ΕΕ: Το πρώτο εγκεκριμένο βιολογικό λίπασμα από έντομα είναι ισπανικό

Iσπανική εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα το επικείμενο λανσάρισμα του πρώτου βιολογικού λιπάσματος από έντομα. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα freshplaza, πρόκειται για το πρώτο προϊόν με αυτά τα χαρακτηριστικά που αδειοδοτήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με στέλεχος της επιχείρησης, η ιδέα γεννήθηκε το 2012, ενώ λίγο καιρό μετά ξεκίνησαν οι πρώτες δοκιμές. Το προϊόν αναπτύχθηκε για παραγωγή βιολογικών κηπευτικών, ενώ σύντομα θα ξεκινήσουν δοκιμές στην καλλιέργεια φράουλας.

To λίπασμα παράγεται μέσω ενός είδους σκαθαριού, το οποίο αξιοποιείται σε διάφορα στάδια της ανάπτυξής του. Όταν βρίσκεται στο στάδιο της προνύμφης (κάμπια), τα περιττώματά της χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη για το λίπασμα.

Στο τέλος αυτού του σταδίου μπορεί να παραχθούν άλευρα υψηλής πρωτεϊνικής περιεκτικότητας που μπορούν να αξιοποιηθούν στην κτηνοτροφία ως ζωοτροφή. Από το ενήλικο έντομο μπορεί να παραχθεί χιτοζάνη, μια ουσία με ευρεία βιομηχανική χρήση που, μεταξύ άλλων, χρησιμεύει για να παραχθεί το βιολογικό λίπασμα. Σύμφωνα με τους Ισπανούς, το έντομο δεν παράγει εκπομπές μεθανίου ή άλλων αερίων επιβλαβών για την ατμόσφαιρα.

Ως προς τα οφέλη του λιπάσματος για τα φυτά, βελτιώνει την ικανότητα πρόσληψης θρεπτικών συστατικών, ενώ λειτουργεί και ως βιοδιεγέρτης βοηθώντας τα φυτά να αποκτήσουν μεγαλύτερη αντίσταση στο αβιοτικό στρες. Επιπλέον, ενεργοποιεί αμυντικούς μηχανισμούς του φυτού για να προστατευτεί από εχθρούς και ασθένειες. Το προϊόν παράγεται σε δύο μορφές, σε πέλλετ και σε σκόνη, για να χρησιμοποιηθεί ανάλογα με τις ανάγκες του παραγωγού.