ΕΕ: Οι κλιματικοί στόχοι του Green Deal διχάζουν τις χώρες-μέλη

Περισσότερο φιλόδοξους στόχους σχετικά με την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας ζητούν οκτώ χώρες-μέλη της ΕΕ, στη συντριπτική τους πλειοψηφία χώρες της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης. Πιο επιφυλακτικό δηλώνει το μέτωπο της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, εκφράζοντας ανησυχίες για ενδεχόμενη όξυνση των ανισοτήτων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ευρωπαϊκής ιστοσελίδας EUobserver, ένας συνασπισμός χωρών που απαρτίζεται από τη Φινλανδία, την Αυστρία, το Λουξεμβούργο, τη Λετονία, τη Δανία, την Εσθονία, την Ολλανδία και τη Σουηδία, πιέζει για αύξηση του στόχου μείωσης των εκπομπών της ΕΕ το 2030, σε τουλάχιστον 55%. Υπέρμαχος αυτής της θέσης είναι και η Γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος, Σβένια Σούλτσε, η οποία δήλωσε ότι η επίτευξη συμφωνίας για το ανέβασμα του πήχη των στόχων της ΕΕ για το κλίμα παραμένει προτεραιότητα για τη γερμανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία βρίσκεται σε ισχύ από την 1η Ιουλίου.

Στον αντίποδα, διαφορετική στάση αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της συνεχιζόμενης κλιματικής κρίσης έχουν υιοθετήσει χώρες όπως η Βουλγαρία, η οποία ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να επιτύχει υψηλότερο εθνικό στόχο για το κλίμα έως το 2030, ενώ αρκετές χώρες-μέλη κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει τον επιμέρους αντίκτυπο ενός πιο φιλόδοξου στόχου για το 2030 σε κάθε χώρα της ΕΕ.

Επιπλέον, ο υπουργός Περιβάλλοντος της Σλοβακίας, Andrej Vizjak, δήλωσε ότι η συζήτηση για τον επικαιροποιημένο στόχο έως το 2030 θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε επίπεδο Συμβουλίου. Παράλληλα, η Πολωνή ομόλογός του, Malgorzata Golinska, είπε ότι «τα πράσινα μέτρα θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη συγκεκριμένες ιδιομορφίες των χωρών-μελών και δεν πρέπει να παρεμποδίζουν την οικονομική ανάκαμψή τους», ενώ ο Πολωνός αναπληρωτής υπουργός, Adam Guibourge-Czetwertynski, συμπλήρωσε ότι η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει ότι η ανάκαμψη δεν θα οξύνει τις ανισότητες.

«Πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο στην κοινωνική διάσταση των πολιτικών μας. Η κρίση του κορωνοϊού έχει πλήξει ολοκληρωτικά κλάδους και περιοχές, αλλά δεν πρέπει να δημιουργήσουμε επιπλέον βάρη για τους πιο ευάλωτους», πρόσθεσε.