Στους νέους δρόμους που έχει ανοίξει η ΕΕ, χάρη στη διεθνή αναγνώριση των γεωγραφικών ενδείξεων (ΓΕ) προϊόντων αγροδιατροφής, αναφέρεται μέσα από ένα εκτενές άρθρο γνώμης ο John Clarke, μέχρι πρότινος διαπραγματευτής του μπλοκ στον τομέα της γεωργίας για τη σύναψη διακρατικών συμφωνιών (σ.σ. όπως αυτή για την προστασία των ΓΕ μεταξύ ΕΕ-Κίνας), καθώς και πρώην επικεφαλής της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στον ΠΟΕ και τα Ηνωμένα Έθνη. Όπως υπογραμμίζει, τα κεκτημένα των ΓΕ συντέλεσαν σημαντικά στις εξαγωγικές επιδόσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αν και υπάρχουν περισσότερες, τρεις είναι οι βασικές προκλήσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα προϊόντα αυτά, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο κ. Clarke στο άρθρο του, με τίτλο «Πώς κερδήθηκε ο πόλεμος των τερουάρ», που φιλοξενεί η EURACTIV. Πρώτη από όλες; Φυσικά ο πληθωρισμός.

Παρότι ο ρυθμός της πληθωριστικής ανόδου έχει περιοριστεί κάπως, οι τιμές των τροφίμων παραμένουν στα ύψη, ασκώντας πίεση στα εν λόγω προϊόντα. Υπάρχει η παγίδα της τυχόν υποβάθμισης της ποιότητας (κάτι που θα ερχόταν σε αντίθεση με το ίδιο το σύστημα των ΓΕ), ως έσχατη λύση για τον περιορισμό του κόστους από πλευράς παραγωγών, όπως σχολιάζει ο Clarke. Μία δεύτερη πρόκληση εξακολουθεί να προέρχεται από τη γαλακτοβιομηχανία των ΗΠΑ, όπου η Κοινοπραξία για Κοινές Ονομασίες Τροφίμων (CCFN), παρά τις πολυάριθμες ήττες της, υποστηρίζει ακόμη ότι ορισμένες ονομασίες τυριών, συμπεριλαμβανομένης της δικής μας φέτας, συνιστούν παγκοσμίως γενικές, κοινές ονομασίες και επομένως δεν πρέπει να προστατεύονται πουθενά.

Η βιωσιμότητα και τα όσα προβλέπει η ΕΕ στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας συνιστούν μία τρίτη πρόκληση, καθώς τα βιώσιμα προϊόντα κερδίζουν έδαφος στις καταναλωτικές προτιμήσεις. Είναι όμως μία μάχη που μετατοπίζεται για το 2025 και έπειτα, όταν θα έρθει προς θέσπιση η σχετική νομοθεσία, όπως υποστηρίζει ο αρθρογράφος.

Η επιτυχία των Συμφωνιών Ελεύθερου Εμπορίου για την ΕΕ και η παγκοσμιοποίηση της προσέγγισης για τα προϊόντα ΓΕ, πέρα από τη συμβολή που είχαν στη λεγόμενη Πράξη της Γενεύης, το 2018, άνοιξαν τον δρόμο για ένα αντίστοιχο καθεστώς αναγνώρισης και για βιοτεχνικά και βιομηχανικά προϊόντα (μαχαίρια Solingen, γυαλιά Murano, πορσελάνη Limoges κ.ά.). Ο κανονισμός για αυτή την κατηγορία προϊόντων έρχεται το επόμενο έτος και θα τεθεί σε ισχύ από το 2025.