Έφτασε η ώρα της Εισαγγελίας για τα φωτοβολταϊκά στη λίμνη Πηνειού

✱ Καταθέτει ο πρώην δήμαρχος Ήλιδας ✱ Παρέμβαση Δ.-Θ. Αυγερινοπούλου ✱ Ερώτηση Μ. Κατρίνη

Ως ασπίδα προστασίας απέναντι στα σχέδια της Ένωσης Αγρινίου για την εγκατάσταση 221 φωτοβολταϊκών σταθμών, ισχύος 218 MW, γύρω από τη λίμνη Πηνειού, στέκονται κάτοικοι και φορείς της περιοχής, οι οποίοι αναλαμβάνουν δράσεις για την ανάδειξη της μοναδικής περιβαλλοντικής και αρχαιολογικής σημασίας του τόπου τους.

Αντισυνταγματικό

Την περασμένη Κυριακή 20 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε ακόμη μία συνάντηση για το θέμα των φωτοβολταϊκών, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Λίμνης Πηνειού, στην οποία παρευρέθηκαν βουλευτές, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων των παραλίμνιων περιοχών, αλλά και κάτοικοι της Πηνείας.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση της βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Διονυσίας Θεοδώρας Αυγερινοπούλου, η οποία τόνισε πως δεν θα πρέπει η λίμνη να γεμίσει με φωτοβολταϊκά, καθώς κάτι τέτοιο δεν αποτελεί βιώσιμη ανάπτυξη. Μάλιστα, ανέλαβε την πρωτοβουλία διοργάνωσης σύσκεψης στην Αθήνα με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τους αρμόδιους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, προκειμένου να αποφασιστεί ο σχεδιασμός για την ανάδειξη και την αξιοποίηση της λίμνης Πηνειού.

«Σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος, παράγραφος 1 και παράγραφος 4, προηγείται η προστασία του φυσικού και του πολιτιστικού περιβάλλοντος. Αυτό είναι η υπέρτατη αξία, και μετά είναι το άρθρο 17 για την ανάδειξη της οικονομικής δραστηριότητας. Εμείς οφείλουμε με βάση τις συνταγματικές αξίες να σεβαστούμε αυτόν τον τόπο, να αναδείξουμε και να προστατέψουμε την Αρμάτοβα, να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον και στη συνέχεια, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, της προστασίας του πολιτισμού και της φύσης, να αναπτύξουμε και τις αναπτυξιακές οικονομικές δραστηριότητες. Πρέπει να σεβαστούμε την πολιτιστική μας κληρονομιά», τόνισε η βουλευτής.

Προς την κατεύθυνση αυτή, απεστάλη επιστολή προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων του Νομού Ηλείας, με την οποία ζητείται να κηρυχτεί άμεσα η ευρύτερη περιοχή της Ηλειακής Πύλου-Αρμάτοβα επίσημος Αρχαιολογικός Χώρος. Η κα Αυγερινοπούλου αναφέρθηκε και στην επικαιροποίηση της μελέτης ύψους 8 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ, που εκτιμάται ότι θα αλλάξει την εικόνα της Πηνείας, δίνοντάς της αναπτυξιακό πρόσημο.

Στην Εισαγγελία

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρώην δήμαρχος Ήλιδας, Δημήτρης Κράλλης, αναφέρθηκε στην εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση των φωτοβολταϊκών, γνωστοποιώντας πως έχει ήδη λάβει κλήση από την Εισαγγελία, προκειμένου να καταθέσει στο πλαίσιο της αναφοράς-καταγγελίας κατά του προέδρου του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού και κατά παντός υπευθύνου. Όπως ανέφερε ο κ. Κράλλης, πρέπει να ελεγχθεί άμεσα η νομιμότητα της όλης διαδικασίας εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών πάρκων, αλλά και η τακτική κατάτμησης του γιγαντιαίου έργου, σε επιμέρους, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα τις αρμόδιες για αδειοδότηση υπηρεσίες και σε ελλιπή εφαρμογή της νομοθεσίας.

Επιπλέον, κατήγγειλε πως γίνεται προσπάθεια από την πλευρά της Ένωσης Αγρινίου με «δόλια» μέσα να πείσει τον κόσμο για την αναγκαιότητα του έργου, τάζοντας στους κτηνοτρόφους της περιοχής καλύτερη τιμή για το γάλα, καθώς και φθηνότερες τιμές πώλησης των ζωοτροφών. «Τα σχέδια των ενεργειακών συμφερόντων στην περιοχή θα ανατραπούν από την τοπική κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κράλλης.

Ο επικεφαλής του Συλλόγου Λίμνης Πηνειού, Ιωάννης Παρασκευόπουλος, υπογράμμισε ότι αποτελεί μονόδρομο η ακύρωση της εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών, καθώς η λίμνη θα πρέπει να αξιοποιηθεί με ήπιες παρεμβάσεις, χωρίς να αλλάξει η χρήση γης. «Είναι πιο χρήσιμο να παράγουμε τρόφιμα, παρά να πουλάμε ενέργεια. Δεν πρέπει να περιμένουμε κανέναν από το Αγρίνιο, είτε από άλλο μέρος της Ελλάδας να μας υποδεικνύει τι να κάνουμε. Οι κάτοικοι της Πηνείας γνωρίζουμε καλύτερα. Τα φωτοβολταϊκά θα είναι η καταστροφή της περιοχής», ανέφερε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Αναμένονται απαντήσεις

Συγκεκριμένες και σαφείς απαντήσεις για το θέμα της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πέριξ της λίμνης Πηνειού αναμένονται από τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της ερώτησης που έχει καταθέσει στη Βουλή ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Ηλείας, Μιχάλης Κατρίνης.

Μέχρι στιγμής, στην υπ’ αριθμ. 2305/90/13.01.2022 ερώτηση του κ. Κατρίνη, με θέμα «Σοβαρά ερωτήματα γεννά ο τρόπος παραχώρησης περιοχών πέριξ της λίμνης του φράγματος Πηνειού στον Ν. Ηλείας», που απευθύνεται στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υποδομών, έχει απαντήσει μόνο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στην απάντησή του περιορίστηκε να σημειώσει ότι πρόκειται για έργα, που εμπίπτουν στο άρθρο 4 του ν. 3468/2006, τα οποία εξαιρούνται από τη διαδικασία λήψης βεβαίωσης παραγωγού και, ως εκ τούτου, άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά ειδικότερα θέματα περιβαλλοντικής αδειοδότησης και χωροταξικής πολιτικής, διευκρίνισε ότι αρμόδιες να απαντήσουν είναι η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειδότησης και η Διεύθυνση Χωροταξικού Σχεδιασμού αντίστοιχα. Από την πλευρά της, η Διεύθυνση Χωροταξικού Σχεδιασμού ξεκαθαρίζει πως από έρευνα στο αρχείο της Υπηρεσίας προκύπτει ότι δεν έχει διαβιβαστεί περιβαλλοντική μελέτη σχετική με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων πέριξ της λίμνης του φράγματος Πηνειού στον Ν. Ηλείας.

Το ερώτημα βέβαια είναι αν το έργο εγκατάστασης 221 φωτοβολταϊκών σταθμών, ισχύος 218 MW, εξετάζεται συνολικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες ή λόγω του «σπασίματός» του σε μικρότερα εξετάζονται μόνο τα επιμέρους έργα.