ΕΦΚ στο κρασί, ελληνοποιήσεις, συνεταιρισμοί και ΠΑΑ στην ομιλία Τσίπρα στην ΔΕΘ

Περιφερειακό Συνέδριο Κρήτης: Σήμερα η ομιλία Πρωθυπουργού Α. Τσίπρα (Δείτε το πρόγραμμα)

Μη αποδοτικό χαρακτήρισε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην 82η ΔΕΘ, λέγοντας πως είναι μέλημα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το ζήτημα.

«Μέλημα μας είναι το προσεχές διάστημα να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε και τη μάστιγα των ελληνοποιήσεων με ειδικό νόμο που θα φέρουμε στη Βουλή, αλλά και τον τελικά μη αποδοτικό φόρο στο κρασί που δημιούργησε πολύ περισσότερα προβλήματα από όσο υποτίθεται ότι θα έλυνε», ανέφερε σχετικά.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τα περίπου 55 εκατ. ευρώ έσοδα τα οποία είχαν προβλεφθεί από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί, μόλις το 1/3 ήταν αυτά που ήρθαν στα δημόσια ταμεία δημιουργώντας παράλληλα όλες τις προϋποθέσεις για να εκτιναχθεί το παραεμπόριο.

Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης υπήρξε ατελέσφορος, καθώς όχι μόνο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα στο Δημόσιο, αλλά έγινε και αιτία μεγάλης απώλειας εσόδων (από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος) με τεράστιο κόστος, για τον κλάδο.

Άλλωστε ήδη η παραμονή διακίνηση οίνου καλύπτει το 70%. Η μείωση των πωλήσεων των νόμιμων οινοποιείων είναι εμφανής, αφού καταγράφεται πτώση του κύκλου εργασιών τους κατά 40% έναντι του 2015 και κατά 25% έναντι του 2016.

Μετά από 19 μήνες εφαρμογής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης μόνο προβλήματα έχουν δημιουργηθεί. Ενδεικτικά εκτιμάται πως σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, αδήλωτες δεξαμενές αναμένεται να φιλοξενήσουν μεγάλο μέρος της νέας παραγωγής οίνου, προκειμένου αυτή να διακινηθεί χωρίς παραστατικά!

Ελληνοποιήσεις

«Μέλημα μας είναι το προσεχές διάστημα να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τη μάστιγα των ελληνοποιήσεων με ειδικό νόμο που θα φέρουμε στη βουλή, αλλά και τον -τελικά μη αποδοτικό- φόρο στο κρασί που δημιούργησε πολύ περισσότερα προβλήματα από όσο υποτίθεται ότι θα έλυνε», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ νωρίτερα, σε σχέση με τον τουρισμό σημείωσε πως το μεγάλο στοίχημα για την επόμενη μέρα της χώρας είναι «το πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε πιο ελκυστικά τα τουριστικά πακέτα, αξιοποιώντας και άλλες δυνατότητες και άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, όπως είναι τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, που πρέπει να μεταποιούνται εδώ και να παίρνουν Ονομασία Προέλευσης. Και βεβαίως οι ξενοδοχειακές μονάδες να τα αξιοποιούν, χωρίς να αναγκάζονται να αγοράζουν προϊόντα εισαγωγής χαμηλής ποιότητας», ανέφερε επιπλέον ο κ. Τσίπρας.

Συνεταιρισμοί – ΠΑΑ

«Και στον αγροτικό τομέα ακολουθούμε ένα διαφορετικό μοντέλο οργάνωσης και σχεδιασμού», είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε: «Στόχος μας να ενισχυθεί η συνεταιριστική και συλλογική προσπάθεια, οι ομάδες παραγωγών, η επιχειρηματικότητα και η εξωστρέφεια. Το 2016, οι εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων ανήλθαν στο 24% του συνόλου των εξαγωγών της χώρας, ενώ το 2014 το ποσοστό αυτό ήταν 19%. Κι αυτό, παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και το εμπάργκο της Ρωσίας. Το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-20 που αποτελεί το βασικό αναπτυξιακό εργαλείο, αναθεωρήθηκε και περιλαμβάνει πλέον κοινοτικούς και εθνικούς πόρους της τάξης των 6 δισ. ευρώ. Σε μόλις 18 μήνες από την έγκρισή του, περισσότερα από 3 δις δημόσια δαπάνη, έχουν δεσμευτεί σε προκηρύξεις και συνεχιζόμενα έργα. Ενώ μέλημα μας είναι το προσεχές διάστημα να αντιμετωπίσουμε τη μάστιγα των ελληνοποιήσεων με ειδικό νόμο που θα φέρουμε στη βουλή, αλλά και τον -τελικά μη αποδοτικό- φόρο στο κρασί που δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από όσα κατάφερε να λύσει».

Με πληροφορίες από cnn.gr, newsbeast.gr