Ευφυής γεωργία στην πράξη: Το έργο «Κότινος» ενισχύει την ελαιοκαλλιέργεια σε Ηλεία, Μεσσηνία και Χαλκιδική

Η πρόοδος και τα αποτελέσματα του έργου παρουσιάστηκαν σε ενημερωτικές ημερίδες
27/05/2025
6' διάβασμα
effyis-georgia-stin-praxi-to-ergo-kotinos-enischyei-tin-elaiokalliergeia-se-ileia-messinia-kai-chalkidiki-354043

Σε μια εποχή κατά την οποία η τεχνολογία καλείται να απαντήσει στις προκλήσεις της αγροτικής παραγωγής, η ελαιοκαλλιέργεια στην Ηλεία, τη Μεσσηνία και τη Χαλκιδική έχει αποκτήσει τον δικό της «ψηφιακό σύμμαχο».

Οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί «Εύφορη Γη», ΝΗΛΕΑΣ και Ελαιοχωρίων Χαλκιδικής, σε συνεργασία με την εταιρεία NEUROPUBLIC, παρουσίασαν σε ενημερωτικές ημερίδες την πρόοδο και τα αποτελέσματα του έργου «Κότινος», που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Ιούνιο, αναδεικνύοντας την ευφυή γεωργία ως εργαλείο βιώσιμης και αποδοτικής καλλιέργειας. Οι σχετικές ημερίδες πραγματοποιήθηκαν στα τέλη Απριλίου, με σημαντική συμμετοχή και θετική ανταπόκριση από παραγωγούς και τοπικούς φορείς.

Το έργο «Κότινος» (Κωδικός Πράξης: Μ16ΣΥΝ2-00194) αφορά τη «Σχεδίαση υπηρεσιών ευφυούς γεωργίας για τη βελτίωση της οικονομικής αποδοτικότητας της καλλιέργειας της ελιάς». Υλοποιείται στο πλαίσιο του Μέτρου 16, Υπομέτρο 16.1-16.2, για την ίδρυση και τη λειτουργία Επιχειρησιακών Ομάδων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας (EIP-AGRI) και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2022, με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του ΕΓΤΑΑ.

Πρακτική αξιοποίηση τεχνολογίας και επιστημονικής γνώσης

Ο υπεύθυνος διαχείρισης του έργου, Ελευθέριος Πετράκης, ανέλυσε τη σύνθεση της κοινοπραξίας και τον στόχο του έργου, που είναι η πρακτική αξιοποίηση τεχνολογίας και επιστημονικής γνώσης μέσα από τη συνεργασία των συνεταιρισμών, των εταιρειών NEUROPUBLIC και GAIA Επιχειρείν, καθώς και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σκοπός είναι να προσφερθούν στους παραγωγούς ψηφιακά εργαλεία προσαρμοσμένα στις ανάγκες της ελαιοποιήσιμης και επιτραπέζιας ελιάς, λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές συνθήκες.

«Το έργο συνδυάζει έρευνα, τεχνογνωσία και πιλοτική εφαρμογή στο χωράφι. Στόχος είναι η ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών ευφυούς γεωργίας –δηλαδή ψηφιακών τεχνολογιών που ανταποκρίνονται στις ποικιλίες της καλλιεργούμενης ελιάς και στις εδαφοκλιματικές ιδιαιτερότητες– με σκοπό τη μείωση των εισροών, του κόστους παραγωγής και, ταυτόχρονα, την αύξηση της παραγωγικότητας και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος», ανέφερε χαρακτηριστικά. Κατά τη διάρκεια των ημερίδων, παρουσιάστηκαν εφαρμογές που αφορούν τη φυτοπροστασία, τη λίπανση, την παρακολούθηση της καλλιέργειας, αλλά και τη βελτιστοποίηση της άρδευσης, με στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Παράλληλα, αναδείχθηκε ο ρόλος των Επιχειρησιακών Ομάδων στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ έρευνας και πράξης, μέσα από την υλοποίηση επιχειρησιακών σχεδίων που βασίζονται στη συνεργασία παραγωγών, εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό τομέα και επιστημονικών φορέων.

Ημερίδες σε Αμαλιάδα, Χαλκιδική και Μεσσηνία

Στην ημερίδα της Αμαλιάδας, ο γεωπόνος του Συνεταιρισμού «Εύφορη Γη», Κωνσταντίνος Παπαγιαννόπουλος, ανέπτυξε τις ιδιαιτερότητες της τοπικής ελαιοκαλλιέργειας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, ενώ ο γεωπόνος και στέλεχος Υποστήριξης Πωλήσεων της NEUROPUBLIC, Σπυρίδων Ρέππας, παρουσίασε τις υπηρεσίες ευφυούς φυτοπροστασίας και λίπανσης, καθώς και τα οφέλη από την ανάπτυξη συνεργασιών μέσω Επιχειρησιακών Ομάδων για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και βιωσιμότητα της γεωργίας. Η Όλγα Κριεζή, γεωπόνος MSc και υποψήφια διδάκτωρ του ΓΠΑ, αναφέρθηκε στο μοντέλο βελτιστοποίησης άρδευσης για την καλλιέργεια της ελιάς, αξιοποιώντας τα δεδομένα που καταγράφονται από τους γεωπόνους πεδίου και τους εγκατεστημένους τηλεμετρικούς σταθμούς.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κωνσταντίνος Λεβέντης, καθώς και ο αντιπρόεδρος, Αντώνιος Παρασκευόπουλος, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ελαιοκαλλιέργειας για την τοπική οικονομία και την ανάγκη υιοθέτησης ευφυών τεχνολογιών για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, διασφαλίζοντας την παραγωγικότητα με ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων.

Οι αντιπεριφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας, Ανδρέας Φίλιας (Αγροτικής Ανάπτυξης) και Θεόδωρος Βασιλόπουλος (Εξυπηρέτησης του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης), τόνισαν τη στρατηγική σημασία της συνεργασίας παραγωγών και πανεπιστημίων για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα μέσα από την έρευνα, τη γνώση και την καινοτομία.

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αμαλιάδας «Εύφορη Γη», Χρήστος Βαλιανάτος, σημείωσε ότι ο συνεταιρισμός συμμετέχει ενεργά σε πέντε επιχειρησιακά προγράμματα και εργάζεται συστηματικά για την προσέλκυση πόρων και τεχνογνωσίας στην Ηλεία. «Υλοποιούμε πέντε προγράμματα – για οπωροκηπευτικά, σταφίδα, βιομηχανική ντομάτα και ελαιόλαδο μέσω ΕΟΦ. Μέσα από συνεργασίες με πανεπιστήμια και εταιρείες, όπως η NEUROPUBLIC, προσπαθούμε να φέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη στους παραγωγούς της Ηλείας», δήλωσε.

Από τα Ελαιοχώρια Χαλκιδικής, ο γεωπόνος και εκπρόσωπος του τοπικού συνεταιρισμού, Θεόδωρος Μπατζές, επεσήμανε τη σημασία των καινοτόμων πρακτικών ευφυούς γεωργίας για την αειφόρο παραγωγή της επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ορθολογική άρδευση.

Ο γεωπόνος της NEUROPUBLIC, Γεώργιος Καλιάτσος, ανέλυσε τα αποτελέσματα του πιλοτικού έργου για τις καλλιεργητικές περιόδους 2023-2024, ενώ το στέλεχος Επιχειρησιακής Υποστήριξης Έργων Ευφυούς Γεωργίας της NEUROPUBLIC, Ηλίας Παπανικολάου, στάθηκε στη σημασία της συνεργασίας μέσω των Επιχειρησιακών Ομάδων, υπογραμμίζοντας τον ρόλο τους στην ενίσχυση της καινοτομίας και της συλλογικής δράσης προς όφελος των μοναδικών τοπικών προϊόντων.

Η ημερίδα στη Χώρα Μεσσηνίας επικεντρώθηκε στο αντίστοιχο πιλοτικό έργο της περιοχής, με παρουσιάσεις από τον γεωπόνο της NEUROPUBLIC, Χρήστο Σαλτογιάννη, και την Όλγα Κριεζή από το ΓΠΑ. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοπαραγωγικού Συνεταιρισμού – Ομάδας Παραγωγών ΝΗΛΕΑΣ, Γεώργιος Κόκκινος, αναφέρθηκε στις προοπτικές της ελαιοκαλλιέργειας στη Μεσσηνία μέσω καινοτόμων τεχνολογιών, ενώ ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνιος Παρασκευόπουλος, που χαιρέτισε την εκδήλωση, τόνισε την αναγκαιότητα υιοθέτησης φιλικών προς το περιβάλλον λύσεων με τη χρήση καινοτόμων εργαλείων.

Τέλος, ο Μαρίνος Βογιαντζής, στέλεχος του Εμπορικού Τμήματος της NEUROPUBLIC, αναφέρθηκε στη σημασία των έργων Επιχειρησιακών Ομάδων που στηρίζονται στη συνεργασία παραγωγών, τεχνολογικών εταιρειών και επιστημονικών φορέων.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: