ΕΕ: Οι ασθένειες των ζώων, το κόστος και ο πόλεμος μειώνουν τη ζήτηση σύνθετων ζωοτροφών

Οι χοιροτροφές αναμένεται να υποστούν τη μεγαλύτερη επιβάρυνση

Made, brok voor vleesvarkens en biggen. fotografie mms hans prinsen

Η ζήτηση σύνθετων ζωοτροφών θα μειωθεί κατά πέντε εκατομμύρια τόνους το 2022, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Παρασκευαστών Σύνθετων Ζωοτροφών (FEFAC). Ο εμπορικός σύνδεσμος αναφέρει ότι οι ασθένειες των ζώων και ο οικονομικός αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία είναι οι κύριοι παράγοντες που υπονομεύουν τη χρήση του προϊόντος.

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η παραγωγή σύνθετων ζωοτροφών για ζώα εκτροφής στην ΕΕ θα μειωθεί κατά 5 εκατομμύρια τόνους το 2022, φτάνοντας τους 145 εκατομμύρια τόνους. Αυτή είναι μια αξιοσημείωτη πτώση σε σύγκριση με το 2021, όταν η παραγωγή έφτασε τους 150 εκατομμύρια τόνους.

Οι περισσότερες μεγάλες παρασκευάστριες χώρες προβλέπουν πτωτική τροχιά όσον αφορά την παραγωγή ζωοτροφών φέτος. «Μόνο οι παρασκευαστές ζωοτροφών στις χώρες της Βαλτικής, την Ιρλανδία, την Πολωνία, τη Βουλγαρία και τη Σλοβενία αναμένεται να διατηρήσουν την παραγωγή σε παρόμοια επίπεδα με το προηγούμενο έτος» επισημαίνει η FEFAC.

Ο ευρωπαϊκός τομέας των ζωοτροφών για χοίρους είναι πιθανό να επηρεαστεί περισσότερο, σημειώνουν οι εκπρόσωποι του κλάδου. Η παραγωγή εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 5,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, δεδομένης της μείωσης του μεγέθους των κοπαδιών, της μείωσης του αριθμού των χοιρομητέρων και της εξόδου των κτηνοτρόφων από το επάγγελμα. «Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στο Βέλγιο (-11%), τη Δανία (-9%), την Πορτογαλία (-8,4%), τη Γερμανία (-8%) και την Τσεχία (-7,4%). Η Ολλανδία και το Βέλγιο συνεχίζουν να συρρικνώνουν τα κοπάδια χοίρων τους για να μειώσουν τις περιβαλλοντικές εκπομπές. Η Ρουμανία και η Πολωνία επηρεάζονται πολύ από την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων (ASF)»​ σημειώνει η FEFAC.

Επιπλέον, σημαντική πτώση πρόκειται να σημειώσει και ο τομέας των ζωοτροφών για πουλερικά της ΕΕ, φθάνοντας το -3,4% σε σύγκριση με το 2021, μια τάση που αποδίδεται εν πολλοίς στα κρούσματα της γρίπης των πτηνών. Η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ιταλία και η Ουγγαρία είναι οι χώρες που έχουν πληγεί σφοδρότερα.