Χαράλαμπος Μαυρίδης: «Εφικτή μια αγορά 5.000 τρακτέρ στην τριετία»

contelis-trakter-interview

Συγκρατηµένα αισιόδοξος ότι, αν δεν προκύψουν αδικαιολόγητα προσκόµµατα και καθυστερήσεις, τα Σχέδια Βελτίωσης µπορούν να οδηγήσουν σε µία αγορά 4.500 τρακτέρ µέσα στην επόµενη τριετία, εµφανίζεται ο γενικός διευθυντής της Παύλος Ι. Κοντέλλης ΑΕΒΕ, Χαράλαµπος Μαυρίδης, µιλώντας στην «ΥΧ». Ο ίδιος αποκαλύπτει ακόµα ότι η ιστορική εταιρεία –που, µεταξύ άλλων, αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα τις µάρκες New Holland, Case IH, Yanmar και Kverneland µέσω της θυγατρικής της εταιρείας TERRA– θα προχωρήσει το 2019 «σε στοχευµένες ενέργειες για την προώθηση συγκεκριµένων µοντέλων σε κάθε περιοχή της χώρας. Ιδιαίτερη έµφαση θα δοθεί στην ενίσχυση των υπηρεσιών after sales, έναν τοµέα πολύ σηµαντικό, στον οποίο η εταιρεία µας παραδοσιακά είναι πολύ δυνατή».

Κύριε Μαυρίδη, πώς βλέπετε τις προοπτικές στον κλάδο των αγροτικών µηχανηµάτων, σε σχέση πάντα µε τα Σχέδια Βελτίωσης;

Στο τέλος της περασµένης εβδοµάδας, εξέπνευσε η προθεσµία για την οριστικοποίηση των αιτήσεων για τα Σχέδια Βελτίωσης και, όπως φαίνεται από τον αριθµό των αιτηµάτων, το ενδιαφέρον είναι αρκετά µεγάλο. Εκτιµούµε ότι ο διαθέσιµος προϋπολογισµός των 316 εκατ. ευρώ για το µέτρο αυτό δεν είναι αρκετός, αλλά προβλέπουµε ότι θα υπάρξει φροντίδα να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες από τις αιτήσεις που θα οριστικοποιηθούν. Τώρα, αν θα αποδώσει το µέτρο για την αγορά και πόσο, θα το δούµε ελπίζω σύντοµα.
Ωστόσο, αξίζει να αναφέρουµε ότι η ελληνική γεωργία και οι Έλληνες αγρότες έχουν ανάγκη να εκσυγχρονίσουν τον µηχανολογικό τους εξοπλισµό. Η παλαιότητα των µηχανηµάτων που κυκλοφορούν είναι µεγάλη –ειδικότερα στα τρακτέρ ο µέσος όρος ηλικίας είναι περίπου 25 χρόνια–, µε αποτέλεσµα να δυσκολεύει η δουλειά του αγρότη και να επιβαρύνεται σηµαντικά το κόστος της γεωργικής του εκµετάλλευσης. Οι ανάγκες, λοιπόν, για νέα µηχανήµατα υπάρχουν και είναι σηµαντικές. Η καθυστέρηση στην ανανέωση του εξοπλισµού οφείλεται κυρίως στην αναµονή της έναρξης των προγραµµάτων.

Έχετε εικόνα πως διαµορφώνεται η ζήτηση µέχρι στιγµής, µε βάση τις προσφορές που έχετε δώσει στους αγρότες;

Οι περισσότερες από τις εταιρείες του κλάδου έχουν δώσει πολλά προτιµολόγια τόσο για τρακτέρ όσο και για παρελκόµενα. Λαµβάνοντας υπόψη τον αριθµό αυτόν, αλλά και την εµπειρία µας από την προηγούµενη προγραµµατική περίοδο, εκτιµώ ότι θα προκύψει µια αγορά της τάξεως των 4.500 τρακτέρ περίπου για την επόµενη τριετία. Πάντα, όµως, κινούµαστε επιφυλακτικά, διότι έχουµε να κάνουµε µε διαδικασίες και παράγοντες που τις επηρεάζουν και µπορεί τα πράγµατα να µη λειτουργήσουν έτσι όπως περιµένουµε ή θα επιθυµούσαµε.

Ποιες κατηγορίες τρακτέρ βλέπετε να παρουσιάζουν τη µεγαλύτερη ζήτηση;

Διαπιστώνουµε αυξηµένο ενδιαφέρον, κυρίως, στα δενδροκοµικά. Επίσης, εκτιµούµε ότι οι περισσότερες από τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί είναι από νέους αγρότες, οι οποίοι ενδιαφέρονται κυρίως για δενδροκαλλιέργειες ή κηπευτικά που δίνουν µεγαλύτερη µοριοδότηση. Άλλωστε, σε αυτές τις καλλιέργειες το σύνολο της δαπάνης είναι πιο µικρό, οπότε οι αγρότες µπορούν να καλύψουν πιο εύκολα το ποσό της ίδιας συµµετοχής τους.

mauridis-xaralampos-kontelis

Με δεδοµένες τις προκλήσεις που δηµιουργεί το τοπίο της αγοράς, ποια είναι τα επόµενα βήµατα και οι προτεραιότητες της Παύλος Ι. Κοντέλλης ΑΕΒΕ;

Βρισκόµαστε σε µία φάση ανανέωσης, µετά και τις τελευταίες αλλαγές στη διοίκηση και στο µάνατζµεντ, τόσο σε επίπεδο προσώπων όσο και στον τρόπο οργάνωσης της εταιρείας. Κλείνουµε έναν χρόνο από τον θάνατο του προέδρου και ιδρυτή της εταιρείας, του Παύλου Κοντέλλη, ο οποίος υπήρξε πρωτοπόρος στην εκµηχάνιση της ελληνικής γεωργίας.

