Αυτό το άρθρο είναι 4 μηνών

Θεριζοαλωνιστικές μηχανές: Η τεχνολογική εξέλιξη δίνει ώθηση στην παραγωγή

Η σωστή χρήση προϋποθέτει γνώση των μηχανημάτων, όπως επίσης και των εδαφών από τον χειριστή
21/06/2024
7' διάβασμα
therizoalonistikes-michanes-i-technologiki-exelixi-dinei-othisi-stin-paragogi-324102

Οι θεριζοαλωνιστικές μηχανές, από την εμφάνισή τους μέχρι και σήμερα, έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην αγροτική ανάπτυξη, συμβάλλοντας σε μεγάλο βαθμό στην παραγωγή των σιτηρών. Τα παλαιότερα χρόνια, η συλλογή γινόταν με το χέρι και οι οικογένειες συμμετείχαν στον θερισμό και τον αλωνισμό. Για τον λόγο αυτόν, ο μήνας Ιούνιος ονομαζόταν θεριστής και ο Ιούλιος αλωνάρης ή αλωνιστής.

των Γιώργου Ρούστα, Γιάννη Σάρρου και Νικολέτας Τζώρτζη

Οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση των εν λόγω μηχανημάτων, με αποτέλεσμα σήμερα και σε ελάχιστο χρόνο, να θερίζονται χιλιάδες στρέμματα. Ανάλογα με την περιοχή και το ανάγλυφο των εδαφών, χρησιμοποιούνται διαφορετικά θεριζοαλωνιστικά μηχανήματα, ώστε να γίνεται καλύτερα η διαχείρισή τους. Σε πεδινές και μεγάλες εκτάσεις, η χρήση μεγαλύτερων μηχανών έχει καλύτερα αποτελέσματα, τόσο σε χρόνο όσο και σε χρήμα, σε σύγκριση με αυτά των ορεινών και ημιορεινών περιοχών, όπου συνήθως τα εδαφοτεμάχια είναι μικρά και πολυτεμαχισμένα. Ο χρόνος μετάβασης από κτήμα σε κτήμα ανεβάζει σημαντικά το κόστος της συλλογής, με επακόλουθο να έχουμε και διαφορετική διαπραγμάτευση.

«Αν ο μελλοντικός χειριστής επιλέξει να πάρει μια καινούργια μηχανή, θα πρέπει προηγουμένως να έχει εξασφαλίσει τη συλλογή καλλιεργειών από άλλους παραγωγούς που θα συνεργαστεί, ώστε να αποσβέσει γρηγορότερα το κεφάλαιο που έχει επενδύσει», επεσήμανε στην «ΥΧ» ο Ντίνος Πόρρος, παραγωγός σιτηρών από την Ελάτεια Λοκρίδας

Σύμφωνα με τον Ντίνο Πόρρο, παραγωγό σιτηρών και χειριστή θεριζοαλωνιστικής μηχανής από την Ελάτεια Λοκρίδας, οι νέες τεχνολογίες έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα της συλλογής των σιτηρών, όπως επίσης και άλλων φυτών, όπως είναι οι ελαιούχοι σπόροι. «Τα μηχανήματα που χρησιμοποιούμε είναι πολλαπλού σκοπού και έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιούνται από καλλιέργειες σιτηρών, καλαμποκιού, ηλίανθου και ελαιοκράμβης. Σε αυτή την περίπτωση, ο τύπος του μηχανήματος που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να προσαρμόζεται εύκολα, ανάλογα με τις καλλιεργητικές μας επιλογές», επεσήμανε ο ίδιος στην «ΥΧ».

Ρωτήσαμε τον κ. Πόρρο να μας μεταφέρει στην εικόνα της αγοράς αυτών των μηχανημάτων και να μας απαντήσει κατά πόσο είναι αποτελεσματικά για αυτόν που θα τα χρησιμοποιήσει. Όπως μας απάντησε, «συνήθως αγοράζουμε μεταχειρισμένα μηχανήματα, με πάνω από 20 χρόνια λειτουργίας, κυρίως για δική μας χρήση. Ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, η αγορά τους κυμαίνεται από 30.000 έως 40.000 ευρώ, όταν μία καινούργια μηχανή στοιχίζει πάνω από 200.000 ευρώ».

Και πρόσθεσε: «Αν ο μελλοντικός χειριστής επιλέξει να πάρει μία καινούργια μηχανή, θα πρέπει προηγουμένως να έχει εξασφαλίσει τη συλλογή καλλιεργειών από άλλους παραγωγούς που θα συνεργαστεί, ώστε να αποσβέσει γρηγορότερα το κεφάλαιο που έχει επενδύσει. Μια τέτοια επιλογή προϋποθέτει γνώση τόσο των μηχανημάτων, όσο και των εδαφών που θα κινηθεί. Άλλο είναι να θερίζεις στην πεδιάδα και άλλο να θερίζεις σε επικλινή εδάφη ορεινών και ημιορεινών περιοχών. Στα παραπάνω κόστη θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι κτηριακές εγκαταστάσεις, ώστε τα μηχανήματα να μην είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες».

Ζητήσαμε, επίσης, από τον ίδιο να μας ενημερώσει αν υπάρχει ενδιαφέρον από νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με το επάγγελμα αυτό και αν αφήνει κάποιο εισόδημα. Όπως μας είπε, «νέοι άνθρωποι που ασχολούνται με τα μηχανήματα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και πολλοί από αυτούς είναι επαγγελματίες. Με τα μηχανήματά τους, μετακινούνται από περιοχή σε περιοχή, ώστε να καλύψουν ανάγκες του αλωνισμού σε πολλές περιοχές της χώρας, επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο και τη γρήγορη απόσβεσή τους».

Θεριζοαλωνιστικές για όλα τα γούστα και τσέπες

Ο Νίκος Καρυπίδης από τη Λάρισα είναι παραγωγός δημητριακών και βαμβακιού και έχει στη διάθεσή του τρεις θεριζοαλωνιστικές μηχανές, διαφορετικών εταιρειών και δυναμικότητας, τις οποίες χειρίζεται τόσο για ιδιωτική χρήση όσο και για συλλογή συγκομιδής άλλων αγροτών. Οι μηχανές του χρησιμοποιούνται για τη συγκομιδή δημητριακών (σιτάρια, κριθάρια, καλαμπόκια), ενεργειακών και ελαιούχων φυτών (ελαιοκράμβη, ρίγανη) και οσπρίων (φασόλι, ρεβίθι, φακή, βίκος).

Ο Ν. Καρυπίδης (δεξιά) με τη θεριζοαλωνιστική του.

Το κόστος χρήσης της μηχανής ποικίλλει ανάλογα με την καλλιέργεια, από 10 έως 25 ευρώ το στρέμμα. «Στην αγορά μπορείς να βρεις θεριζοαλωνιστική μηχανή για κάθε γούστο και τσέπη», δηλώνει στην «ΥΧ» και προσθέτει: «Από μία παλιά μεταχειρισμένη, αξίας 50.000 ευρώ, μέχρι ό,τι πιο σύγχρονο κυκλοφορεί στην αγορά, αξίας 350.000 ευρώ».

Για το κόστος μίσθωσης μιας μηχανής, ο κ. Καρυπίδης αναφέρει: «Προσπαθούμε να το κρατήσουμε χαμηλά, βοηθώντας τους συναδέλφους αγρότες, γνωρίζοντας όσα έχουν περάσει στη Θεσσαλία μετά τον Daniel και παρά τη συνεχή αύξηση των καυσίμων, αλλά και των εξαρτημάτων/εξοπλισμού. Σκεφτείτε ότι πριν από δύο χρόνια σε μία από τις θεριζοαλωνιστικές μηχανές χρειάστηκε να αντικαταστήσω έναν λεβιέ ταχυτήτων, τον οποίο αγόρασα 460 ευρώ και φέτος που το χρειάστηκα για άλλη μηχανή, πλήρωσα 830 ευρώ. Τα κόστη συντήρησης ανεβαίνουν διαρκώς».

Ο Γιώργος Βασιλόπουλος από τα Τσαφλέικα Ηλείας χρησιμοποιεί θεριζοαλωνιστική μηχανή για τις καλλιέργειες κριθαριού, βρώμης, σιταριού και βίκου. Το κόστος για τη χρήση της φτάνει τα 10-15 ευρώ το στρέμμα, αν υπολογίσει κανείς τα έξοδα πετρελαίου και φθοράς.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Βλασόπουλος από τη Ροδιά Ηλείας χρησιμοποιεί θεριζοαλωνιστική για την καλλιέργεια σιταριού, καλαμποκιού, βρώμης, ρυζιού, φακής και ηλιόσπορου. Ο ίδιος υπολογίζει ότι για δέκα ώρες χρήσης της μηχανής δαπανά 200 ευρώ.

Ο Παντελής Ανδριόπουλος, επίσης από τη Ροδιά Ηλείας, καλλιεργεί σιτάρι, καλαμπόκι, βρώμη, κριθάρι, βίκο και σπόρο μηδικής, με τη βοήθεια θεριζοαλωνιστικής γερμανικής κατασκευής. Ανάλογα με την ποσότητα παραγωγής, το κόστος κυμαίνεται στο 12%-17% επί της παραγωγής.

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙ: