Eden Library: Επένδυση 400.000 ευρώ για την ελληνική τεχνολογία που «διαβάζει» το χωράφι
Χρηματοδότηση ύψους 400.000 ευρώ ανακοίνωσε η ελληνική εταιρεία αγροτεχνολογίας Eden Library από το Uni.Fund II. Το ποσό θα χρησιμοποιηθεί για την περαιτέρω ανάπτυξη των λύσεων τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της γεωργίας και την είσοδο της εταιρείας στην ευρωπαϊκή αγορά. Η Eden Library, μία spin off εταιρεία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει δημιουργήσει το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης Viewer, που εγκαθίσταται σε τρακτέρ ή παρελκόμενα και έχει ήδη διεθνή παρουσία με ιδιαίτερα σημαντικά αποτελέσματα στις καλλιέργειες.
Όπως είχε δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «ΥΧ» ο Νίκος Μυλωνάς, CEO & Co-founder της Eden Library, «το σύστημα χρησιμοποιεί κάμερες και εξελιγμένα μοντέλα οπτικής αναγνώρισης για να παρακολουθεί την ευρωστία και την παραγωγικότητα καλλιεργειών, όπως αμπέλια, μηλοειδή και πυρηνόκαρπα. Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης επιτρέπει στο σύστημα να αναλύει με μεγάλη ταχύτητα τις εικόνες από κάθε πέρασμα (δεξιά και αριστερά της γραμμής), ταυτοποιώντας σε κάθε δέντρο την ποσότητα των καρπών, το μέγεθος της φυλλικής επιφάνειας, καθώς και συμπτώματα από εχθρούς, τροφοπενίες και φυτοτοξικότητες».
Το σύστημα απευθύνεται τόσο σε μεμονωμένους παραγωγούς ή ομάδες παραγωγών, όσο και σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και στη διάθεση προϊόντων, όπως κρασί, φρούτα και αντίστοιχα προϊόντα μεταποίησης. «Ιδιαίτερα σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Viewer αποτελεί ιδανικό εργαλείο για εταιρείες γεωργικών συμβούλων που διαχειρίζονται εκατοντάδες εκτάρια συμβολαιοποιημένων καλλιεργειών.
Το σύστημα προσφέρεται ως έτοιμη λύση, εγκαθίσταται σε τρακτέρ ή παρελκόμενα και δεν απαιτεί τροποποιήσεις ή επιπλέον εξοπλισμό για να λειτουργήσει στα συμβατικά τρακτέρ. Αυτήν τη στιγμή, είναι ήδη σε εμπορική έκδοση (version_2) και τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι αυτή η λύση εντάσσεται, ήδη, στη φαρέτρα του παραγωγού, καθώς την περσινή σεζόν, σε αμπέλι 55 στρεμμάτων στη Χιλή, η χαρτογράφηση ευρωστίας ανέδειξε σημαντικές παραλλακτικότητες και οδήγησε σε στοχευμένες παρεμβάσεις για να εξομαλυνθούν», είχε δηλώσει ο κ. Μυλωνάς. Και πρόσθετε: «Επιπλέον, η πρόβλεψη παραγωγής είχε 97% ακρίβεια, την ίδια ώρα που η εκτίμηση του οινοποιείου είχε 82% ακρίβεια. Αντίστοιχα, σε εφαρμογές αραιώματος σε μήλα στην Ισπανία, η στοχευμένη χημική αραίωση με τη βοήθεια του Viewer περιόρισε τα κόστη χειρωνακτικής εργασίας κατά 60%».
Τη δεδομένη στιγμή, η εταιρεία βρίσκεται στη φάση της επέκτασης σε μεγάλες αγορές και τον τελευταίο χρόνο κατάφερε να εισέλθει σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Χιλή και η Ισπανία, ενώ η ομάδα ετοιμάζει τη διάθεση του νέου Viewer (version_3), με ακόμα πιο εξελιγμένες δυνατότητες, το οποίο θα παρουσιαστεί σε διεθνή έκθεση τον προσεχή Νοέμβριο.