Έβρος: Δώσε-πάρε… επιδοτήσεων ηλεκτρικής ενέργειας στους ΤΟΕΒ

Στον ακριτικό ΤΟΕΒ Πυθίου-Ορεστιάδας-Βύσσας έλαβαν ραβασάκι της ΔΕΗ στις 29 Δεκεμβρίου για να επιστρέψουν μέρος χρημάτων από κρατικές επιδοτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας, τις οποίες έλαβαν από τον Φεβρουάριο του 2022 έως τον Φεβρουάριο 2023.

Σύμφωνα με Αποφάσεις των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θεσπίζεται ανώτατο όριο μέγιστης επιδότησης για τους δικαιούχους που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πρωτογενούς τομέα και ζητείται επιστροφή μέρους της επιδότησης, με επιπρόσθετη υποχρέωση καταβολής εισφοράς αναδρομικά για τα έτη 2022 και 2023. Ο διευθυντής του ανωτέρω ΤΟΕΒ, Κώστας Μαλούσης, εξηγεί ότι, συνολικά στον Βόρειο Έβρο, υπάρχουν πέντε Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ) που οφείλουν να επιστρέψουν 442.805,28 ευρώ. Όπως εξηγεί, εκείνοι έλαβαν επιδοτήσεις ύψους 320.000 ευρώ, αλλά, λόγω του πλαφόν των 250.000 ευρώ στην κατανάλωση, τους ζητούν να επιστρέψουν τα 80.000 ευρώ.

«Το σύνολο της κατανάλωσής μας στον ΤΟΕΒ Πυθίου-Ορεστιάδας-Βύσσας είναι περίπου 1 εκατ. ευρώ σε αξία», αναφέρει. Προσθέτει, δε, ότι στην ουσία τούς ζητούν να χρεώσουν εκ νέου τα μέλη τους, προκειμένου να αποδώσουν 80.000 ευρώ. Η συγκεκριμένη απόφαση δεν ακουμπά τους μικρούς ΤΟΕΒ, που έχουν κατανάλωση κάτω από 250.000 ευρώ ετησίως.

Ο κ. Μαλούσης σημειώνει ότι το ζήτημα έφτασε μέχρι το ΥΠΑΑΤ, καθώς κατατέθηκε ερώτηση στη Βουλή, αλλά και κοινοβουλευτική αναφορά τον Ιανουάριο. Μέχρι στιγμής, έχουν λάβει προφορικές υποσχέσεις επίλυσης από το περιβάλλον του υπουργείου. Σε ερώτηση για το χρονικό περιθώριο που έχουν να πληρώσουν το ποσό στη ΔΕΗ, ο ίδιος απαντά ότι ανήκουν στους απολύτως υγιείς Οργανισμούς και έχουν ικανοποιητικό αποθεματικό, όπως όλοι οι ΤΟΕΒ της Ορεστιάδας, αλλά το ζητούμενο είναι να μη χρειαστεί να επιστρέψουν χρήματα.

Κληθείς να σχολιάσει το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για να σταματήσουν οι αγροτικές κινητοποιήσεις, ο κ. Μαλούσης διευκρινίζει ότι, ως προς τη «ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ» των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, δεν τους αφορά, γιατί δεν έχουν οφειλές. Σχετικά με «την προσφορά από τη ΔΕΗ πρόσθετης έκπτωσης 10% στο αγροτικό ρεύμα, από τους μήνες Μάιο έως και Σεπτέμβριο, δηλαδή τους μήνες των υψηλών καταναλώσεων», σημειώνει ότι προς το παρόν δεν γνωρίζουν κάτι.

Μένοντας στα νούμερα, ο ίδιος αναφέρει ότι το 60% του προϋπολογισμού τους είναι το αγροτικό ρεύμα, επί προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ. Στη δικαιοδοσία τους αριθμούν περίπου 350 μεγάλες αρδευτικές γεωτρήσεις για την άρδευση 82.000 στρεμμάτων, ενώ συνολικά ο ΓΟΕΒ Ορεστιάδας μετρά 350.000.

Η περιοχή τους χαρακτηρίζεται από δυναμικές καλλιέργειες, κηπευτικά, σπαράγγι, σκόρδο, αλλά και βαμβάκι. «Όλα ξεκινούν από το νερό. Εμείς, ποτίζουμε από τον Μάρτιο μέχρι τον Νοέμβριο και οι καλλιέργειές μας θέλουν νερό. Επιπλέον, επί εννέα μήνες τα συνεργεία μας εργάζονται διαρκώς για τη συντήρηση, καθώς έχουμε 500 χιλιόμετρα αρδευτικό δίκτυο, ανεξάρτητα από το δίκτυο των αγροτών μέσα στα χωράφια τους», περιγράφει.

Ο κ. Μαλούσης κλείνει λέγοντας ότι το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί εκτεταμένα περιστατικά κλοπών στα έργα δικαιοδοσίας του ΤΟΕΒ Πυθίου-Ορεστιάδας-Βύσσας και ειδικότερα στα δίκτυα των γεωτρήσεων, με τον ίδιο να έχει προβεί σε σχετική καταγγελία στις αρχές, ωστόσο το δίκτυό τους είναι μεγάλο. Από την πλευρά τους, τοποθέτησαν κάμερες για να παρακολουθούν την περιοχή.