ΕΕ: Δώδεκα κράτη µέλη –ανάµεσά τους και η Ελλάδα– επικρίνουν τη συµφωνία της Κοµισιόν για τον περιορισµό των εισαγωγών από την Ουκρανία

Ανάμεσά τους και η Ελλάδα

«Σοβαρές ανησυχίες» εξέφρασαν οι υπουργοί Γεωργίας από 12 χώρες της ΕΕ αναφορικά με τον πρόσφατο συμβιβασμό που επετεύχθη μεταξύ Βρυξελλών και πέντε κρατών-μελών της Ανατολικής Ευρώπης για τον επιλεκτικό περιορισμό των εισαγωγών ουκρανικών προϊόντων αγροδιατροφής.

Όπως αναφέρει το POLITICO, οι 12 υπουργοί Γεωργίας των ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, υπέγραψαν επιστολή με αποδέκτρια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία τονίζουν σε αυστηρό ύφος ότι η συμφωνία «υπονομεύει την ακεραιότητα της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ».

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Απριλίου, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Βουλγαρία απαγόρευσαν τις εισαγωγές σιτηρών από την πληγείσα από τον πόλεμο Ουκρανία, εξαιτίας των πλεοναζόντων αποθεμάτων που προκάλεσαν ζημιά στους εγχώριους αγρότες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε με πρόταση για παροχή βοήθειας ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες αυτών των χωρών και στη Ρουμανία, καθώς και με μια προσωρινή απαγόρευση των ουκρανικών εισαγωγών σε αυτές τις χώρες, οι οποίες στο εξής θα λειτουργούν μόνο ως διαμετακομιστικά κέντρα για λογαριασμό τρίτων χωρών.

Υπουργοί από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες, την Ιρλανδία, την Ελλάδα, την Αυστρία, το Βέλγιο, την Κροατία, το Λουξεμβούργο, την Εσθονία, τη Δανία και τη Σλοβενία κάλεσαν για επείγουσες «διευκρινίσεις» όσον αφορά την ανωτέρω διευθέτηση, κατηγορώντας την Κομισιόν ότι ενήργησε «χωρίς να διαβουλευθεί με τα κράτη-μέλη».

Οι ανησυχίες τους επικεντρώνονται στον τρόπο με τον οποίο η συμφωνία σχετίζεται με τους «κανόνες και τη λειτουργία» της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ και τις υποχρεώσεις της ΕΕ απέναντι στην Ουκρανία και τη συμφωνία σύνδεσης του Κιέβου με την Ευρώπη. Επιπλέον, η επιστολή καλεί σε περαιτέρω αιτιολόγηση του πώς και γιατί χορηγήθηκαν τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Επί της ουσίας, οι 12 χώρες που υπογράφουν το κείμενο της επιστολής διερωτώνται πώς μπορεί να δόθηκε η δυνατότητα σε πέντε κράτη μέλη να κλείσουν τα σύνορά τους με την Ουκρανία, από τη στιγμή που στην τελευταία έχει χορηγηθεί ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ. Επιπλέον, το γεγονός ότι κάποιες γειτονικές και κοντινές χώρες με την Ουκρανία λαμβάνουν μια άτυπη αποζημίωση λόγω της συσσώρευσης ουκρανικών εισαγωγών, δεν συνάδει με την απουσία παρόμοιων πρωτοβουλιών πολιτικής σε αντίστοιχα ζητήματα στο παρελθόν, τα οποία έχουν αντιμετωπίσει χώρες όπως η Ελλάδα.

«Προτρέπουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιστρέψει σε μια διαφανή διαδικασία, σύμφωνα με τους καθιερωμένους κανόνες στη λειτουργία της ΕΕ και των κρατών-μελών της», προστίθεται στην επιστολή.