Εφυγε στα 62 του ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Χαΐτογλου

Εφυγε στα 62 του ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Χαΐτογλου

Εφυγε ξαφνικά από τη ζωή σε ηλικία 62 ετών, ο Αλέξανδρος Χαΐτογλου, ένας από τους σημαντικότερους επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας.

Μαζί με τον αδελφό του, Κώστα, ο Αλέξανδρος Χαΐτογλου συνέχισε και γιγάντωσε την οικογενειακή επιχείρηση, που είχε ξεκινήσει το 1924 στη Θεσσαλονίκη και αρχικά είχε τη μορφή οικοτεχνίας τροφίμων.

Η βιομηχανία «Αφοι ΧΑΪΤΟΓΛΟΥ ΑΒΕΕ» που εδρεύει στο Καλοχώρι και απασχολεί σήμερα 400 εργαζομένους, παράγει μια σειρά τροφίμων, βασισμένων στη μεσογειακή διατροφή, με «ναυαρχίδα» τον ξακουστό «Μακεδονικό Χαλβά», που πωλείται στην Ελλάδα και εξάγεται σε πολλές χώρες. Επίσης, δραστηριοποιείται στην παραγωγή και πώληση προϊόντων όπως το σησάμι, ταχίνι, σησαμέλαιο, αλλά και σε άλλα προϊόντα.

Ο εκλιπών ήταν άνθρωπος χαμηλών τόνων, που απέφευγε τη δημοσιότητα. Απασχόλησε την κοινή γνώμη με δραματικό τρόπο τον Δεκέμβριο του 1995, όταν έπεσε θύμα απαγωγής από τους αδελφούς Νίκο και Βασίλη Παλαιοκώστα κοντά στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Επειτα από σχεδόν τέσσερις μέρες κράτησης, αφέθηκε ελεύθερος και αφού πρώτα ο αδελφός του, Κώστας, άφησε χρηματικό ποσό 260 εκατ. δρχ. (761.423 ευρώ) σε σημείο για το οποίο είχε συνεννοηθεί με τους απαγωγείς.

 Η υπόθεση απασχόλησε τη δικαιοσύνη μέχρι και το 2009, όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέτρεψε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, που είχε επιδικάσει στον Αλέξανδρο Χαΐτογλου χρηματική αποζημίωση 228.427 ευρώ, που ισοδυναμούσε με το 30% των λύτρων που είχαν καταβληθεί. Σε αντίθεση με το Διοικητικό Εφετείο, που είχε κρίνει πως υπήρξε ευθύνη του Δημοσίου και οργάνων της ΕΛ.ΑΣ., με δεδομένο ότι οι απαγωγείς είχαν αποδράσει, το ΣτΕ αποφάσισε πως δεν μπορεί να υπάρξει αιτιώδης σύνδεσμος ανάμεσα στην απαγωγή και στις αποδράσεις.