EFFAT: «Οι αγρεργάτες παραμένουν αποκλεισμένοι από την Πράσινη Συμφωνία»

Οι πρωτοφανείς πλημμύρες που έπληξαν την Κεντρική Ευρώπη και την Κίνα και οι πυρκαγιές που έκαψαν τεράστιες δασικές εκτάσεις στη Νότια Ευρώπη δεν επηρέασαν μόνο το φυσικό περιβάλλον. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων στον τομέα των τροφίμων (EFFAT), Kristjan Bragason, τα ακραία καιρικά φαινόμενα θέτουν τεράστιες προκλήσεις και για τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε ολόκληρη την αλυσίδα αγροδιατροφής.

«Όσο οι κλιματικές συνθήκες γίνονται περισσότερο ασταθείς και επικίνδυνες, κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις συνθήκες εργασίας εκείνων που συλλέγουν τα τρόφιμά μας» σημειώνει ο Bragason. «Η παραβίαση των δικαιωμάτων των εργαζομένων από τη μία πλευρά και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος από την άλλη συνδέονται στενά και επιδεινώνονται από ένα μη βιώσιμο, άνισο και αποσταθεροποιημένο σύστημα τροφίμων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι, εκτός των άλλων, ένας αγώνας για τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Η υπερβολική ζέστη κατά τη διάρκεια της εργασίας εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία, περιορίζοντας την παραγωγικότητα, την ικανότητα εργασίας, ή ακόμα και θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων.

Μετά τον θάνατο του 27χρονου Camara Fantamadi, ενός εποχικού αγρεργάτη από το Μάλι που έχασε τη ζωή του στις 24 Ιουνίου στην ιταλική περιφέρεια της Απουλίας έπειτα από εργασία στο χωράφι σε θερμοκρασία 40°C, οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν την απαγόρευση των αγροτικών εργασιών τις πιο θερμές ώρες της ημέρας, μέχρι και τις 4 το απόγευμα. «Για μία ακόμη φορά, οι αρχές ανέλαβαν δράση μόνον αφότου συνέβη η τραγωδία. Ο Camara συμμετείχε στη συγκομιδή ντομάτας στην επαρχία του Μπρίντιζι για 6 ευρώ την ώρα. Ο θάνατός του, μαζί με πολλών άλλων αγρεργατών, πρέπει να μας δώσει τροφή για σκέψη. Κάτι γίνεται τρομερά λάθος όταν η ζωή ενός άνδρα αξίζει λιγότερο από μερικά κιλά ντομάτας», επισημαίνει με νόημα ο Bragason.

Η θερμοπληξία και ο καρκίνος του δέρματος αποτελούν άκρως επικίνδυνες επιπτώσεις της αγροτικής εργασίας εν καιρώ κλιματικής αλλαγής. Παρότι η EFFAT είναι σταθερή υποστηρίκτρια των φιλόδοξων περιβαλλοντικών στόχων που περιγράφονται στην ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η ομοσπονδία καταδικάζει τον μη καθορισμό στόχων συμμετοχικής διακυβέρνησης, χωρίς αποκλεισμούς, όπου οι εργαζόμενοι θα συμμετέχουν ενεργά.

«Η μακροπρόθεσμη επιτυχία αυτών των πρωτοβουλιών σε τομείς όπως ο αγροτικός θα εξαρτηθεί από το πόσο αποτελεσματικά θα συμβάλουν στην εξάλειψη της εκμετάλλευσης και στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Εν συντομία, δεν υπάρχει δίκαιη μετάβαση χωρίς αξιοπρεπή δουλειά», τονίζει κλείνοντας ο Bragason.