Εco schemes και κλιματική αλλαγή διαμορφώνουν νέες ισορροπίες

H «YX» συνομίλησε με εκπροσώπους της αγοράς λιπασμάτων, οι οποίοι κατέθεσαν τις απόψεις τους ενόψει των επικείμενων σπορών. Ο διευθύνων σύμβουλος και αντιπρόεδρος της «EUROCHEM», Ιωάννης Βεβελάκης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «ΦΥΤΟΘΡΕΠΤΙΚΗ», Νίκος Κουτσούγερας, και ο marketing & agronomy manager της «Yara Eλλάς», Νίκος Μυτιλέκας, προέβησαν σε ορισμένες εκτιμήσεις βάσει των δεδομένων που εισπράττουν αυτή την περίοδο από τις συζητήσεις με τους παραγωγούς και τις συνθήκες που επικρατούν στον πρωτογενή τομέα. Όπως μας είπαν, τα νέα δεδομένα που έχουν φέρει τα Οικολογικά Σχήματα, το κόστος παραγωγής, αλλά και τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα, διαμορφώνουν ένα διαφορετικό τοπίο στον τομέα της θρέψης των καλλιεργειών.

Ι. Βεβελάκης
«Μαζικά στα νέας τεχνολογίας προϊόντα θρέψης φέτος οι παραγωγοί»

«Όλη η σεζόν έχει πάει πίσω, για δύο λόγους: Πρώτον, λόγω των καταστροφών στη Θεσσαλία, η οποία ως γνωστόν είναι η περιοχή που μαζί με τη Στερεά Ελλάδα προηγούνται χρονικά στις σπορές. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακόμα πότε και ποιοι θα συμμετάσχουν στις φετινές σπορές.

Δεύτερον, έχουμε μια παρατεταμένη ξηρασία στην Κεντρική Μακεδονία, όπου πιθανώς να μην έχει γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος.

Είναι πρωτόγνωρο να έχουμε τέτοιας έκτασης πλημμύρες στη Θεσσαλία, τη στιγμή που σε μεγάλο μέρος της Κεντρικής Μακεδονίας δεν έχει βρέξει καθόλου. Μιλάμε για καταστάσεις των άκρων. Η βροχή είναι αυτή που, όπως γνωρίζουμε, δίνει την κινητικότητα στην αγορά. Την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου υπήρξε μια κινητικότητα, βγήκαν τιμοκατάλογοι, άρχισαν να ρωτούν οι παραγωγοί σε περιοχές όπως στον Έβρο, όπου έπεσε μια ελαφριά βροχή.

Σε σύγκριση με τα περσινά δεδομένα, στα λιπάσματα των σιτηρών για τη βασική λίπανση παρουσιάζουν μειώσεις στις τιμές τους, ρίχνοντάς τες σχεδόν στο μισό. Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι εκτός της Βασικής Ενίσχυσης, θα δοθούν ενισχύσεις μέσω των eco schemes.

Επειδή ένα από τα Οικολογικά Σχήματα περιλαμβάνει τη χρήση λιπασμάτων νέας τεχνολογίας, τα λεγόμενα λιπάσματα με παρεμποδιστές, βραδείας αποδέσμευσης και βιοδιεγέρτες, υπάρχει μαζική τάση των παραγωγών να ζητούν αυτά τα προϊόντα, διότι η επιδότηση καλύπτει σχεδόν το σύνολο του επιπλέον κόστους αυτών των λιπασμάτων. Είναι πιθανόν έως και το 80% των προϊόντων θρέψης που θα διατεθούν φέτος να ανήκουν στις εν λόγω κατηγορίες».

Ν. Κουτσούγερας
«Ευτυχής συγκυρία η υλοποίηση των eco schemes, θολό το τοπίο στις προθέσεις σποράς»

«Oι παραγωγοί έχουν ενημερωθεί και συνεχίζουν να ενημερώνονται για τις εξελίξεις με τα eco schemes. Για αυτόν τον λόγο, φέτος υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για προϊόντα όπως οι βιοδιεγέρτες, ή για λιπάσματα με παρεμποδιστές.

Είναι ευτύχημα ότι για πρώτη φορά, ένα φιλοπεριβαλλοντικό μέτρο που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση -και η χώρα μας είναι από τις πρώτες που το εφαρμόζει- δεν συνδέεται με μείωση ποσοτήτων, αλλά με τεχνολογίες που εξασφαλίζουν την αποδοτικότητα της θρέψης των καλλιεργειών, καθώς μειώνονται οι απώλειες αζώτου, αλλά και επιτυγχάνεται η ορμονική ισορροπία των φυτών.

Δηλαδή μιλάμε για πολλαπλά οφέλη, κάτι το οποίο το αντιλαμβάνεται ένα μέρος των παραγωγών. Βλέπουν δηλαδή ότι στην πραγματικότητα, προϊόντα θρέψης με τέτοιες τεχνολογίες αποδεικνύονται φθηνότερα από τα «συμβατικά», καθώς τα οφέλη τους στην αύξηση της παραγωγικότητας είναι πολύ μεγαλύτερα σε σύγκριση με τη μικρή διαφορά που παρουσιάζουν στην τιμή τους. Από τη στιγμή που ένα τέτοιο λίπασμα με παρεμποδιστή ή αναστολέα ουρεάσης διορθώνει τον συντελεστή απωλειών του αζώτου του παραγωγού και του προσφέρει βελτίωση και στην ποσότητα, αλλά και στην ποιότητα της καλλιέργειάς του, είναι λογικό ο αγρότης να το ζητά και να το επιλέγει.

Ειδικά φέτος, θεωρώ ότι θα φανεί η ευεργετική επίδραση των προϊόντων με αυτές τις τεχνολογίες θρέψης, σε μια περίοδο όπου θα πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση από ποτέ στο ζήτημα της γονιμότητας των εδαφών.

Σε ό,τι αφορά τις προθέσεις σποράς, το τοπίο είναι ακόμη θολό, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες συζητήσεις στις τάξεις των παραγωγών ότι θα μπουν περισσότερα σιτηρά σε σύγκριση με πέρσι. Κάτι τέτοιο ακούγεται, για παράδειγμα, για τη Θεσσαλία, όμως ακόμη είναι νωρίς και δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε».

Ν. Μυτιλέκας
«Οι δύο παράγοντες που διατηρούν σε χαμηλά επίπεδα την κίνηση στις σπορές»

«Η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από μια υποτονική κίνηση της καλλιέργειας των σιτηρών ενόψει της προσεχούς καλλιεργητικής περιόδου. Δύο από τους παράγοντες που επηρεάζουν έντονα την κατάσταση αυτή είναι η ανομβρία που επικρατεί σε μεγάλο μέρος της χώρας, αλλά και οι μεγάλες καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία στην Κεντρική Ελλάδα.

Οι κλιματικές συνθήκες έχουν αλλάξει, προκαλώντας έντονα καιρικά φαινόμενα που επηρεάζουν δυσμενώς την ομαλή εξέλιξη των γεωργικών πρακτικών.

Σε επίπεδο αγοράς, ενεργούμε σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον, όπου οι τιμές και η διαθεσιμότητα των αγροτικών προϊόντων είναι εξαιρετικά μεταβλητές, γεγονός που επηρεάζει τον προγραμματισμό και τη διαχείριση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Μέσα σε όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί και το καινούργιο ρυθμιστικό πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, που θέτει νέες προϋποθέσεις αλλά και σύγχυση στους αγρότες αναφορικά με τον τρόπο εφαρμογής του.

Ο τρόπος εφαρμογής της νέας ΚΑΠ και των επιδοτήσεων που δίνονται μέσω των eco schemes θα επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό τις αποφάσεις και τις πρακτικές των αγροτών. Υπάρχουν, ωστόσο, αρκετές συνθήκες που θα πρέπει να διευκρινιστούν.

Σε ό,τι αφορά το κόστος παραγωγής, θεωρούμε ότι η οποιαδήποτε μείωση των τιμών στην αγορά πιθανώς να ενεργοποιήσει περισσότερο τους αγρότες που αναζητούν μεγιστοποίηση της παραγωγής τους».