Η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, επέμεινε στη θέση υπέρ των σχεδίων της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ για αναθεώρηση του ευρωπαϊκού πλαισίου φυτοφαρμάκων, αλλά δεν δεσμεύτηκε σε μια ρητή ημερομηνία δημοσίευσης της πρότασής της, αφού δέκα κράτη-μέλη συνέταξαν επιστολή στην οποία εκφράζουν «σοβαρές αμφιβολίες».

«Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι στο να παρουσιάσουμε μια πρόταση για αλλαγή πορείας για τα φυτοφάρμακα», είπε η Στ. Κυριακίδου στη σύνοδο των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στις 13 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, προσθέτοντας ότι η εργασία για τη μείωση της υπερβολικής χρήσης φυτοφαρμάκων σημαίνει «προστασία της ανθρώπινης υγείας, του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας».

Ωστόσο, η Ευρωπαία επίτροπος αρνήθηκε να ορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία δημοσίευσης της πρότασης, η οποία αρχικά είχε κατατεθεί τον Μάρτιο, αλλά πήρε αναβολή ενόψει ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η απροθυμία της να δεσμευθεί σε ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα έρχεται μετά την ένθερμη κριτική που δέχθηκε η πρόταση από δέκα κράτη-μέλη, τα οποία υπέβαλαν ένα non paper που εκθέτει ανησυχίες σχετικά με τη φιλοδοξία της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ να κατοχυρώσει δεσμευτικούς στόχους μείωσης φυτοφαρμάκων.

Στο έγγραφο, οι χώρες, με επικεφαλής την Αυστρία, συμπεριλαμβανομένων της Βουλγαρίας, της Εσθονίας, της Ουγγαρίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας και της Σλοβενίας, εξέφρασαν «σοβαρές αμφιβολίες» για τα σχέδια της πρότασης που διέρρευσαν. «Δεδομένης της σημασίας του θέματος, οι επιφυλάξεις που εκφράστηκαν από ορισμένα κράτη-μέλη απαιτούν περαιτέρω συζητήσεις με σκοπό τη διασφάλιση μιας αναλογικής προσέγγισης σε όλη την ΕΕ», αναφέρεται στο έγγραφο.

Πηγή από το αυστριακό υπουργείο Γεωργίας ανέφερε στην EURACTIV ότι, κατά την άποψή της, υπάρχει έλλειψη επικουρικότητας και προσοχής στα διαφορετικά σημεία εκκίνησης των χωρών της ΕΕ, όσον αφορά την ποσότητα των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται.

Για την Αυστρία, «οι στρατηγικές και τα μέτρα για τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων θα πρέπει να βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και να λαμβάνουν υπόψη τις εθνικές ιδιαιτερότητες και την πρόοδο που έχει ήδη σημειωθεί από τα κράτη-μέλη» εξήγησε.

www.euractiv.com