Έφιππες περιπολίες σε εθνικούς δρυμούς με θεσσαλικά άλογα προτείνει η Ενωση εκτροφέων τους

Έφιππες περιπολίες στους εθνικούς μας δρυμούς για την αποτροπή πυρκαγιών, λαθροξυλείας αλλά και γενικότερα, για την προστασία του περιβάλλοντος ή για την εύρεση ανθρώπων που έχουν χαθεί και την παροχή πρώτων βοηθειών, προτείνει η Ένωση εκτροφέων αλόγου φυλής Θεσσαλίας.

“Στο πλαίσιο της ανάδειξης της αυτόχθονης φυλής αλόγου έχουμε υποβάλει αίτημα στο υπουργείο Περιβάλλοντος για τη συγκρότηση ομάδας με τέσσερις ιππείς που θα περιπολούν σε εθνικούς δρυμούς όπως στη Βάλια Κάλντα”, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης εκτροφέων Θεόδωρος Σδρούλιας, με αφορμή τη διοργάνωση ημερίδας για τη διαχείριση του αυτόχθονου πληθυσμού αλόγων φυλής Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της Zootechnia.

Η Ένωση εκτροφέων άλογου φυλής Θεσσαλίας δραστηριοποιείται σε όλο τον θεσσαλικό χώρο με πάνω από πενήντα εκτροφείς και 850 άλογα, που είναι υπό καθεστώς διατήρησης της σπανίας φυλής.

“Και όταν μιλάμε για θεσσαλικό άλογο”, τονίζει ο κ. Σδρούλιας, “αναφερόμαστε σε άλογο που έσυρε το άρμα του Αχιλλέα και φυσικά, ο Βουκεφάλας, το άλογο που πουλήθηκε 13 χρυσά τάλαντα, ποσό μυθικό για την εποχή του αλλά και για σήμερα, αφού ποτέ άλογο στη ιστορία δεν πουλήθηκε με τέτοια ποσό, με σημερινή αντιστοιχία στα 320.000 ευρώ”.

Αξιόλογο, καλός σύντροφος, εύκολα εκπαιδεύσιμο, ανθεκτικό, είναι, σύμφωνα με τον κ. Σδρούλια, κάποια από τα χαρακτηριστικά του θεσσαλικού αλόγου, που σήμερα χρησιμοποιείται στην ελεύθερη ιππασία, στην τουριστική και θεραπευτική ιππασία, στους αγώνες ιππικής αντοχής και στην εκπαίδευση των παιδιών.

Πολύτιμες πληροφορίες μέσα από 54.000 γενετικούς δείκτες

Στη δυνατότητα γονοτύπησης διαφόρων ειδών αγροτικών ζώων με συστοιχίες, οι οποίες αποτελούνται από 54.000 γενετικούς δείκτες αναφέρθηκε, από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών στο Γεωπονικό πανεπιστήμιο Αθηνών Αντώνης Κομινάκης, ο οποίος θα είναι ομιλητής στην αυριανή ημερίδα της Ένωσης εκτροφέων θεσσαλικού αλόγου.

“Λόγω του υψηλού αριθμού τους, οι δείκτες αυτοί παρουσιάζουν ομοιόμορφη και πυκνή κατανομή σε όλο το γονιδίωμα των ζώων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εξάγουμε πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη γενετική ιστορία και δομή των εξεταζόμενων πληθυσμών. Η τεχνολογία αυτή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη γενετική ταυτοποίηση των φυλών και για την εξακρίβωση των φυλογενετικών σχέσεων μεταξύ των διαφόρων φυλών. Επιπλέον, είναι δυνατή η εκτίμηση του δραστικού μεγέθους του πληθυσμού σε διάφορες χρονικές στιγμές του απώτερου και του άμεσου παρελθόντος, η εκτίμηση των επιπέδων ομομειξίας αλλά και ο ακριβέστερος προσδιορισμός των συγγενειών μέσω των γενωμικών σχέσεων των ζώων. Οι τελευταίες επιτρέπουν την εφαρμογή αποτελεσματικότερων προγραμμάτων γενετικής διατήρησης και διαχείρισης σε σπάνιες φυλές αγροτικών ζώων”, εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής.