Δυτική Ελλάδα: Τα αγροτικά προϊόντα της Περιφέρειας στη δίνη της κλιματικής αλλαγής

Πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν στήριξη από την πολιτεία
22/04/2025
4' διάβασμα
dytiki-ellada-ta-agrotika-proionta-tis-perifereias-sti-dini-tis-klimatikis-allagis-351310

Η κλιματική αλλαγή πλήττει σοβαρά την αγροτική παραγωγή της Δυτικής Ελλάδας, θέτοντας σε κίνδυνο το εισόδημα των αγροτών και τη βιωσιμότητα των καλλιεργειών. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που σημειώνονται –πλέον– αρκετά συχνά, έχουν προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές, οδηγώντας σε αλλεπάλληλες εκκλήσεις για στήριξη από την πολιτεία.

Ειδικότερα, βουλευτές, τοπικοί φορείς, ομάδες παραγωγών, αλλά και η περιφερειακή αρχή της Δυτικής Ελλάδας ζητούν να αντιμετωπιστούν οι καταστροφές και να στηριχθεί η αγροτική οικονομία της περιοχής. Οι απαιτήσεις για αποζημιώσεις και υποστήριξη είναι επιτακτικές, καθώς οι παραγωγοί αγωνιούν για το μέλλον των καλλιεργειών τους.

Επιστολές με αποδέκτη τον ΥπΑΑΤ

Τα προβλήματα, που προξένησαν στις καλλιέργειες –και στην αγροτική οικονομία γενικότερα– τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν πριν από λίγες ημέρες, αναδείχθηκαν μέσω σχετικών επιστολών που στάλθηκαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος, ζήτησε άμεση μέριμνα από την κυβέρνηση στους πληγέντες που χάνουν ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής τους, άρα και του εισοδήματός τους. Να σημειωθεί ότι οι καλλιέργειες που επλήγησαν από το χαλάζι και τον πάγο είναι τα αμπέλια, οι σταφίδες, οι ελιές και τα κηπευτικά, για τα οποία αιτήθηκε να επισκεφθεί άμεσα τις εν λόγω περιοχές κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, προκειμένου να κάνει εκτιμήσεις και να αποζημιωθούν όλοι οι πληγέντες το συντομότερο δυνατό.

Κορινθιακή σταφίδα

Σε επιστολή της με αποδέκτη τον ΥπΑΑΤ, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ζητά την άμεση οικονομική στήριξη των παραγωγών Κορινθιακής σταφίδας και οινοποιήσιμων σταφυλιών, οι οποίοι επλήγησαν σοβαρά από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Όπως σημειώνεται, η καλλιέργεια σταφίδας και οινοστάφυλων αποτελεί ιστορικά και παραγωγικά μια βασική σταθερά της αγροτικής οικονομίας της Δυτικής Ελλάδας, συνδεδεμένη όχι μόνο με τον πρωτογενή τομέα, αλλά και με τη μεταποίηση και το τοπικό εισόδημα. Ιδιαίτερα έντονη είναι η παρουσία των καλλιεργειών στις περιφερειακές ενότητες Αχαΐας και Ηλείας.

Το 2024, η παρατεταμένη ξηρασία, οι υψηλές θερμοκρασίες και οι απότομες κλιματικές μεταβολές δημιούργησαν συνθήκες έντονου στρες για τις καλλιέργειες, με αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες στην παραγωγή και στην υποβάθμιση της ποιότητας. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τονίζει ότι το πρόβλημα είναι γενικευμένο και διαρθρωτικό, καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης συνδυάζονται με το αυξημένο κόστος παραγωγής και την αστάθεια στην αγορά.

Ως εκ τούτου, ζητά άμεση αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να συνεχίσουν την καλλιεργητική δραστηριότητα. Επιπλέον, ζητά μέτρα στήριξης για την επόμενη χρονιά, αλλά και στρατηγικές παρεμβάσεις, που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της σταφιδοπαραγωγής και της αμπελοκαλλιέργειας στη Δυτική Ελλάδα.

Ελαιοπαραγωγή

Ανάλογη επιστολή έχει αποσταλεί από την περιφέρεια και για τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών της περιοχής, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις σοβαρές συνέπειες της κλιματικής κρίσης και της αύξησης του κόστους παραγωγής. Όπως τονίζει ο περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης,
η ελαιοκομία αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες της αγροτικής παραγωγής στη Δυτική Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι η περιφέρεια συμμετέχει με ποσοστό περίπου 17% στη συνολική ετήσια παραγωγή ελαιολάδου της χώρας.

Πορτοκάλια

Την ανάγκη να στηριχθούν οι παραγωγοί πορτοκαλιών της Ηλείας επεσήμανε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός. Όπως σημείωσε, οι παραγωγοί των πορτοκαλιών ποικιλίας Navelina βίωσαν σημαντική μείωση της παραγωγής τους, εξαιτίας των ακραίων θερμοκρασιών τον Απρίλιο του 2024. Συγκεκριμένα, σημειώθηκαν θερμοκρασίες υψηλότερες του μέσου όρου κατά 4-5 βαθμούς Κελσίου, στην κρίσιμη περίοδο διαφοροποίησης των ανθοφόρων οφθαλμών.

Με βάση στοιχεία από μετεωρολογικούς σταθμούς και αναλύσεις παραγωγικότητας, η ακαρπία έφτασε ακόμα και στο 50%, κάτι που οδήγησε τους Ηλείους παραγωγούς σε σοβαρές οικονομικές απώλειες.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: