Εγκαίνια για την πρώτη Ομάδα Παραγωγών Βάμβακος στα Φάρσαλα

Συνέργεια, εξωστρέφεια και πιστοποίηση στην ποιότητα

coton-farsala

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 09/03 τα επίσημα εγκαίνια της Οργάνωσης Βαμβακοπαραγωγών «COTTON-ΦΑΡΣΑΛΑ», παρουσία του υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασ. Κόκκαλη, επισήμων και αρκετών αγροτών.

«Στόχος μας είναι η συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να αναδείξουμε, ακόμη και στο εξωτερικό, την υψηλή ποιότητα του φαρσαλινού βαμβακιού. Πρώτα απ’ όλα, συνεργαστήκαμε εμείς οι παραγωγοί, δημιουργώντας την αξιόλογη Οργάνωση Βαμβακοπαραγωγών «Cotton-Farsala».

Με αυτά τα λόγια, έδωσε το στίγμα της νεοϊδρυθείσας οργάνωσης ο πρόεδρός της, Θόδωρος Βουλγαρέτσιος, κατά τη διάρκεια των γραφείων της ΟΠ στη Φάρσαλα, παρουσία του υφυπουργού, Βασίλη Κόκκαλη, του δημάρχου, Άρη Καραχάλιου, και πολλών τοπικών παραγόντων και αγροτών.

Ο κ. Βουλγαρέτσιος χαρακτήρισε το παραγόμενο προϊόν της οργάνωσης «υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών, κατά κοινή ομολογία, τόσο του συνεργαζόμενου εκκοκκιστή, όσο και του προϊσταμένου του Εθνικού Κέντρου Βάμβακος, κ. Νταράουσε, ο οποίος μας ανέλυσε αρκετά δείγματα και με τον οποίο έχουμε ανοίξει ένα μεγάλο κεφάλαιο συνεργασίας, προς όφελος, πιστεύουμε, και των δύο μερών, στην κοινή προσπάθεια ανάδειξης του φαρσαλινού βαμβακιού. Για τη χρονιά που μας έρχεται, βάζουμε στο κάδρο έννοιες όπως ‘‘ομογενοποίηση’’, ‘‘τυποποίηση’’, ‘‘πιστοποίηση’’, ‘‘brand name’’, ‘‘ποιοτικά χαρακτηριστικά’’, ‘‘έρευνα’’, αλλά και ‘‘μείωση του κόστους παραγωγής’’ με την κοινή, σε πρώτη φάση, προμήθεια γεωργικών εφοδίων».

Να σημειωθεί ότι το 2017 η «Cotton-Farsala» πιστοποίησε το προϊόν της κατά το πρότυπο AGRO2.1 & 2.2:2008 και εφάρμοσε, σε συνεργασία με το Κέντρο Ταξινόμησης Βάμβακος, πρόγραμμα ελέγχου των χρησιμοποιηθεισών ποικιλιών. Το 2018, εκτός των προαναφερθέντων, ο κ. Βουλγαρέτσιος προσθέτει και τη συμμετοχή της ΟΠ στην Ομάδα Εργασίας του ΥΠΑΑΤ για το βαμβάκι και τη μέγιστη δυνατή προβολή των ποιοτικών χαρακτηριστικών των δράσεών της.

Η σύμπραξη της Ομάδας Παραγωγών Βάμβακος, προχώρησε σε αυτό το βήμα για να προσφέρει στον παραγωγό αυτά που χρειάζεται σε μια δύσκολη οικονομικά εποχή, βλέποντας την αρνητική πορεία της αγροτικής οικονομίας εδώ και χρόνια, αποφασίζοντας να πάρουν στα χέρια τους το μέλλον της παραγωγής τους και από κοινού να διαχειριστούν την καλλιέργεια, την προβολή, την προώθηση και την εμπορία των προϊόντων τους, ως μια νέα αφετηρία στην έναρξη και την στροφή, για την εκ νέου αναγέννηση σε νέες, υγιείς βάσεις, μέσω της σύστασης ομάδων παραγωγών.

Εγκαίνια για την πρώτη Ομάδα Παραγωγών Βάμβακος στα ΦάρσαλαΟ επικεφαλής της ομάδας κ. Θεοδ. Βουλγαρέτσιος ανέφερε οτι η συγκεκριμένη ιδέα ξεκίνησε πριν δυο χρόνια από μια ανήσυχη παρέα στο πνεύμα του συνεργατισμού, που ως στόχο είχαν να προσφερθούν οι καλύτερες υπηρεσίες και προϊόντα στις καλύτερες τιμές, προς τους αγρότες και στη συνέχεια ευχαρίστησε για βοήθεια τον υφυπουργού ανάπτυξης κ. Βασ. Κόκκαλη όπου τον Μάιο του 2017, έγινε η πρώτη επίσημη αναγνωρισμένη ομάδα βάμβακος χωρίς τυμπανοκρουσίες. Κλείνοντας έκανε λόγο στην ομογενοποίηση, πιστοποίηση και το υψηλών προδιαγραφών προϊόν το οποίο παρέδωσαν φέτος και πέτυχαν προστιθέμενη αξία και τίμησε με αναμνηστική πλακέτα τον υφυπουργό, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει μια σειρά ανθρώπων που βοήθησαν στην δημιουργία.

Ο υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασ.Κόκκαλης στον λόγο του ανέφερε τα εξής: «Είναι μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι απόψε στα Φάρσαλα, στα επίσημα εγκαίνια της Οργάνωσης Βαμβακοπαραγωγών «COTTON-ΦΑΡΣΑΛΑ».  Από την αρχή της θητείας μου υποστήριξα σθεναρά την ανάγκη οργάνωσης των παραγωγών, ως το μόνο αξιόπιστο και ασφαλές μέσο που θα τους μεταφέρει στο μέλλον της ελληνικής γεωργίας.

Η απόφασή σας να σχηματίσετε Οργάνωση Παραγωγών, πέρα από αξιέπαινη, είναι κυρίως έξυπνη. Με την απόφαση αυτή αφήνετε πίσω ένα παρελθόν χωρίς ξεκάθαρη στρατηγική, με τον αγρότη εξαρτημένο από τις επιδοτήσεις και μια ισχυρή προσήλωση στην ποσότητα εις βάρος του ποιοτικού προϊόντος. Όπως όλοι γνωρίζετε προέρχομαι από αγροτική οικογένεια και η γνώση των παραπάνω αγκυλώσεων προέρχεται από προσωπική εμπειρία, όταν ως νεαρός έβλεπα τους κόπους και το φιλότιμο των αγροτών να μην μπορούν να τους εξασφαλίσουν μια καθημερινότητα με αξιοπρέπεια.

Το κρίσιμο στοιχείο είναι η γνώση και η τόλμη να αλλάξεις τις στρεβλώσεις που σε εμποδίζουν να εξελιχθείς. Το νέο μοντέλο αγρότη μετατρέπει τον παραγωγό από εργάτη γης σε σύγχρονο επιχειρηματία οργανωμένο σε ομάδες παραγωγών με μακροπρόθεμο σχεδιασμό παραγωγής και εμπορίας ποιοτικών προϊόντων, με περιβαλλοντική συνείδηση, ικανό να αξιοποιήσει καινοτόμες τεχνολογίες.

Συγκεκριμένα, τα κύρια πλεονεκτήματα μιας Οργάνωσης Παραγωγών είναι:

  • Η αυξημένη δυνατότητα διαπραγμάτευσης σε όλα τα επίπεδα που αφορούν τις προμήθειες και τη διάθεση του προϊόντος,
  • Η δυνατότητα βέλτιστης αξιοποίησης του εξοπλισμού, των υπηρεσιών και των εγκαταστάσεων,
  • Η ευρύτερη και ευκολότερη πρόσβαση στην τεχνική ενημέρωση, την εκπαίδευση και στην χρήση των καινοτομιών και των αποτελεσμάτων της εφαρμοσμένης έρευνας,
  • Έχει τη δυνατότητα να παράγει, για την αγορά, σταθερής ποσότητας και ποιότητας προϊόν διεκδικώντας καλύτερες τιμές,
  • Διεκδικεί με καλύτερες προϋποθέσεις ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα

Στη νέα αυτή εποχή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στέκεται στο πλευρό σας έμπρακτα:

  • Είναι σε εξέλιξη η προκήρυξη για τις Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών που χρηματοδοτεί λειτουργικά κόστη για τα πρώτα 5 χρόνια.
  • Συνεδριάζει τακτικά η Ομάδα Εργασίας για το Βαμβάκι στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και με την παρουσία μου ως Υφυπουργός διασφαλίζεται ότι γίνεται το καλύτερο δυνατό για την προώθηση του στρατηγικού σχεδίου της χώρας για την ποιότητα του προϊόντος. Η Ομάδα αυτή υπάρχει για να ακούγεται η αγωνία και η πρόταση του Έλληνα παραγωγού, κάτι που το απέδειξα με την πρόσκλησή μου σε εσάς αλλά και σε άλλους οργανωμένους βαμβακοκαλλιεργητές να παραστούν στις εργασίες της Ομάδας και να θέσουν την ατζέντα της συνάντησης.
  • Είναι σημαντικό οι παραγωγοί και οι μεταποιητές να πυκνώσουν τη δυναμική παρουσία τους στη νέα Διεπαγγελματική Οργάνωση για το Βαμβάκι, η οποία αποτελεί θεσμικό σύμβουλο του Υπουργείου και συνδιαμορφώνει τις πολιτικές που αφορούν το προϊόν.
  • Αγωνίζομαι για την αξιοποίηση της Αβερωφείου Σχολής στη Λάρισα, κάτι που αποτελεί αυτή τη στιγμή κυβερνητική δέσμευση και στόχος είναι να προσφέρει την απαιτούμενη γνώση στον Έλληνα παραγωγό. Γνώση που θα τον καταστήσει ανταγωνιστικό και δυνατό στις προκλήσεις μια παγκοσμιοποιημένης αγοράς. Εξίσου σημαντική για την Ελλάδα και ιδιαίτερα για τη Θεσσαλία, είναι η δημιουργία Μουσείου Βάμβακος σε χώρους της Αβερωφείου Σχολής, ώστε να αναδειχθεί η Βαμβακοκαλλιέργεια και η συνεισφορά της στην Ελληνική Οικονομία.
  • Με πρωτοβουλία μου ετοιμάζεται πρόγραμμα για τη δημιουργία νέων ποικιλιών μέσα από το οποίο μπορούν να δημιουργηθούν ελληνικές ποικιλίες βαμβακιού προς συμφέρον της χώρας, των παραγωγών αλλά και της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος.

Κλείνοντας θέλω και πάλι να σας συγχαρώ για αυτό το βήμα μπροστά που επιλέξατε να κάνετε και να επισημάνω ότι το ελληνικό βαμβάκι, ο λευκός χρυσός της ελληνικής υπαίθρου δεν αξίζει να πωλείται χύμα, αλλά ως ένα προϊόν Οργανώσεων Παραγωγών, με επωνυμία, πιστοποιημένη ποιότητα και δυνατότητα να σταθεί επάξια ακόμη και στις πιο απαιτητικές διεθνείς αγορές.

Ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Άρης Καραχάλιος, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της σύστασης της ομάδας παραγωγών στα Φάρσαλα, έδωσε συγχαρητήρια στον επικεφαλής κ. Θεοδ. Βουλγαρέτσιο και σε όλη την ομάδα παραγωγών, όπως επίσης και στον κ. Βασ. Κόκκαλη για την πολύτιμη βοήθεια προς την συγκεκριμένη ομάδας και προχώρησε ένα βήμα παραπάνω προτείνοντας την δημιουργία κάποιας σχολής εκπαίδευσης βάμβακος, η οποία θα έχει έδρα την πόλη και θα προωθήσει τα συμφέροντα των αγροτών, καθώς για πολλά χρόνια στην περιοχή οι Φαρσαλινοί αγρότες ήταν πρωτοπόροι στην παραγωγή βάμβακος, αναδεικνύοντας το Φαρσαλινό προϊόν ως ένα εκ των κορυφαίων.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν, επίσης ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Μπίλλης και ο προϊστάμενος του Εθνικού κέντρου Βάμβακος κ. Μοχάμεντ Νταράουσε, ενώ την εκδήλωση πλαισίωσαν πλήθος κόσμου αγροτών, επιχειρηματιών και επισήμων της περιοχής.

Με πληροφορίες απο ifarsala.gr