Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να χορηγήσει νέα κονδύλια από το γεωργικό αποθεματικό της ΕΕ στη Σλοβενία και στην Ελλάδα μετά τα καταστροφικά ακραία καιρικά φαινόμενα, ωστόσο άλλες χώρες της ΕΕ αμφισβητούν όλο και περισσότερο τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται αυτό το ταμείο.

Μέσω του γεωργικού αποθεματικού, ένα συγκεκριμένο ποσό κεφαλαίων στο πλαίσιο της ΚΑΠ τίθεται κάθε χρόνο στην άκρη για να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση διαταραχών της αγοράς. Ωστόσο, τα κονδύλια έχουν ήδη εξαντληθεί για το 2023, και έτσι τυχόν επιπλέον χρήματα θα πρέπει να προέλθουν από τον προϋπολογισμό του 2024.

Η Ελλάδα και η Σλοβενία επωφελήθηκαν, ήδη, από την εκταμίευση των αποθεματικών κεφαλαίων για την κρίση νωρίτερα φέτος, αλλά χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια, «δεδομένης της έκτασης των ζημιών», όπως είχε επισημάνει ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνάντησης των Ευρωπαίων υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες.

Οι δύο ωφελούμενες χώρες χαιρέτισαν την ιδέα της αξιοποίησης του αποθεματικού του 2024, ωστόσο δεν είναι όλα τα κράτη-μέλη πεπεισμένα ότι αυτή είναι η ενδεδειγμένη οδός. «Το γεωργικό αποθεματικό δεν είναι φτιαγμένο για να αντιμετωπίσει κρίσεις τέτοιου μεγέθους», προειδοποίησε ο Λιθουανός υφυπουργός Γεωργίας, Βίτενις Τόμκους. Ο Μάρτινς Κρέιτους της Λετονίας τόνισε από την πλευρά του ότι «οι αρχές και η μεθοδολογία για τη χορήγηση έκτακτης χρηματοδοτικής στήριξης από το γεωργικό αποθεματικό πρέπει να είναι διαφανείς, τεκμηριωμένες, να αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης και να γίνονται αποδεκτές μεταξύ των κρατών-μελών».

Εν τω μεταξύ, ο Ιρλανδός υπουργός Γεωργίας, Τσάρλι Μακκονάλογκ, επεσήμανε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα λαμβάνουν χώρα όλο και πιο συχνά και για αυτό η ΕΕ πρέπει να εξετάσει πώς θα τα διαχειριστεί, συμπεριλαμβανομένου του ερωτήματος αν το γεωργικό αποθεματικό είναι το κατάλληλο μέσο για τέτοιες καταστάσεις.