Αυτό το άρθρο είναι 11 μηνών

Οι έποικοι λεηλατούν και δεσµεύουν τη γη των Παλαιστίνιων αγροτών στη Δυτική Όχθη

02/12/2023
4' διάβασμα
oi-epoikoi-leilatoun-kai-desµevoun-ti-gi-ton-palaistinion-agroton-sti-dytiki-ochthi-308197

Θύματα σχεδόν καθημερινών επιδρομών από Ισραηλινούς εποίκους πέφτουν οι Παλαιστίνιοι αγρότες της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, όπως καταγγέλλεται στο δίκτυο Al Jazeera. Σε συνδυασμό με τα αιματηρά περιστατικά που παρατηρούνται σε κοντινές αστικές περιοχές, τουλάχιστον 237 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και περίπου 2.850 τραυματισθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Τις πράξεις αυτές έχουν καταδικάσει κυβερνητικά στελέχη τόσο της ΕΕ όσο και των ΗΠΑ…

Από το 1967, περίπου 700.000 Εβραίοι έποικοι έχουν εγκατασταθεί παράνομα στο κατεχόμενο παλαιστινιακό έδαφος της Δυτικής Όχθης, προβαίνοντας συστηματικά σε λεηλασίες και καταστροφές ελαιώνων, αγροτικών εκτάσεων και περιουσιών Παλαιστινίων.

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Abbas Milhem, επικεφαλής της Ένωσης Παλαιστίνιων Αγροτών (PAFU) στη Ραμάλα, οι ένοπλες επιδρομές έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες, συχνά εκμεταλλευόμενες τους περιορισμούς των Παλαιστινίων, οι οποίοι βρίσκονται περιορισμένοι στα σπίτια τους, υπό απαγόρευση κυκλοφορίας –σαν σε λοκντάουν.

Η οικογενειακή εκμετάλλευση του Milhem ήταν μεταξύ εκείνων που βρέθηκαν στο στόχαστρο πριν από μερικές εβδομάδες. Ένοπλοι Ισραηλινοί έποικοι εισέβαλαν, πυροβόλησαν προς την κατεύθυνση των ανθρώπων που εργάζονταν στη συγκομιδή και έκλεψαν ελιές. Πλέον, το αγρόκτημα τελεί υπό στρατιωτικό έλεγχο, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στη Ζώνη Β της Δυτικής Όχθης, όπου τα πολιτικά ζητήματα υπάγονται θεωρητικά στη δικαιοδοσία της Παλαιστινιακής Αρχής. Παραμένει, δε, μη προσβάσιμο στον Milhem.

Σε ακόμα χειρότερη μοίρα βρίσκεται ο Ayman Assad, ένας 45χρονος πτηνοτρόφος, του οποίου η εκμετάλλευση υπάγεται στην απομακρυσμένη Ζώνη Γ, που τελεί υπό τον στρατιωτικό και πολιτικό έλεγχο του Ισραήλ. Ο ίδιος τρέμει στην ιδέα ότι η ιδιοκτησία του θα δεχθεί επίθεση από τους εποίκους, ενώ εκείνος δεν θα είναι σε θέση να την υπερασπιστεί. «Φοβάμαι ότι θα μου κλέψουν τη γη», αναφέρει.

Παλαιότερο viral στιγμιότυπο αγρότισσας που απαθανατίστηκε αγκαλιά με μία από τις ελιές της, μετά από επίθεση Ισραηλινών εποίκων.

Σε εξέλιξη από πριν την έναρξη του πολέμου οι αρπαγές

Τον Αύγουστο, ένας άλλος Παλαιστίνιος αγρότης, ο 28χρονος Salah Awwad, έχασε το σπίτι και τη γη του στα νότια της Δυτικής Όχθης. Όπως λέει, οι έποικοι εισέβαλαν στην έκτασή του, πυρπολώντας τα μελίσσια του, και στη συνέχεια την κατέλαβαν, αναγκάζοντάς τον να τραπεί σε φυγή μαζί με τα οκτώ παιδιά του. Μετά από λίγες ημέρες, ο ίδιος κατόρθωσε να πάρει τα 100 πρόβατά του, ωστόσο αδυνατεί να επιστρέψει στη γη του. Από την έναρξη του πολέμου, οι συνθήκες για τον εκτοπισθέντα Awwad έχουν επιδεινωθεί. Δεν του επιτρέπεται καν να αφήνει τα πρόβατά του να βόσκουν, όπως καταγγέλλει στο Al Jazeera. «Οι έποικοι περικυκλώνουν το νέο μου σπίτι και δεν με αφήνουν να δουλέψω. Φοβάμαι ότι μπορεί να με πυροβολήσουν. Τι μπορώ να κάνω; Εκείνοι έχουν όπλα. Εγώ έχω μόνο τα χέρια μου».

Σε οριακό σημείο οι Παλαιστίνιοι παραγωγοί

Σήμερα, η αδυναμία μετακινήσεων στη Δυτική Όχθη λόγω των σοβαρά αυξημένων επιδρομών και της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις ισραηλινές αρχές έχουν οδηγήσει σε κρίση τους Παλαιστίνιους.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η φτώχεια έχει αυξηθεί κατά 20% και το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν έχει μειωθεί κατά 4,2% από τις 7 Οκτωβρίου. Ο Milhem τονίζει ότι οι εξαγωγές έχουν σταματήσει εντελώς και σχεδόν το 50% των ελιών, οι οποίες αποτελούν εμβληματικό προϊόν για τους Παλαιστίνιους, δεν έχει συγκομιστεί λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί. Ο Awwad προσθέτει ότι οι τιμές έχουν πλέον αυξηθεί κατακόρυφα, ιδιαίτερα για τους αγρότες. Όπως λέει, από την έναρξη του πολέμου, η τιμή της χορτονομής για τα πρόβατά του έχει ακριβύνει κατά περισσότερο από το ένα τρίτο.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: