Έφυγε από τη ζωή ο Γάλλος αμπελογράφος Pierre Galet

Έφυγε από τη ζωή ο Γάλλος αμπελογράφος Pierre Galet

Έφυγε από τη ζωή την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019 σε ηλικία 98 ετών, ο «Πατέρα της Αμπελογραφίας» Pierre Galet. Ο Γάλλος αμπελογράφος και συγγραφέας στη δεκαετία του 1950, εισήγαγε ένα σύστημα εντοπισμού των ποικιλιών της αμπέλου με βάση το σχήμα, το περίγραμμα και τα χαρακτηριστικά των φύλλων και των μίσχων, το βάρος, το χρώμα και τη γεύση των σταφυλιών. Ο αντίκτυπος και η πληρότητα του έργου του τον ανέδειξαν ως τον «πατέρα της σύγχρονης αμπελογραφίας».

Σε δήλωση της η Ελένη Χρυσικοπούλου, δικηγόρος, μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης Νομικών Οίνου και μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Εμπορικολόγων αναφέρει πως: «Με θλίψη πληροφορήθηκα εχθές από κοινό μας φίλο, το θάνατο του Pierre Galet, του «Πατέρα της Αμπελογραφίας», η κηδεία του οποίου θα πραγματοποιηθεί στις 04-01-2020 στο Montpellier. Ο Pierre Galet ήταν ένας απλός άνθρωπος, παρά τις μεγάλες διακρίσεις και το τεράστιο έργο του. Δεν έπαψε ποτέ ν’ ασχολείται με το αμπέλι, τη μεγάλη του αγάπη. Μια από τις τελευταίες του αναγνώσεις ήταν το βιβλίο του Francois Morisson – Couderc για τη ζωή του George Couderc το οποίο και προλόγισε και θα τεθεί σύντομα στην αγορά.

Πέρασε τη ζωή του διδάσκοντας στο Πανεπιστήμιο του Montpellier από το 1946 και ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο με σκοπό ν’ αποτυπώσει αμπελογραφικά όσες περισσότερες ποικιλίες μπορούσε . Εισήγαγε ένα σύστημα αναγνώρισης των ποικιλιών της αμπέλου με βάση το σχήμα, τα περιγράμματα, τα χαρακτηριστικά των φύλλων, των μίσχων, των βλαστών, των σταφυλιών, καθώς και του χρώματος, και της γεύσης των σταφυλιών. Η πληρότητα και η αντικειμενικότητα του έργου του ανάγκασε ακόμα και τους πιο διστακτικούς να τον αναγνωρίσουν ως «πατέρα της σύγχρονης αμπελογραφίας». Οι πρώτες δημοσιεύσεις του σχετικά με την παγκόσμια αμπελογραφία πραγματοποιήθηκαν τη δεκαετία του 1950.

 Ήδη από το 1946 βρισκόταν στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων στην αμπελογραφία και ήταν ο σύμβουλος πολλών από τους κορυφαίους αμπελογράφους του τέλους του 20ου αιώνα. Έλαβε πολλές διακρίσεις από την Γαλλική Δημοκρατία και χρίστηκε Officier de l’Ordre du Mérite Agricole, μιας από τις σημαντικότερες διακρίσεις που μπορούσε να λάβει  Γάλλος πολίτης. Όταν δημιουργήθηκε το 1883, ήταν δεύτερος σε σημασία τίτλος μέσα στη γαλλική τάξη, μετά τη Λεγεώνα της Τιμής. Το 1983 έλαβε βραβείο ιδιαίτερης αναγνώρισης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου.

Στο βιβλίο του « Εγκυκλοπαιδικό λεξικό των ποικιλιών και των συνώνυμων τους» έχει κάνει αναφορά σε σημαντικές Ελληνικές ποικιλίες. Επισκέφτηκε πολλές φορές την Ελλάδα και μας μετέφερε την άποψη του για τις συλλογές ποικιλιών σε όλο τον πλανήτη. Πίστευε πολύ στον πλούτο του Ελληνικού πολλαπλασιαστικού υλικού. Υποστήριξε σθεναρά και την αξιοποίηση του.  Μέχρι το τέλος της ζωής του, ήταν πρόθυμος ν’ απαντήσει σε κάθε μας ερώτηση σχετικά με την πραγματικότητα του χώρου των ποικιλιών  της αμπέλου στον κόσμο. Στη μνήμη όσων ήρθαμε σε επαφή μαζί του, θα μείνει ως ένας άνθρωπος ο οποίος ανέλυε τα πράγματα με σοφία, ηρεμία, μεθοδικότητα και ειλικρίνεια».