμώδη νοσήματα.

Επισημαίνει ότι, με τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα, η πανώλη των αιγοπροβάτων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, ενώ και τα παράγωγα της αιγοτροφίας (γάλα – κρέας) διακινούνται προσώρας χωρίς προβλήματα, εφόσον τηρούνται οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί. Ειδικότερα, το γάλα διακινείται κανονικά, έπειτα από υψηλή παστερίωση στους 72 βαθμούς και για 15 δευτερόλεπτα και το κρέας καταναλώνεται επίσης κανονικά, εφόσον περάσει από την απαραίτητη θερμική επεξεργασία.

Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς: «Βρισκόμαστε από την πρώτη στιγμή σε πλήρη εγρήγορση και απόλυτη επιφυλακή. Σε συνεργασία με τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών, αναβαθμίσαμε άμεσα τα μέτρα προστασίας, ακολουθώντας κατά γράμμα τα απαραίτητα πρωτόκολλα και τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Δίνουμε μάχη με τον χρόνο ώστε να περιορίσουμε και να εκριζώσουμε τη νόσο το συντομότερο δυνατό. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής βρίσκονται με εξειδικευμένο προσωπικό στο πεδίο για διαρκείς και επιτόπιους ελέγχους. Στόχος μας είναι να απομονώσουμε τον ιό. Και για τον λόγο αυτό, ζητούμε τη συνεργασία όλων και πρωτίστως των κτηνοτρόφων μας».

Πλήρης ιχνηλάτηση των κρουσμάτων πανώλης

Στο μεταξύ, νωρίτερα ο υφυπουργός σε διαδοχικές συνεντεύξεις που παραχώρησε  στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ αναφορικά με το νέο κρούσμα που βρέθηκε πρόσφατα στην Π.Ε. Κορίνθου τόνισε: «Από την πρώτη στιγμή που εμφανίζεται ένα θετικό κρούσμα πανώλης ακολουθείται αμέσως το πρωτόκολλο κρίσης, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 687, ο οποίος είναι ιδιαίτερα αυστηρός. 15 μέρες μετά τα πρώτα κρούσματα στις Π.Ε. Τρικάλων και Λάρισας βρέθηκε ένα κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας. Οι κτηνίατροι, κάνοντας ιχνηλάτηση, ακολουθούν τη διαδρομή που κάνουν τα ζώα. Έτσι, μετά τη Λάρισα, ακολούθησαν έλεγχοι και στην Κόρινθο και βρέθηκε εκεί μέχρι στιγμής ένα θετικό κρούσμα. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται ο πλήρης επιδημιολογικός έλεγχος».

Επιπροσθέτως, ο Χρήστος Κέλλας αναφέρθηκε στην νέα απόφαση του ΥΠΑΑΤ να προχωρήσει σε απαγόρευση της μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση και σφαγή, σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, λέγοντας ότι «κρίθηκε απαραίτητη η ενεργοποίηση αυτού του μέτρου ώστε να περιοριστούν τα κρούσματα και η μετάδοση της νόσου».

Επίσης, όσον αφορά στην προέλευση των κρουσμάτων ο υφυπουργός τόνισε ότι υπάρχουν οι ενδείξεις και όταν οι αρμόδιοι φορείς θα είναι βέβαιοι για την προέλευση θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις. «Από τρίτες χώρες δεν επιτρέπεται η εισαγωγή ζώων. Από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία που είναι στην Ε.Ε. επιτρέπονται εισαγωγές. Ό,τι εισάγεται στη χώρα από την Ε.Ε., ακολουθεί συγκεκριμένη διαδικασία, με υγειονομικό πιστοποιητικό από τις κτηνιατρικές αρχές της χώρας προέλευσης», τόνισε.

Αποζημιώσεις 150 ευρώ ανά ζώο σύμφωνα με την ισχύουσα ΚΥΑ

Υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από την κατανάλωση προϊόντων των αιγοπροβάτων για την υγεία των καταναλωτών, όπως για παράδειγμα η φέτα ή το γάλα, ο υφυπουργός ανέφερε ότι τα κοπάδια στα οποία βρέθηκαν κρούσματα θανατώνονται λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας και της υψηλής θνησιμότητάς τους.

Παράλληλα, αναφορικά με τις αποζημιώσεις για τα αιγοπρόβατα που θανατώνονται ο Χρήστος Κέλλας τόνισε ότι σύμφωνα με την υπάρχουσα ΚΥΑ, η αποζημίωση ανέρχεται μέχρι 150 ευρώ ανά ζώο, ωστόσο υπογράμμισε ότι «στην παρούσα φάση προέχει ο περιορισμός και η εκρίζωση της νόσου. Θα δούμε το μέγεθος της ζημιάς και να είστε σίγουροι ότι η πολιτεία, όπως έχει αποδείξει ως τώρα, θα σταθεί στο πλευρό των κτηνοτρόφων».

30-07-2024

Περιφέρεια Αττικής: Έκτακτη σύσκεψη για την πανώλη των αιγοπροβάτων

ΓΡΑΦΕΙ: ypaithros.gr

 

Ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη για την πανώλη με τον Γ. Στρατάκο, γ.γ. υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να εξηγεί πως, «συζητήσαμε για τον ορισμό των δύο ζωνών, μία ζώνη προστασίας και μία ζώνη επιτήρησης με επίκεντρο την εκμετάλλευση στην οποία βρέθηκε το θετικό κρούσμα και την εφαρμογή όλων των πρωτοκόλλων που αναφέρονται στον Ευρωπαϊκό κανονισμό για την εκρίζωση της νόσου».

Σχετικά με το τι άλλα μέτρα θα ληφθούν, ο κ. Στρατάκος είπε: «Με χθεσινή απόφαση οι μετακινήσεις έχουν απαγορευτεί στο σύνολο της χώρας, δεδομένου ότι έχουμε μια διασπορά της νόσου από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και σε δύο άλλες περιφέρειες και αναφέρομαι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αλλά και στην Περιφέρεια Αττικής, αναβαθμίσαμε τα μέτρα ούτως ώστε να απαγορεύσουμε τις μετακινήσεις όλων των ζώντων ζώων για αναπαραγωγή, για σφαγή, αλλά και προς τους θερινούς βοσκότοπους, ούτως ώστε να περιορίσουμε τις μετακινήσεις και να περιορίσουμε και την εξάπλωση της νόσου».

Αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση της επιστημονικής διερεύνησης. Αναμένουμε τα αποτελέσματα που θα μας φέρουν οι κτηνίατροι που ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα. Ιχνηλατήσουμε όλες τις πορείες και όταν ήρθαμε να πάρουμε δείγμα στην Αττική, όπως κάναμε και στην Κόρινθο Αυτό δεν έγινε τυχαία. Έγινε ακολουθώντας συγκεκριμένες ροές των ζώων και βλέποντας από τις αρχικές μολυσμένες μονάδες ποια ζώα έχουν μπει και ποια ζώα έχουν βγει.

Κάθε φορά που έχουμε ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα σε μια μονάδα, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρωτόκολλο, ακολουθεί η θανάτωση του συνόλου των ζώων ή υγειονομική ταφή και στη συνέχεια απολύμανση της μονάδας και η καραντίνα της».

Ο κ. Αλεξανδρόπουλος Θωμάς, Γενικός Διευθυντής Κτηνιατρικής, από την πλευρά του δήλωσε:

«Όπως ξέρετε όλες και η Κτηνιατρική Υπηρεσία αλλά και όλες οι υπηρεσίες που ασχολούνται με το θέμα, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από τις αρμόδιες Κοινοτικές Αρχές, των Περιφερειών και των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, είναι σε ετοιμότητα σε όλη τη χώρα.

Η νομοθεσία είναι σαφής. Εγκύκλιοι και κατευθυντήριες οδηγίες υπάρχουν. Έμπειροι κτηνίατροι στο πεδίο υπάρχουν και σε κάθε περίπτωση στον μικρότερο δυνατό χρόνο, γιατί με τον χρόνο παλεύουμε, είμαστε στο πεδίο, παίρνουμε αμέσως τα μέτρα και διερευνούμε γύρω από κάθε θετική εκτροφή σε ακτίνα 3 και 10 χιλιομέτρων όλες τις μονάδες μία προς μία.

Η καταγραφή γίνεται πάντα, κάθε φορά. Αυτή τη στιγμή η εντολή των συνεργείων είναι ξεκινάμε από την μονάδα που είναι θετική και πηγαίνουμε γύρω γύρω από τη μονάδα αυτή στα τρία χιλιόμετρα και ελέγχουμε όλες, και τις καταγεγραμμένες και τις μη καταγεγραμμένες και τις νόμιμες και τις μη νόμιμες και ελέγχουμε κάθε ζώο και αν δούμε συμπτώματα τότε παίρνουμε και δείγμα.

Προβλέπονται από την κοινοτική οδηγία αποζημιώσεις με μια υπουργική απόφαση που βγαίνει κάθε χρόνο με βάση κοινοτική απόφαση και θα ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία και στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως και σε όλα τα λοιμώδη νοσήματα».

Πηγή: ertnews.gr

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: