Οι Ευρωπαίοι νομοθέτες εξέφρασαν τις ανησυχίες για την αλλαγή πλεύσης στην πολιτική της ΕΕ για τις γεωγραφικές ενδείξεις (ΓΕ), την απομάκρυνση από τους ισχύοντες κανόνες και –ιδιαίτερα– από την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι ΓΕ έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν τις ονομασίες συγκεκριμένων προϊόντων, όπως η φέτα, για την προώθηση των μοναδικών χαρακτηριστικών τους που συνδέονται με τη γεωγραφική τους προέλευση και την τεχνογνωσία που είναι ενσωματωμένη στην εκάστοτε περιοχή.

Αν και αρχικά είχε προβλεφθεί για το τέλος του 2021, η αναθεώρηση της πολιτικής ΓΕ σχεδιάζεται να δημοσιευτεί το πρώτο τρίμηνο του 2022. Υπάρχει αυξανόμενη φημολογία στις Βρυξέλλες ότι η συμμετοχή του Γραφείου Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) στη διαχείριση των ΓΕ θα μπορούσε να αυξηθεί. Πολλοί ευρωβουλευτές υπογράμμισαν τις ανησυχίες τους σχετικά με το σενάριο η Κομισιόν να μεταβιβάσει μέρος της εξουσίας της στο EUIPO. Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Eπιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (AGRI), ο Ιταλός ευρωβουλευτής Πάολο Ντε Κάστρο εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με τη φημολογούμενη απομάκρυνση από ένα σύστημα που επικεντρώνεται σε συνδέσμους με τις γεωγραφικές περιοχές της Ευρώπης προς μια «προσέγγιση εμπορικού σήματος», η οποία είναι «μακριά από την προσέγγιση στην οποία έχει σταθεί πολλές φορές αυτή η επιτροπή».

«Έχουμε ένα σύστημα που λειτουργεί, δεν θέλουμε μια πρόταση που ανατρέπει το τρέχον σύνολο κανόνων. Θέλουμε περισσότερη δύναμη, περισσότερη προστασία για τις γεωγραφικές ενδείξεις», τόνισε ο έμπειρος ευρωβουλευτής.

www.euractiv.com