Σύμφωνα με στοιχεία της βιομηχανικής ένωσης Fertilizers Europe, η Ρωσία και η Λευκορωσία παρέχουν το 60% των λιπασμάτων της ΕΕ και οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν τον Μάρτιο στις εισαγωγές καλιούχων λιπασμάτων από τη Λευκορωσία, σε συνδυασμό με τις αναταραχές στο εμπόριο με τη Ρωσία, έχουν ασκήσει σημαντική πίεση στην προμήθεια λιπασμάτων.

Ως λύση σε αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να ανασταλούν οι δασμοί σε ορισμένες εισροές που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αζωτούχων λιπασμάτων –και συγκεκριμένα σε ουρία και αμμωνία– μέχρι το τέλος του 2024. Τα κράτη-μέλη δεν έχουν εγκρίνει ακόμα την πρόταση, αλλά οι αγρότες παροτρύνουν τους υπευθύνους λήψης αποφάσεων να ανάψουν το «πράσινο φως».

«Η κατάσταση όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου έχει φτάσει στο απροχώρητο και αντιμετωπίζουμε μείωση ή ακόμη και μερική διακοπή της παραγωγής λιπασμάτων στην Κεντρική Ευρώπη», προειδοποίησε πριν από μερικές ημέρες η Γερμανική Ένωση Αγροτών (DBV), ζητώντας την αναστολή των δασμών για «όλα τα τυποποιημένα ορυκτά λιπάσματα».

Όμως, ενώ οι αγρότες και η Κομισιόν υποστηρίζουν ότι οι δασμοί επί των εισροών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή λιπασμάτων πρέπει να ανασταλούν, η ίδια η ευρωπαϊκή βιομηχανία λιπασμάτων δεν συναινεί σε αυτήν τη βοήθεια.

Σύμφωνα με τον Jacob Hansen, διευθυντή της Fertilizers Europe, η άρση των δασμών και κατ’ επέκταση η μείωση του κόστους των εισαγωγών, σε σχέση με τα εγχώρια προϊόντα, δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να διορθωθεί η κατάσταση, ούτε για τους αγρότες, ούτε για τους κατασκευαστές λιπασμάτων.

«Η διατήρηση των δασμών της ΕΕ θα βοηθήσει σημαντικά τη βιομηχανία να σταθεί στα πόδια της και να επανεκκινήσει την παραγωγή αμμωνίας και λιπασμάτων», δήλωσε στη EURACTIV ο Hansen. Η Fertilizers Europe εκτιμά ότι περίπου το 70% της ευρωπαϊκής παραγωγικής ικανότητας αμμωνίας έχει περικοπεί.

www.euractiv.com