Συνεχίζοντας το όραµα και τις αρχές που µας άφησε παρακαταθήκη, βασιζόµενοι σε γερά θεµέλια και µε σύνθηµά µας πάντα το «Εµείς νοιαζόµαστε», δουλεύουµε οµαδικά, βάζουµε στόχους, εφαρµόζουµε νέα πρωτοποριακά προγράµµατα, προσπαθούµε να γίνουµε περισσότερο αποδοτικοί και ανταγωνιστικοί. Κοιτάµε τους πελάτες στα µάτια και υπεύθυνα τούς προσφέρουµε τεχνολογικά προηγµένα ποιοτικά µηχανήµατα των καλύτερων παγκόσµιων οίκων, τους οποίους αντιπροσωπεύουµε και παράλληλα φροντίζουµε να παρέχουµε άριστη εξυπηρέτηση µετά την πώληση.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το άµεσο µέλλον;

Για το 2019, σχεδιάζουµε κάποιες στοχευµένες δράσεις για την προώθηση συγκεκριµένων µηχανηµάτων σε κάθε περιοχή. Για παράδειγµα, τα καινούργια δενδροκοµικά µοντέλα µας θα προωθηθούν κυρίως σε Κρήτη, Πελοπόννησο και Κεντρική Μακεδονία. Αντίστοιχα τα µηχανήµατα ανοιχτής καλλιέργειας σε Θράκη, Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία όπου και εκσυγχρονίζουµε τις εγκαταστάσεις µας και επαναπροσδιορίζουµε την παρουσία µας στην περιοχή.

Τι προσφέρουν αυτά τα καινούργια µοντέλα;

Πρόκειται κυρίως για µηχανήµατα µε µεγαλύτερη ευελιξία και προσαρµοστικότητα στις απαιτήσεις των γεωργών και σίγουρα πιο εξελιγµένη τεχνολογία, που θα βοηθούν τον αγρότη να αυξήσει την παραγωγικότητά του και να µειώσει το κόστος της παραγωγής του. Δηλαδή, πρόκειται για µηχανήµατα που προσφέρουν εφαρµογές γεωργίας ακριβείας, ενώ διαθέτουν και στοιχεία που αυξάνουν την ασφάλεια και την άνεση του χειριστή.

Η Γεωργία Ακριβείας µπορεί να βοηθήσει στη µείωση του κόστους;

Βεβαίως, βοηθάει πάρα πολύ. θα έλεγα µάλιστα πως είναι µονόδροµος για το µέλλον της γεωργίας. Το µόνο πρόβληµα ειδικά για την Ελλάδα είναι ότι ο κλήρος είναι µικρός, εξίσου και τα αγροτεµάχια. Οι τεχνολογίες αυτές αποδίδουν καλύτερα σε µεγάλες εκτάσεις, γιατί εκεί µπορεί να γίνει και συνδυαστική καλλιέργεια.

Εκτός από τον τοµέα της τεχνολογίας, πού αλλού θα στοχεύσει η εταιρεία;

Θα δώσουµε µεγάλη βαρύτητα στην εξυπηρέτηση µετά την πώληση για τους πελάτες µας, στο λεγόµενο «After Sales». Η εταιρεία µας ιστορικά είναι από τις καλύτερες σε αυτόν τον τοµέα. Σχεδιάζουµε και θα ξεκινήσουµε νέες διαδικασίες εκπαίδευσης για όλους τους αντιπροσώπους και τους συνεργάτες µας.

Σεµινάρια για την πρόληψη ατυχηµάτων στο χωράφι

Η Παύλος Ι. Κοντέλλης ΑΕΒΕ δίνει µεγάλη έµφαση στην πρόληψη ατυχηµάτων στο χωράφι και ιδίως αυτών στα οποία εµπλέκονται µικρά παιδιά. Όπως τονίζει ο κ. Μαυρίδης, η εταιρεία έχει πραγµατοποιήσει σεµινάρια, τα οποία, εκτός από πρακτικές, στόχο είχαν να δείξουν και εικόνες στους αγρότες για το τι µπορεί να συµβεί όταν τα παιδιά παίζουν µε ένα «φοβερό, θεόρατο τρακτέρ» που εξάπτει την φαντασία τους. «Τα παιδιά, επειδή έχουν µεγάλη φαντασία, βρίσκουν απίθανους τρόπους να παίξουν µε τα µηχανήµατα. Όλα αυτά όµως, κρύβουν κινδύνους. Στις ηµερίδες, που πραγµατοποιήσαµε, διαπιστώσαµε ότι υπήρχε έλλειψη ενηµέρωσης στους χειριστές-αγρότες. Το έντυπο που έχουµε τυπώσει και διανείµει στη διάρκεια πολλών εκδηλώσεών µας αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιµο. Εµείς νοιαζόµαστε για την ασφάλεια των παιδιών στο χωράφι», τονίζει.

Συνέντευξη στην Τάνια Γεωργιοπούλου