Εμπορικός πόλεμος: Εντείνονται οι ανησυχίες για τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων των ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί αγρότες τρέμουν τις επιπτώσεις των αντιποίνων για τους δασμούς Τραμπ
26/04/2025
5' διάβασμα
eborikos-polemos-enteinontai-oi-anisychies-gia-tis-exagoges-agrotikon-proionton-ton-ipa-351659
Πηγή: Financial Times

Από την 1η Απριλίου, ημέρα την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μίλησε για τους «σπουδαίους αγρότες των Ηνωμένων Πολιτειών» (σ.σ. «Great Farmers of United States»), τίποτα δεν μοιάζει ευοίωνο για την αμερικανική αγροτική οικονομία. Ένας κλάδος, που εδώ και δεκαετίες βασίζεται κυρίως στις εξαγωγές προϊόντων σόγιας, καλαμποκιού και βαμβακιού, προκειμένου να είναι κερδοφόρος, είναι πολύ δύσκολο να προσαρμοστεί στα ακραία μεταβαλλόμενα νέα δεδομένα, που προκαλεί η παγκόσμια κρίση στο διεθνές εμπόριο.

Μία κρίση που δημιουργήθηκε εν μία νυκτί, όταν ο Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή υψηλών δασμών στις εισαγωγές όλων των προϊόντων. Στη συνέχεια, βέβαια, μετά από μια βδομάδα, υποχώρησε, διατηρώντας μόνο τιμωρητικούς δασμούς στα εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα. Αυτό, όμως, προκάλεσε αντίμετρα από την Κίνα, με υπέρογκους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και τα προαναφερόμενα αγροτικά εμπορεύματα.

Από εκείνη την εβδομάδα μέχρι σήμερα, η ένταση και η ανησυχία κλιμακώνονται συνεχώς, αντί να καλλιεργείται η αισιοδοξία στις τάξεις των αγροτών. Έτσι, οι εκπρόσωποι των αγροτών, οι λομπίστες στην Ουάσιγκτον, οι μεγάλες εξαγωγικές αγροτικές επιχειρήσεις και άλλες εταιρείες, που αντιμετωπίζουν σημαντικές αυξήσεις κόστους και αντίποινα από τους νέους δασμούς του Τραμπ στην Κίνα, ύψους +125%, εντείνουν τις πιέσεις τους προς την κυβέρνηση, ζητώντας εξαιρέσεις και έκτακτη οικονομική στήριξη.

Όμως, χωρίς να υπάρχει επίσημη διαδικασία για την υποβολή των αιτημάτων τους και χωρίς άμεση γραμμή επικοινωνίας με τον μοναδικό υπεύθυνο λήψης αποφάσεων, τον πρόεδρο Τραμπ, οι περισσότερες επιχειρήσεις και οι βιομηχανίες προσκρούουν σε τοίχο, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Και όσοι από τον επιχειρηματικό κόσμο έχουν διασυνδέσεις με τον Λευκό Οίκο εκτιμούν ότι είναι πιθανό να μην αλλάξει τίποτα, έως ότου μια βιομηχανία μπορέσει να αποδείξει στον Αμερικανό πρόεδρο ότι υπάρχει πραγματική κρίση.

Ενώ, λοιπόν, τεχνολογικοί γίγαντες, όπως η Apple, έχουν καταφέρει να περάσουν ένα μέρος των αιτημάτων τους προς το στενό περιβάλλον του Τραμπ ή προς τον ίδιο, δεν συμβαίνει το ίδιο με τον αγροτικό κλάδο, που είναι εξίσου σημαντικός για την αμερικανική οικονομία.

Τέλη για τα πλοία με έδρα την Κίνα

Μάλιστα, στις 21 Απριλίου προστέθηκε άλλος ένας λόγος ανησυχίας, που θα μπορούσε στο μέλλον να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στις εξαγωγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς όλες τις χώρες του κόσμου: Ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Τζέιμισον Γκριρ, ανακοίνωσε ότι «τα πλοία και η ναυτιλία είναι ζωτικής σημασίας για την αμερικανική οικονομική ασφάλεια και την ελεύθερη ροή του εμπορίου. Οι ενέργειές μας από εδώ και στο εξής θα αρχίσουν να αντιστρέφουν την κινεζική κυριαρχία, να αντιμετωπίζουν τις απειλές για την αμερικανική αλυσίδα εφοδιασμού και να στέλνουν ένα μήνυμα ζήτησης για πλοία που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ».

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, οι πρώτες 180 μέρες θα είναι μεταβατική περίοδος, στην οποία δεν θα υπάρξει κάποια επιβάρυνση. Μετά τις 180 μέρες, τα τέλη για τους πλοιοκτήτες και τους διαχειριστές πλοίων με έδρα την Κίνα επί της καθαρής χωρητικότητας ανά ταξίδι από και προς τις ΗΠΑ θα αυξηθούν εκθετικά κατά τα επόμενα έτη. «Από την αρχή, η ανησυχία μας ήταν ότι τυχόν τέλη που επιβάλλονται στα κινεζικά πλοία θα μπορούσαν να μετακυλιστούν στους Αμερικανούς αγρότες, που βασίζονται σε αυτά για την εξαγωγή καλαμποκιού», λέει ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Καλλιεργητών Καλαμποκιού Kenneth Hartman Jr. Αντίθετα, το Αμερικανικό Συμβούλιο Σιτηρών (USGC) είναι καθησυχαστικό και λέει ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα για τους Αμερικανούς παραγωγούς σιτηρών.

Αίτημα για πακέτο στήριξης-διάσωσης

Σε κάθε περίπτωση, η ανησυχία στις ΗΠΑ είναι διάχυτη. Οι αγροτικές οργανώσεις και οι γερουσιαστές των αγροτικών πολιτειών παροτρύνουν την κυβέρνηση να προετοιμαστεί, θεσπίζοντας ένα πακέτο στήριξης-διάσωσης για τους αγρότες που πλήττονται από τους ανταποδοτικούς δασμούς, όπως έγινε επί πρώτης θητείας Τραμπ, με 28 δισ. δολάρια. Η υπουργός Γεωργίας, Μπρουκ Ρόλινς, δήλωσε ότι είναι «σίγουρη» πως θα υπάρξουν χρήματα για να ενισχυθούν οι αγρότες, αν χρειαστεί, αν και το ταμείο έκτακτης ανάγκης του υπουργείου Γεωργίας (USDA), το οποίο ο Τραμπ είχε αξιοποιήσει προηγουμένως, εξαντλείται. Εν τω μεταξύ, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις, η Ρόλινς επισκέφθηκε την Τρίτη τη Νότια Ντακότα και ανακοίνωσε ότι: «Έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2025, τα εισαγόμενα προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη σε ποσοστό άνω του 65% θα αντιμετωπίσουν πρόσθετους δασμούς».

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, δήλωσε την Τρίτη, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ινδία, ότι ο Τραμπ επιδιώκει να «επαναφέρει την ισορροπία του παγκόσμιου εμπορίου», ενώ ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, σχετικά με το διμερές εμπόριο.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: