ΕΕ: Η ζήτηση καλαμποκιού αυξάνεται καθώς η προσφορά πέφτει λόγω ρωσοουκρανικής κρίσης

Οι αγοραστές καλαμποκιού για ζωοτροφές σπεύδουν να κλείσουν συμφωνίες με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αντικαταστήσουν τις ουκρανικές εξαγωγές που μπλοκαρίστηκαν από τη ρωσική εισβολή. Ωστόσο, δεδομένου ότι η ευρωπαϊκή κοινότητα είναι επίσης ευάλωτη στην απώλεια της ουκρανικής προμήθειας, ίσως χρειαστεί να ψάξουν αλλού σύντομα.

«Μια μεγάλη τρύπα άνοιξε ξαφνικά το χρονοδιάγραμμα προμηθειών των παραγωγών ζωοτροφών, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Μπενελούξ (Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο), της Ιβηρικής Χερσονήσου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής» δηλώνει ένας έμπορος στο πρακτορείο Reuters. «Μετά την εισβολή, ορισμένοι καταναλωτές και έμποροι καλαμποκιού αναγκάστηκαν να αγοράσουν εναλλακτικές προμήθειες σε οποιαδήποτε τιμή».

«Οι όγκοι είναι δύσκολο να εκτιμηθούν, αλλά νομίζω ότι μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες τόνους. Κάθε μέρα που τα λιμάνια της Ουκρανίας είναι κλειστά, αντιστοιχεί σε περίπου 100.000 τόνους καλαμποκιού που λείπουν από τις παγκόσμιες αγορές” λέει ένας άλλος έμπορος.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης καλαμποκιού στο πανευρωπαϊκό χρηματιστήριο εμπορευμάτων Euronext έχουν εκτοξευθεί, σημειώνοντας μέχρι ένα νέο υψηλό όλων των εποχών την 1η Μαρτίου στα 333,50 ευρώ ανά τόνο, σύμφωνα με το Reuters.

Οι κυριότερες παραγωγοί καλαμποκιού της ΕΕ, και ιδιαίτερα η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Γαλλία, έχουν γίνει οι πρώτες επιλογές των εισαγωγέων για την αντικατάσταση των ουκρανικών προμηθειών. Ωστόσο, η ΕΕ συνιστά καθαρό εισαγωγέα καλαμποκιού για τον κτηνοτροφικό της τομέα, με την Ουκρανία να είναι ένας από τους κύριους προμηθευτές. Έτσι, με το πλεόνασμα καλαμποκιού της ΕΕ να είναι σχετικά περιορισμένο, οι εισαγωγείς ίσως χρειαστεί να κοιτάξουν αλλού. Τα χαμηλά αποθέματα της Βραζιλίας μετά την ξηρασία που έπληξε την παραγωγή μπορεί να ωθήσουν τη ζήτηση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, τονίζουν οι έμποροι, ενώ μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η τύχη των μεγάλων παραγγελιών ουκρανικού καλαμποκιού που έχει πραγματοποιήσει η Κίνα και μένει να δούμε αν θα μπορέσει να αποσταλεί.